SABBATH V SOBOTU  aneb MAJTNER & MITTNER V RUSTY

SABBATH V SOBOTU aneb MAJTNER & MITTNER V RUSTY

Koncert / Vilda Majtner: BLACK SABBATH Revival / Sobota 14. května 2022, od 20 hodin / Brno, Rusty Nail Club

Jsou věci, no to jsou věci. Jsou věci jako mír (koneckonců, v ruštině jsme se naučili slavné heslo „MIRU MIR“), jsou věci jako válka, a pak jsou věci jako hudba. Osm tónů, osm Pánů všeho, a deset tisíc jejich podtónů a podpánů a Láska nade Vše.

VILDA MAJTNER. Pouhými dvěma slovy řeknete jedno: BRNO. Hádejte, v kolika kapelách kdy Vilda vlastně hrál? – Ano, správně, uhodli jste – jejich počet je nespočet. A proto o nic nebude ani řeč.

Já vždycky říkám, že report nemusí být faktografický, report musí být atmosférický. A tentokrát to vskutku byla atmosféra, stratosféra, ionosféra a prostě MUSICSFÉRA!!! 

Majtnera jsem poznal, leč koho jsem nepoznal, byl Kusmen. Bubeník Michal Kusmen Kusák, živelník od Jégra, no byl nějakej pohublej či co (nebo byly pohublý moje dioptrie?). A basáka Luboše Hlouška, toho jsem viděl snad poprvý. A fakt dobrý.

Ačkoliv kapelou Black Sabbath prošlo mnoho zpěváků, Vilda Majtner je v sobě pomyslně všechny spojil dohromady. Hlavně ale nechápu, jak dokáže ze svýho řečnickýho barytonu vyhlaholit takový vejšky jako Ozzy.  Ve svých „150“ letech zpívá fuckt nádherně, majestátně, v jeho zpěvu je cítit obrovský zájem o muziku, je tam obrovská neutuchající chuť, obrovitý zájem, a hlavně chutný, velmi chutný hlas.

Sheʼs Gone je metalová skladba, z níž udělala totální šlágr až ostravská Maruška Rottrová. A jestli si pamatuju správně, tak o „Lásko, voníš deštěm“ (s textem Jarka Nohavici) se pochvalně vyjádřil aj sám Ozzy Osborne (bez záruky). Jé, to by bylo, duet Mary & Ozzy & Ova v pozadí. Však to je taky trochu „RUSTY“, ona Ova, nebo néééé? :-)

Koncert byl avizován nejen jménem Black Sabbath, ale též jako Cream Revival, a když jsem se zpětně bavil s autorem fotek, Ing. Romanem, mj. bravurním statikem všech staveb, prý se pár zonek od Cream taky hrálo, ovšem to já jsem asi prodříml, jak ostatně vidno z naší fotogalerie. 

Nicméně já nespal, já stále poslouchal, takže když se spustila kanonáda Paranoid, trefila mne metalová kulka kamsi do kulek, až jsem málem odešel do lesa. Protože… „Lidi, třeste se, železný muž chodí po lese…“

Iron Maiden, pardon, překlep – Iron Man! Jedna z největších hymen celého black metalového světa musí zvednout z prdele nejenom jednoho zasranýho Dědka, ale všechny lidi na světě, a je jedno, kolik jich tam je. Vstanete a zpíváte, nehnijete, ale hymníte, intonujete, akordujete a prostě jste!     

Ve fotce playlistu vidíte potvrzení skutečnosti, že BS naštěstí nebyli jedinou HM kapelou: názvy jako Ace of Spades, Born To Be Wild anebo Smoke On The Water si myslím každý přiřadí k těm správným příjmením.  

Inu, jsou věci, no to jsou věci. Jsou věci jako mír, jsou věci jako válka, a pak jsou věci jako hudba. Osm tónů, osm Pánů všeho, a deset tisíc jejich podtónů a podpánů a Láska nade Vše. Díky, Pane Vildo Majtnere, díky, Paní Hudbo!

 

 

Text Petr Dědek Mittner / fotky Roman.

 

BONUS - krásnej článek od mýho „příjmenovce“ Honzy Dědka:

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/nej-hity-marie-rottrova-zpivala-lasko-vonis-destem-od-black-sabbath.A120216_175957_ln_kultura_wok

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>