"„Silent Script“ produkčně a zvukově navazuje na předchozí nahrávky, ovšem je na něm znát, jak jsme se se jako autoři skladeb přirozeně posunuli vpřed" - říká k novému albu kytarista Veritas Greg Wenk

"„Silent Script“ produkčně a zvukově navazuje na předchozí nahrávky, ovšem je na něm znát, jak jsme se se jako autoři skladeb přirozeně posunuli vpřed" - říká k novému albu kytarista Veritas Greg Wenk

VERITAS jsou dalším výrazným jménem americké progresivní metalové scény. Pokud vás chytili za srdce SAVATAGE, QUEENSRŸCHE, CIRCLE II CIRCLE, FATES WARNING a další, tahle kapela by vás měla zajímat. VERITAS rovněž neskrývají vazbu na klasický hard rock a heavy metal, čímž jejich styl získává na zajímavé tváři a atmosféře. O čerstvých událostech kolem VERITAS s námi ztratil slůvko kytarista Greg Wenk.

 

Ahoj Gregu, na úvod bych poprosil o stručné představení VERITAS, protože co si budeme povídat, řada našich čtenářů nemá o kapelle bližší povědomost

VERITAS jsem založil roku 2012 společně s bubeníkem Adamem Harlteyem. Poté probíhalo hledání dalších spoluhráčů, které vyústilo v příchod baskytaristy Gena Alberica, který nám dal tip na zpěváka, kterým se stal Denny Anthony. Adam poté z osobních důvodů odešel. Na Dennyho doporučení do sestavy naskočil Mark Zonder, Dennyho spoluhráč z jeho předchozího projektu. V roce 2019 jsme vydali čtyřskladbové EP a v roce 2020 následovalo naše debutové album.

Máte venku zbrusu nové album. Co předcházelo vydání „Silent Script“?

Poslední tři roky od vydání „Threads of Fatality“ jsme strávili psaním a nahráváním nového alba. Tentokrát jsme podepsali smlouvu se Sliptrick Records, která nám mimo jiné zajistila i distribuci desky v celosvětovém měřítku.

Co pro vás znamenají vaše předchozí nahrávky – debutové EP a Threads of Fatality?

Obě naše předchozí nahrávky jsou pro nás stále velmi důležité a písničky jsou stále skvělé. S každým vydáním jsme se naučili něco nového a udělali jsme pokroky jak hudebně, tak i profesně.

Silent Script je podle našeho názoru progresivnější a řekl bych i bohatší na experimentální momenty.

„Silent Script“ produkčně a zvukově navazuje na předchozí nahrávky, ovšem je na něm znát, jak jsme se se jako autoři skladeb přirozeně posunuli vpřed a jak jsme si vzájemně při psaní skladeb porozuměli. Skladby jsou trochu delší, ale do rozmáchlých epicko – progresivních ploch mají ještě docela daleko.

Když skládáte základní riffy, máte nejprve na mysli melodii, nebo je to něco, co spontánně vykrystalizuje během jamování?

Je to kombinace obojího. Některé skladby vznikají snadno a jsou napsány velmi rychle, jiné vybrušujeme tak dlouho, dokud nejme s konečným výsledkem naprosto spokojeni.

Z vašeho stylu slyším vlivy FATES WARNING, QUEENSRŸCHE, DOKKEN, METAL CHURCH, CRIMSON GLORY a klasických heavymetalových kapel. Baví vás stejně rockové, hardrockové jako i progresivní rockové kapely? Které z nich vás nejvíce ovlivnily?

Baví mě všechny ty styly plus klasická, keltská hudba. Kapely, které jsi zmínil, nás určitě ovlivnily. Mě osobně ovlivnili machři jako Ace Frehley, George Lynch, Criss Oliva, Chris Degarmo a Michael Wilton, Glenn Tipton a KK Downing, Jon Drenning a Ben Jackson, Stevie Blaze (Lillian Axe) a Harry Cody (SHOTGUN MESSIAH).

Plánujete v souvislosti s propagací „Silent Script“ nějaká živá vystoupení? Jsou známy termíny?

Zatím nemáme žádné termíny, ale doufáme, že budeme více koncertovat až v létě 2024. teď už jenom dát dohromady playlist, skladeb máme fůru.

Co je pro vás ve studiu při nahrávání nejpodstatnější?

