VITACIT versus JUDAS PRIEST !!!

VITACIT versus JUDAS PRIEST !!!

Vážení přátelé, v souvislosti s naší recenzí 4CD Vitacitu – Miloš Dodo Doležal – Revisited se vyrojila velice zajímavá otázka. Není to na téma, zda byla dřív slepice nebo vejce, ani na téma, zda byl dřív sladký ovocný prášek anebo kněz Jidáš. Nicméně i přesto je tady

VITACIT versus JUDAS PRIEST !!!

Heavy metal je těžký kov, a jak známo, je třeba kout železo, dokud je žhavé. Tož kuji, a za Vaši pozornost děkuji.

A moc dobře si pamatuji, jak jsem v roce 1990 seděl s uchem přilepeným u rádia a ušima hltal „This – is – The Painkiller!!!“ Ano, vyšla jedna z nejzásadnějších desek světového heavy metalu a druhá největší od kněze Jidáše, pardon – od Judas Priest, jejíž součástí byla na čtvrtém místě i hitovka Leather Rebel.

Plus minus (ale hlavně samé plusy) ve stejné době vychází i debut Vitacitu se světovým názvem Vzhůru přes oceán, jehož první položkou na Side B je hitovka Lovec lebek. Již ona společná rytmika Vás musí zaujmout: Leather Rebel vs. Lovec lebek.

Díky nádhernému voňavému kanálu jménem YouTube (a moc díky Jánovi!) se po letech na internetu zjevila klipovka vysílaná kdysi Českou televizí v Hitparádě Martina Hrdinky, klip Vitacitu Lovec lebek (viz níže). A pod ní se před nějakým tím rokem objevil zajímavý komentář:


Mikau 991 - před 2 lety - dost to pripomina "Leather Rebel" od Judas priest.. ale Painkiller a Vzhuru Pres Ocean vysli naraz, takze asi nahodicka :-)

 

Co tedy bylo dřív, když ona podobnost refrénu je šílená? Sám Miloš Dodo Doležal, autor skladby Lovec lebek, mi k tomu v návaznosti na mou recenzi napsal mj. toto:  „Painkiller vyšel 3. září 1990 a Vzhůru přes oceán také v září 1990, a to jsme půl roku čekali na vylisování, deska byla komplet hotová v březnu 90... a v roce 89 jsme již Lovce lebek hráli... takže jsem asi těžko mohl udělat něco jako cover Judas.“

Vážení čtenáři, vyjádření kněze Jidáše tady bohužel nemáme, nicméně jistě tušíte, že jsme svědky magického hudebního osudu, kdy se dvě muzikální hlavy nezávisle na sobě protnou a vydají radost nad radost – protože tím pádem tady máme místo jedné krásné skladby hnedka dvě.

(Po)suďte sami.

Tady Dědek.  

VITACIT – Lovec lebek:

JUDAS PRIEST – Leather Rebel (zajímavé video):

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>