STAREJ DOBREJ KERN – Díl pátý

STAREJ DOBREJ KERN – Díl pátý

„Good bye, a dost.“ Jasně, ofiko se tahle zonka jmenuje Absolutní sólo, hudba Pavel Bauer (alias Fr. Janeček), text Kern. Třebaže se tahle skladba z debutu „…od narození“ (natočeno 1989, vydáno Supraphonem 1990) nikdy nestala vyloženým mediálním megahitem, spousta fandů na ni nedá dopustit. Ona je to totiž balada jak Brno!

Díky úspěchům Kernu v soutěžním pořadu Triangel na přelomu 80. a 90. let se tehdy podařilo natočit i celou videopodobu debutu, která vyšla na VHS, a po létech (2005) se z ní cca polovina, právě včetně videa Absolutní sólo, dostala i na DVD Kern Klipologie.

KERN: Absolutní sólo (Triangel – Galanta)

Zhruba někdy v roce 2018 (tj. takřka po 30 letech!!!) se na webových stránkách Supraphonu objevila anglická verze celé debutové desky - s názvem Age of Children, o níž už neměl prakticky skoro nikdo ani tušení, že ji Kronek nazpíval.

https://www.supraphonline.cz/umelec/439049-kern

Totální šok pro všechny pravověrné fandy, a nejen pro ně, ale i pro některé členy samotné kapely + novináře. A jak se zpětně ukázalo, právě česko-anglický slogan „Good bye, a dost“ se stal zdrojem anglického názvu Last Goodbye.

KERN: Last Goodbye (angl. version):

Ovšem historicky ještě mnohem dříve, než se zjevil tenhle starej dobrej Kern in english, se rozhodla akustická rocková kapela Jardy Alberta Kronka s názvem původně KRONEK & SPOL., resp. posléze ofiko KRONEK ALBAND, později už jen ALBAND, ke kroku nevídanému, a sice tento táhlý ploužák předělat do „cikánského swingu“, tzn. zrychlit jej zhruba o 300 % :-).

Unikátní verze jest oficiálně zachycena jednak jako bonus na debutovém albu Kalibrace smyslů (2009) a jednak na DVD Kronek Alband Live (natočeno 2009, vydáno 2010).    

KRONEK ALBAND: Absolutní sólo

A co říci na závěr?

Inu, nechme promluvit samotného fenoména Kronka, který řekl jasně: „Good bye, a dost.“

Sestavil Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>