Rozhovor se zpěvákem kapely Zylwar Pavlem Nohelem

„TY DVA ROKY PRÁCE STÁLY ZA TO.

A V TELEVIZI BUDEME,
AŽ SI NÁS NĚJAKÁ POZVE“,

říká PAVEL NOHEL, zpěvák skupinynoh.jpg ZYLWAR. Tento kvartet je krásným důkazem, že dobrá muzika nevzniká jenom na výsluní masmediálních sluncí, ale i za svitu měsíce (tehdy jsem koneckonců Zylwar poznal). A když ten měsíc dojde své "úplné" cesty – kdosi to kdysi nazval úplněk – posléze nastává čas na rozhovor s lidmi, kteří to s hudbou myslí poctivě, myslí to s ní úplně – resp. úplně poctivě, i bez těch masmediálních sluncí, která jsou zatím možná trochu „ledová“, ale možná jenom zatím...  ZYLWAR! 

Ahoj, Pavle.

Jak s lehkým odstupem času hodnotíte, co jste „spískali“? Mám na mysli „pivopitelně“ Vaše nové a dle mého soudu skvělé CD „...jen tak si pískej“...

Ahoj Dědouši, když jsme přijeli ze studia "Šopa", někdy v únoru, z posledních úprav a doladění posledních detailů, tak jsem toho měl plné uši a musel jsem to nechat nějakej čas uležet. Teď z odstupem myslím, že se to fakt povedlo, ty 2 roky práce stály za to. Každej vzorek z jinýho soudku, přesně tak jsme to chtěli.

Který byl Tvůj nejsilnější inspirační moment při skládání textů na nové album? Něco, co Tě zasáhlo a projelo Tebou ve smyslu: tohle MUSÍM napsat. - Třebas jako kdysi v případě skladby Přes řeku... (text písně byl bohužel inspirován autonehodou, kterou kapela Zylwar osobně viděla – pozn. METAL-LINE). 

Tak třeba k Wobreczově skladbě mě k napsání textu TROSEČNÍK inspiroval dokument o borcovi, co měl nehodu (zase nehoda) v malém letadle, kdesi v poušti, ale silná vůle "přežít" mu dala další šanci...nakonec ho našli...a jestli neumřeli, tak tam žijí dodnes... Jinak těch inspirací je spousta kolem nás.

Já vím, že mi možná řekneš, stejně jako většina muzikantů, že máš rád všechny skladby z nového CD, ale přece...není některá z nich Tobě osobně milejší, ba dokonce nejmilejší? 

Momentálně miluju "Pár vteřin sentimentu", ale časem se mi určitě zprotiví... Živě mám rád Marasmus a Barevný brýle, má to energii.

Jak se vydařil křest kotoučku dne 4. 4. 2014 ve Vašich domovských Blažovicích, jak akci hodnotíš?

Publikum z Blažovic a okolí je skvělé, hodnotím velmi kladně.

A taky trošku „hospodářství“ – kterak se nové CD prodává, jaký byl náklad, kolik Vás jeho vydání stálo, jaký je o něj zájem, jaké jsou ohlasy?

pisk.jpgNáklad byl velký, stálo nás to spoustu úsilí, ale taky radosti z toho, jak ty písně ve studiu vznikají a vůbec všechno kolem toho, prodává se málo ...asi zatím nezjistili, jak je to super deska?!?

V souvislosti s novým CD si nemůžu odpustit neodpustitelný fórek: jak se Tobě osobně „četla“ recenze Vaší nové desky na našem webu METAL-LINE? :-) A hochu, upřímně... :-))) (odkaz na recenzi zde)

Četla se pěkně, ale myslím, že trochu přeháníš...ale když to tak cítíš, tak proč ne...díky, (kolik jsme se domlouvali, že za tu recku budeš chtít???...ale pssst!!!)

A teď už vážně. Jak hodláte desku propagovat, kam ji pošlete, kdy budete v televizi?

Propagujeme na BZ, FB, YT, nějaká rádia, posíláme různým recenzentům, promotérům, klubům atd. a samozřejmě na koncertech. A v televizi budeme, až si nás nějaká pozve.

Trošku zpět. Když pohlédneš do dějin, co považuješ za dosavadní největší úspěch skupiny Zylwar, a co za největší zklamání?

Největším úspěchem je to, že nás to po 10ti letech stále baví a stále se to někam posouvá, protože kdyby ne, tak už jsme se na to dávno ...víš co?!? (vysrali – pozn. METAL-LINE).

Kdyby za Tebou dneska přišel Váš bývalý famózní kytarista a obrovská osobnost Vladimír Juno Krček, že by se chtěl vrátit, co bys udělal? Začali byste hrát se dvěma kytarami? 

Tak bychom se nechali vyšetřit (...jestli teda není gynekolog?). Pak bychom zjistili, jestli ví, jak se vůbec drží kytara, no a pak nevím...8 let jsme zvyklí hrát o jedné kytaře, takže opravdu nevím.

A na samotný závěr jednu osobní, rodinnou otázku, odpověď na níž mne strašně zajímá: čte Tvoje žena články o kapele Zylwar, resp. jak se vůbec staví k Vaší muzice? :-) - Případně, pakliže bys měl tu odvahu, můžeš klidně nechat odpovědět i samotnou svou ženu...

V muzice mám u ní plnou podporu, jinak by to asi ani nešlo. A jestli čte články o ZYLWAR? Když se o nich zmíním, tak jo, ale jinak po tom nepátrá.

Pavle, kdybys chtěl cokoliv dodat, nebraň se.

Díky celému METAL-LINEu, díky Tobě Dědečku a Míťasovi, že chodíte na koncerty a píšete reporty, recenze, děláte rozhovory s kapelama. Je to super a přeju, ať se vám daří.

Taky fanouškům přeju, ať se daří a třeba na některým z našich koncertů nashledanou. Čus Pavlos!!!

Za rozhovor Ti jménem webu METAL-LINE děkuje Dědek.

nohel.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>