V DOBÁCH ZLÝCH – NAJLEPŠIE ROKY

V DOBÁCH ZLÝCH – NAJLEPŠIE ROKY

Slovenská Tublatanka nám v dobách zlých, kdy ji nemůžeme vídat naživo, nachystala svoje Najlepšie roky, a sice v podobě unikátního kousku především pro sběratele: vinylové 2LP má společného jmenovatele Ďurinda – Horváth – Černý!

20 + 1, tj. 21 songů jako kdyby symbolizovalo číslo roku 2021, v němž můžete udělat tímto dárkem radost leckterému svému blízkému, tedy samozřejmě pakliže jste nestihli tento výběr darovat sobě nebo někomu jinému již k Vánocům. Výběr písní ve vazbě na 5 řadových alb legendární sestavy, která se v důsledku úmrtí Ďura Černého už bohužel na jednom pódiu nikdy nesejde, svědčí ze statistického hlediska o obrovské kvalitativní vyrovnanosti nejstarší produkce Tubly, neboť každá deska je zastoupena právě 4 skladbami, plus rocková vánoční koleda jako bonus. Jasně, všechny historické pecky se sem logicky vejít nemohly, to by taková kolekce musela mít podobu oněch 5 kompletních řadových alb, že…

Skalním příznivcům Tublatanky jsou pochopitelně všechny písně dobře známé, čili pokud nechcete 2LP uplatnit jako instruktážní učební pomůcku pro jejího začínajícího fanouška anebo se nehodláte „omezit“ výhradně na status spokojeného sběratele, tak si lze se špetkou nadsázky představovat, že se jedná o další z možných playlistů imaginárního koncertu staré sestavy, když už takové vystoupení v reálu není možné; přičemž potlesk, výkřiky, všemožný jiný hlahol i proslovy Maťo Ďurindy si můžete sami doplnit či představit v pauzách mezi jednotlivými nesmrtelnými hity, zejména budete-li 2LP poslouchat třeba hromadně v rámci rodiny, pardon – jedné společné domácnosti.   

Z alba Volanie divočiny pochází i jistá věc, která se na výběr nedostala a o níž by si méně znalý fanoušek Tublatanky mohl myslet, že ji kapela vydala nikoliv v roce 1992, ale v roce 2020, a tak ji jako jistou symboliku připojujeme na závěr tohoto pojednání: Čakáme lepší čas.

Spevník Tublatanka 50 hitov

Ve výčtu aktuálních počinů kapely ovšem nemůžeme zapomenout ani na Spevník Tublatanka 50 hitov, kdy vskutku důstojně zní již samotná noticka na jeho obalu: „Profesionálny notový záznam vykonali hudobní odborníci a notografovia Národného hudobného archívu v ČR podľa pôvodných nahrávok skupiny Tublatanka.“

Což ve mně evokuje zpěvník k LP Žeravé znamenie osudu, který jsem si kdysi ještě před revolucí, nedlouho po vydání alba samotného, koupil v brněnské podnikové prodejně Opusu, jež sídlila v 1. patře na galerii v Alfa pasáži. Nevím, jestli jsem jej někomu „nenávratně“ půjčil anebo doma nechtěně zašantročil, ale zkrátka jej nemohu najít – nicméně nyní jej mohu nahradit zpěvníkem novým a výrazně obsáhlejším.

Teď ještě se tak naučit na kytaru… anebo že bych se „omezil“ výhradně na status spokojeného sběratele? 

  

Zdraví Dědek.

 

tublatanka.sk/novinky/

tublatanka.sk/obchod/spevnik-tublatanka-50-hitov

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>