V podstatě pouze pocit jistoty, že skladby jsou nejlepší, jak jen mohou být, a abychom si zachovali náš typický hudební jazyk a přirozenou, nepřebuzenou dynamiku.

Obsahuje Silent Script určitý jednotící lyrický koncept? O čem jsou vaše písničky?

Texty napsal Denny a jsou ponechány otevřené interpretaci posluchačem. Skladby pak získají osobnější rovinu.

Posloucháš v pohodlí domova i ostatní kapely a sleduješ novinky v oboru, případně jaké novinky Tě v poslední době oslovily?  

Ano, měl bych pár novinek, které se mi v poslední době hodně líbily, jako noví FIFTH ANGEL, MANIMAL, WINGER a LOST SOCIETY.

Jaký je tvůj největší sen, který bys si rád s VERITAS splnil?

Mým snem je psát a hrát hudbu na plný úvazek, koncertovat a poznávat nové lidi a zároveň celý svět.

Děkuji za rozhovor!

Taktéž díky za rozhovor!

 

Sestava VERITAS:

Geno Alberico    baskytary

Mark Zonder      bicí

Greg Wenk         kytary

Denny "The Siren" Anthony         zpěv

Diskografie:

2019     Veritas EP

2020     Threads Of Fatality

2023      Silent Script

 

https://veritas.rocks/

https://www.facebook.com/veritasmusickc/

https://www.youtube.com/@Crimsonidol156

Anglická verze níže / For English version scroll down

Rozhovor vznikl ve spolupráci s: / The interview has been provided in cooperation with:

Welcome, Greg! Please give us a short bio of Veritas for our readers.

Veritas was formed in 2012 by Greg Wenk and drummer Adam Hartley. We searched and auditioned others until we found Geno Alberico on bass. Denny Anthony was suggested by Geno for vocals. Shortly after, Adam had to leave for personal reasons and Mark Zonder was suggested by Denny since he had worked with Mark on a past project. We released a four song ep in 2019 and followed up with a full cd release in 2020.

You have a brand new album out. How did you come to the release of Silent Script?

We spent the last 3 years since the release of Threads of Fatality writing and recording the new cd. This time we’ve signed with Sliptrick Records for a worldwide release.

Veritas introduced themselves with Veritas EP and Threads of Fatality CD. What do these releases mean to you now?

They are very important and the songs are still great. We learned something new with each release and have made progress both musically and professionally.

In Silent Script we noticed that Veritas have more progressive and dare I say experimental moments. Please tell us more.

Silent Script is still similar in sound but a natural progression in songwriting as we became more comfortable with each others writing style. The songs are a bit longer but definitely not epic prog metal length.

When you compose the basic riffs for a Veritas song, do you have the melody in your mind first or is it something that just comes out while jamming?

It’s a combination of both. Some songs come easily and are written quickly, others are catchy parts that I build on until I’m happy with the final result.

Apparently the band's influences are Fates Warning, Queensryche, Dokken, Metal Church, Crimson Glory and similar classic heavy metal bands. Do you equally enjoy rock, hard rock and progressive rock bands? Which of them have influenced you?

 I enjoy all those styles plus classical, Celtic music as well. The bands you listed are definitely influences. Some players that have influenced me are Ace Frehley, George Lynch, Criss Oliva, Chris Degarmo & Michael Wilton, Glenn Tipton & KK Downing, Jon Drenning & Ben Jackson, Stevie Blaze(Lillian Axe), Harry Cody(Shotgun Messiah)

Will you give some live shows for Silent Script? Any dates?

No dates yet but we are hopeful we’ll be out doing shows summer of 2024. We have plenty of songs to choose from.

What is more important for you in the studio when recording with Veritas?

Just to make sure the songs are the best they can be and to not over process the overall sound. We like to still have dynamics present without compressing everything.

Does Silent Script have a lyrical concept? What are your songs about?

The lyrics written by Denny are left open to interpretation by the listener. That way the song is more personal.

Do you enjoy listening new music at home? Which new releases do you like?

A few new releases I’ve enjoyed recently are the new Fifth Angel, Manimal, WInger, Lost Society.

What is your biggest dream for Veritas? Thank you for the interview!

The dream is to be able to write and play music full time, tour and meet new people while seeing the world. Thanks for the interview!

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>