STAREJ DOBREJ KERN – Díl druhý

STAREJ DOBREJ KERN – Díl druhý

Pitva v Černé Hoře? No možná by se někdo mohl podivit, že se ve starým Kernu tak pitvám, když ještě všichni jeho členové žijí… ale to je právě přesně proto, aby zbytečně nenastala pitva, dokud může žít ještě bitva – Bitva v Černé Hoře!

Tento docela pozapomenutý oficiální videoklip, na který mne kdysi upozornila Shaumal (děkuji), pěněný na skladbu z debutového alba „…od narození“, má sice sníženou zvukovou i obrazovou kvalitu (převod z VHS), o to je však unikátnější.

Kuriozitám však není konec: zatímco skladba pochází ze zmíněného alba, nahraného sestavou Kernu mj. s kytaristy Tony Vodičkou a Slávkem Karáskem, klip byl natočen už s Mirkem Horňákem, který přešel z Titaniku; tehdy se totiž sestava velmi rychle měnila…

Píseň, která otevřela brněnský set v roce 1990 na III. kole Rockové ligy v zaplněném mnohatisícovém Rondu (dokument ČST Brno z téhož roku), kam se Kern vrátil po turné ve Francii, ovšem vznikla o nějakou dobu dříve, neboť ji zmiňuje již v prosinci 1988 Bulletin FanClub Kern (díky, Fando!), který otiskl jednak její text a jednak reportáž z 1. setkání Fanclubu Kern v Zastávce u Brna dne 9. 9. 1988, kde se mj. píše (podepsán org. výbor setkání FC):

… „Koncertní program zahájila kapela netradičně supernovinkou „Bitva v Černé hoře“, která všechny dostatečně rozehřála a už tu byly skladby „Co jsme si, to jsme si“, „Všeho s mírou“ atd. Všem se jen kouřilo od pusy.“ … 

Spolupráce Kernu s pivovarem Černá Hora pak trvala mnoho a mnoho let nejen v podobě vynikajícího  polotmavého moku nebo pivovarskou podporou vydávání kernovských desek, ale též pravidelnou účastní kapely na slavných černohorských hudebních pivních poutích.

Vážení hudební přátelé, je tady opět starej dobrej Kern, osmdesátky a nikoli pitva, ale unikátní klip Bitva v Černé Hoře! 

Tady Dědek.

 

30. 3. 2024 vloženo nové video s upraveným zvukem, původní odkaz ZDE.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>