VINCENT CROWLEY – Beyond Acheron /2021/ Odium Records

VINCENT CROWLEY – Beyond Acheron /2021/ Odium Records

Mnohým z Vás nebude neznámé jméno ACHERON, kultovní smečka po více než třicet let se protloukající metalovým podsvětím, má s tímto albem společnou nejen spojitost v názvu alba. Právě ústřední postava ACHERON, Vincent Crowley, má na svědomí toto album. Nebudu se pouštět do historických exkurzí, o ACHERON mám toliko tu povědomost, že jsem registroval jejich existenci a nastudované je nemám ani trochu. Abych jednak chytil slinu a jednak abych si Vincenta zasadil do kontextu, jal jsem se probrouzdat YouTube, bych si vytvořil alespoň nějaký výchozí bod. Záměr napsat cokoliv smysluplného jen tak od boku vzal za své v okamžiku, kdy jsem zjistil, kdo Vincent Crowley je a jméno se mi spojilo s kapelou.

Výjimečnost a originalita ACHERON je nesporná a vlastní tvůrčí vesmír se rozprostírá i uvnitř „Beyond Acheron“, nicméně Vincent se pustil do odlišnějších sfér a dal vzniknout velmi zajímavému albu. „Beyond Acheron“ nese typické znaky autorského rukopisu, se zčernalým death metalem v pravém „světle slova smyslu“ toho má však kromě vokálu společného poměrně málo. Do sólové Vincentovy tvorby se promítá vícero stylových inspirací včetně death metalu, album jde však mnohem dál vstříc volné výrazové formě a silné atmosféře skladeb. Temné nálady mají maximum prostoru, a je jedno, zdali pronikají na povrch přes ostřejší pasáže nebo rockové výrazivo mající svůj původ u prvních studiovek BLACK SABBATH, „Beyond Acheron“ pak místy vzbuzuje až „doom metalový“ dojem. Působivá pochmurná melodika je dalším silným momentem alba, kytary s ní doslova čarují. Nic melodicky komplikovaného se neodehrává, melodie se pevně drží výstavby skladeb a „pouze“ (méně znamená rozhodně více) dobarvují tu kterou skladbu. Přitažlivá a zároveň děsivě magická temnota dostala odlišné vyjádření a rozměr a rozhodně se jedná o silný a působivý zážitek. Nad všemi stylovými variacemi, pevně a organicky propojenými do jednoho funkčního celku, se vznáší temná a dosti zvláštní atmosféra, jako by někdo narouboval na syrový hard rock děsivou auru černé magie a není to vůbec náhodou, kdo z Vás o Vincenta, případně ACHERON během zkoumání scény byť někdy jen zavadil, vím, kam tím mířím. To by už nebyla recenze alba, ale profilový článek a téma ACHERON a Vincent Crowley, což ještě není výzva, na kterou bych si brousil zuby, ale nevylučuji, že k tomu v dohledné době nedojde – téma to je zajímavé a psavé.

Temné barvy mají bezpočet odstínů a „Beyond Acheron“ jich pochytal spoustu. Záleží na tom, jak blízko si „Beyond Acheron“ pustíte k tělu, podle toho se otevře jeho vnitřní svět, kde slunce nevychází a živých bytostí moc nepotkáte. Album nejde za posluchačem, posluchač musí jít k němu. Je na každém, zdali dveře do světa Vincenta Crowleyho z vlastního rozhodnutí otevře nebo jej „Beyond Acheron“ nechá chladným a vydá se jinou cestou. Ve frontě stát určitě nebude, tenhle hudební výlet každopádně není pro široké masy, ovšem kdo má otevřenou mysl a alespoň zčásti rozvinutou obrazotvornost, má se na co těšit.

Medyed

facebook.com/VincentCrowley666/

facebook.com/VincentCrowleyBand

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>