VLADIMÍR ČORT A JEHO EXPLOZE

VLADIMÍR ČORT A JEHO EXPLOZE

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/222562235300050/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimír_Čort

Co znamenal pan textař Vladimír Čort pro naši hudbu obecně, to máte možnost zvědět v aktuálním dílu Kalendária.  A to že složil jeden z největších a nejprodávanějších šlágrů tuzemské rockové muziky, text k Explozi skupiny Kern, to snad netřeba více připomínat.

Respektive je možno připomínat odpověď Libora Machaty z našeho rozhovoru z roku 2021, kde jsem se jej na Vláďu Čorta ptal:

A jako textaře se Tě musím zeptat na další věc. Pro Kern napsal v 80. letech několik textů známý Vladimír Čort, nejslavnější je samozřejmě Exploze, dále Sprinter, ale jsou tam i některé zapomenuté: Za zdí, Démon. Proč kapela, která byla autorsky v rozpuku a disponovala dvěma výbornými textaři (Ty a Kronek), se vůbec rozhodla využívat služeb externího textaře?

Vlastně sis odpověděl sám. Přece proto, že on byl známý a my ne.

To je pravda, nicméně nakonec se velmi známým stal i Kern (možná i díky Čortovi). A tak si pojďme připomenout jeho geniální a věčné spojení s KERN – je tady starý dobrý známý původní klip ze slavného Triangelu Dano Junase, balada s tím krásným počátečním kytarovým kilem, jež se pak v pozdějších verzích ztratilo, nicméně tady je - stejně jako mladej juhan Kronek!

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>