SUTURA – Dawn Of Cursed Souls /2021/ Awakening Records

SUTURA – Dawn Of Cursed Souls /2021/ Awakening Records

Při poslechu druhé dlouhohrající placky brazilských hrobařů SUTURA jsem měl zpočátku pocit, že se do své domoviny přestěhovali ze Švédska. Zkorodovaný zvuk „Dawn Of Cursed Souls“ tomu totiž odpovídá. Vydat tohle album před třiceti lety, mohli si SUTURA směle podat packu s GRAVE, ENTOMBED a DISMEMBER. Smrtí a zaschlou krví načichlý tradiční death metal si na novoty nepotrpí a SUTURA to zřejmě mají podobně, i když před třiceti lety byli sotva na světě. To však nemění nic na mém radostném zjištěním, že „Dawn Of Cursed Souls“ zní velmi bezprostředně a nechybí mu nic podstatného, co nahrávka tohoto druhu nezbytně potřebuje.

Upřímně řečeno, nedovedu si dost dobře představit, jak by tohle album znělo s moderním zvukem. Kdyby se nestalo nic dalšího, téměř určitě by přišlo o chorobnou atmosféru, která z něj tryská v této podobě. S narůstajícími poslechy, jak se „Dawn of Cursed Souls“ dostávám pod kůži, mizí v pozadí švédská stopa. Ta nevymizí úplně, ale stáhne se na úroveň, kdy nepůsobí jako rušička všech osobitých prvků. Na světlo se postupně dostává výrazná melodika, která SUTURA posouvá dostatečně mimo nevýrazný průměr nebo spíše podprůměr. Ne, nemějte strach, že melodie utlučou brutalitu, melodika dosahuje pouze té úrovně, kdy se s brutalitou a smrtelným odérem nepřetahuje o vůdčí pozici – na albu se nachází přesně v tom poměru, v jakém jsme na ni byli zvyklí na přelomu osmdesátých a devadesátých let, tudíž naprosto vše je podle tradičních not tetky zubaté. Zvuk, jak už jsem zmínil v úvodu, je ona smrtelná špína a koroze v duchu nejlepší old school tradice. Ve spojení se stylově nelidským vokálem a solidní dynamikou je na první úspěšný krok v podstatě zaděláno. Ani mě nepřekvapilo, když se mi album zpočátku slilo do jednoho monolitu a s orientací ve skladbách jsem neměl tolik jasno, jak by bylo třeba. Tohle se mi stává prakticky pokaždé, takže jsem posečkal s verdiktem, dokud se mi nepodaří pořádně se do „Dawn Of Cursed Souls“ zavrtat – aby to nebylo SUTURA líto, touto fází si u mě prošly i letité ikony žánru (a nevyhnuli se tomu ani slovutní MORBID ANGEL), takže hlavně nepropadat předčasné beznaději, na to je vždycky dost času. Pravda, „Dawn Of Cursed Souls“ působí ze začátku poněkud emočně placatě a z druhé ruky, jako by SUTURA stačilo zrecyklovat původní učební materiál a byli s výsledkem spokojeni. Není sice malých cílů a pokud by to klukům takto stačilo jako upřímná deklarace vášně pro starý dobrý death metal, nic bych proti jejich snaze nenamítal, ovšem na druhou stranu bych se určitě nesmolil s recenzí a své úsilí bych směřoval jinam. Naštěstí netrvá příliš dlouho a začínají se klubat výživné záchytné body a „Dawn Of Cursed Souls“ výrazně ožívá. Jihoamerický temperament je znát a prvně tak trochu postrádané napětí se najednou dostavuje. Mimoto zjišťuji, že zabijácká energie postupem času neslábne, spíše naopak – blíže závěru alba se SUTURA dostávají do tempa a s poslední skladbou rozhodně nelapou po dechu.

Sice se žádné překvapení nekoná - old school death metal znám jako pamětník stylotvorných časů jak školní básničku – SUTURA, to je stará dobrá ruční práce bez moderních vymožeností. V rukou mladých Brazilců ale v žádném případě neskřípe. Kdybych se záměrně nepodíval na promo fotku, myslel bych si, že se jedná o staré ranaře s padesátkou na krku. „Dawn Of Cursed Souls“ je bezpochyby poctivá a bez výhrad uvěřitelná smrtelná rasovina odvedená na velmi solidní úrovni a hlavně od srdce, a  za to Vám velice děkuji, metaleros!!!

Medyed

https://www.facebook.com/suturadeathblack/

https://sutura.bandcamp.com/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>