TESTIMONY? – TESTIMONARCHY: VIVAT KING!

TESTIMONY? – TESTIMONARCHY: VIVAT KING!

Ano, jak jsem napsal v avízu tohoto článku: TESTIMONY OF THE ANCIENTS se dá přeložit jako „Svědectví Zapomenutého“. Jenomže tahle deska holandských maníků jménem PESTILENCE je prostě nezapomenutelná… a to i v časech jejich jiné desky zlisu nové.

Nikdy nezapomenu, když jsem Testimony poprvé poslouchal z kazeťáku GoldStar, koupenýho těsně po revoluci v Rakousku, poté, co mi tuhle pásku blahosklonně zkopíroval kytarista Zbyněk z naší kapely Christoffer. My študáci, co měli prachy akorát tak na pivo, jsme kopírovali o sto šest (a piv víc než šest). Cosi naznačila již Land Of Tears (Země slz), ale totální poprask nastal až v písni Presence Of The Dead (raději prosím nepřekládat).

Nikdy nezapomenu, když jsem ji poslouchal ještě přímo u Zbyňka, a z repráků kazeťáku se najednou místo kytarových riffů vyvalila ta klávesová nádhera. Onen kontrast, stejně jako pozdější pravidelný kontrast životní, mne v mých šestnácti úplně odrovnal. Psal a píše se čas stopáže 3:25 (viz odkaz níže).

Nikdy nezapomenu, jak jsem se pak z dob studií, kdy jsem se hudbě příliš nevěnoval, vracel do těchto krásných sfér, a v Bontonlandu na náměstí Svobody, v době, kdy desky Pestilence prostě v kamenných obchodech nebyly, zakoupil aspoň 2CD kompilaci s názvem Metal Millenium – Countdown To Armageddon, kde mezi peckami Annihilator, Deicide, Obituary nebo Sepultura byla též jedna od Pestilence. Jmenuje se – budete nebude věřit – Presence Of The Dead.

Nikdy nezapomenu na ten další okamžik, kdy jsem se posléze rozhodnutí zkompletovat si diskografii Pestilence (někdy už po roce 2000), vydal do Redblacku na Kopečné a tam zakoupil několik originálek týhle kapely, mj. původní vydání (!!!) Consuming Impulse a – Testimony Of The Ancients. Akorát jsem tehdy, maje věc naštudovanou z kazety, nechápal, jak to že je tam 16 věcí! Inu, kterak jsem pochopil vzápětí, počítalo se i každé před-skladbové intro.

A nikdy nezapomenu, můj brácho Koldo, na ten okamžik dne 23. 6. 2021, tudíž před pár dny, kdy jsi mi poslal ten mejl, že k 30. výročí Testimony se uskuteční v České republice 2 „Mameliho“ koncerty, nejdřív v Ostravě a pak v Praze.

Co na to říct? Třebaže se snažím sledovat aktuální hudební dění, domácí i světové, musím upřímně říct, že Testimony jsou ze zahraničních desek pořád moje TOP - žádná jiná ji za těch 30 LET nepřekonala. A nejenom po hudební stránce. Protože když se podíváš na ten obal, a uvědomíš si, kam vedou ty pootevřené dveře…tak se ocitneš prostě v samotným Nebi.

Tož to, brácho Koldo, vidím na tu Ovu.

Zdraví Tě Tvůj brácha Dědek.

https://www.ticketmaster.cz/artist/pestilence-testimony-30th-anniversary-tour-vstupenky/1032392

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>