UMŘEL MIROSLAV KOVÁŘÍK. RECITÁTOR JAK BRNO!

UMŘEL MIROSLAV KOVÁŘÍK. RECITÁTOR JAK BRNO!

Umřel Miroslav Kovářík. Zasáhlo mne to. Všude jinde si můžete přečíst takové ty oficiální články, kde se narodil a co dělal, ale já Vám chci říct, že jsem ho osobně zažil. Že jsem osobně zažil desku s názvem Pár tónů, které přebývají.

Psala se středa 18. května 1994, do oken gymnázia na Lerchově svítilo nadějné slunce, nejen já maturoval a – odmaturoval. Někdy odpoledne jsem si dal před budovou gymplu lahváča (já už mohl, bylo mi víc než 18, ale stále málo), a přesně ten večer jsem jel autobusem do kteréhosi klubu na Lesnou, kde moje zamilované verše recitoval kdo jiný než - Mirek Kovářík.

V předsálí byly za skvělou cenu (tuším že cca 70 – 80 Kč) k dostání jak tehdejší Hrabětova sbírka básní, tak unikátní novela Horečka, jež jsem si obě koupil (obé mi později nevrátil můj tehdejší kamarád, dnes věhlasný advokát, aby bylo jasno).

Mirek Kovářík, ač tehdy doprovázen jiným souborem než Vladimírem Mišíkem a ETC... - bohužel na jména oněch muzikantů si již nevzpomenu - předvedl dokonalé pásmo oněch Pár tónů, básní Václava Hraběte, těch nikoliv nebeských, ale lidských, ba až dlaždičských básní, slov, jež se dotýkají samotné země, a právě proto jsou tak nebeské.

Mirek Kovářík lehce hřímá s obrovskou něhou, jedině takovou, s jakou se dají spojit lehké hromy s něhou, Hrabětovy verše, jedině tak, jak to umí on.

Je to asi čtvrt století od tý doby, pořád vidím ten klub na brněnské Lesné jak dneska, vidím tu zastávku autobusu, tu šedou mlhu nad tím vším („Nebe nad městem voní deštěm“), a uvnitř svoje rozkříšení.

Mám doma to elpíčko, jež nedávno vyšlo poprvé na CD, a právě mi tady hraje: Pár tónů, které přebývají.

Dneska je to nějak, nějak divně jinak. Pár tónů, pár slov - který chybí.

Tady Dědek.

zdroje fotografií:

https://denikn.cz/minuta/306530/

http://www.ibestof.cz/media-a-literatura/phdr.-miroslav-kovarik-%E2%80%93-interpret-a-editor-poezie-publicista-vysokoskolsky-pedagog.html

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>