Rozhovor se SOTURY na témata rozličná, především pak o novém albu

Rozhovor se SOTURY na témata rozličná, především pak o novém albu

Scuk s jihlavskými SOTURY proběhl u příležitosti vydání jejich druhého alba „Anděl Zkázy“ v útulné zkušebně kapely v Jihlavě – Starých Horách třetího prosince. Čelil jsem pětimužné přesile a své vlastní nervozitě, rozhovory nedělám každý týden, tudíž to pro mě byla dosti výjimečná a nezvyklá situace. Díky pohodové atmosféře během pokecu bylo rázem po nervozitě a ve finále jsme přemleli nejen podrobnosti ohledně nového alba, ale i témata kolem neradostné situace letošního nepříliš povedeného roku, dotkli jsme se lehce historie kapely, plánů do budoucna a dalších věcí s muzikou souvisejících. Na otázky odpovídali a diskuze se účastnili všichni členové kapely.

Medyed: nové album je venku, jaké jsou pocity? Pokud za sebe mohu říct, posun co do variability a propracování skladeb v porovnáním se starším materiálem je výrazný, aktuální SOTURY jsou jak variabilnější, tak i tvrdší.

SOTURY: původní koncept byl v duchu power metalové kapely, postupem času, jak jsme zráli jako muzikanti jsme se začali zaměřovat na řekněme na multižánrovější pojetí a tím pádem aby to bylo i slyšet. Po osmi letech od první desky je proto nové album progresivnější, na novou desku bylo dost času, starší skladby prošly určitou renovací, kupříkladu „Anděl Zkázy“. K tomu jsme přidali novější skladby, kde už inklinujeme k multižánrovějšímu pojetí, k něčemu řekněme daleko tvrdšímu. Tři čtvrtiny alba už byly napsány v čase první desky, šest textů na sebe tematicky navazuje, takže jsme je samozřejmě chtěli nechat pokupě. Tyhle songy s námi postupem času zrály do dnešní podoby, sice jsme je už měli nahrané, po osmi letech nakonec prošly vývojem, udělali jsme je více funkční do rámce nového cédéčka, více v duchu současné metalové muziky, včetně „sedmistrunek“.

Medyed: ten první dotaz jsem samozřejmě zvolil úplně záměrně, protože zas tolik kapel v nejbližším okolí touto cestou nejde…

SOTURY: na Jihlavsku asi žádná další kapela takhle nehraje. Navíc první šestice skladeb tvoří ucelený příběh, na základě power metalu najdeš progresivní prvky, klasický heavy až thrash. Novější věci mimo příběh už nesou více těch modernějších pasáží, nicméně to do sebe zapadá jako celek. Výsledná stopáž je přes hodinu, máme takové „celovečerní album“. Když to sečteme, novinku jsme dávali dohromady v podstatě od roku 2012. Čas se u Sotury proto neměří na hodiny, ale na roky!!! :D

Medyed: takže asi nebudu kecat, když o Vás řeknu, že už nejste takoví ti zažraní pravověrní a jste už více otevření pestřejšímu spektru stylů v rámci metalu?

SOTURY: bývávalo, začínali jsme na power metalu, kdy byl hodně v kurzu. Kupříkladu od thrashové Metalliky přes Helloween až k současným kapelám, takže dnes je to logicky hodně široké. To se samozřejmě promítá i na dnešní podobě SOTURY. A mimoto, současná podoba metalu je o propracovanějších skladbách, o takové té dokonalosti, kdy kapely kladou více důrazu na to, že jsou muzikanti, že umí hrát a chtějí svoje schopnosti prezentovat.

Medyed: letošní rok je s živým hraním vymalováno, ten příští je s velkým otazníkem a těžko něco předvídat na ten další, plánujete přesto akce na příští rok?

SOTURY: plánovaný křest nového CD se kvůli covidu odsunul, plánovaný na letošní podzim. To padlo i s klubem, kde měl proběhnout a otázka je, kdy to situace dovolí. Chceme udělat i speciální show, přehrát více věcí včetně hostů. Naplánovaní větší akce jsou většinou obsazené, takže spíš to bude stylem, kdo kde vypadne. Cílem se oprášit vlastní jméno a vejít ve známost. Kolem Jihlavy máme docela velkou fanouškovskou základnu, teď jde o to dát na vědomost, stále existujeme a máme nové CD. Všechno si děláme sami a je poměrně složité se někam na hraní dostat. Zase nejsme kapela, která by hrála jenom kolem Jihlavy, hráli jsme víceméně v rámci celé republiky, včetně Masters Of Rock. Věříme a sázíme na to, že lidi budou mít pak hlad po živé muzice a vše se v dobré obrátí.

Medyed: štěstím v neštěstí je, že v tomto období vzniká spousta alb, což by si za relativně normální situace nenastalo…

SOTURY: asi budou kapely skládat hodně depresivní věci. Korona nám paradoxně poskytla dostatek času pořádně desku dokončit. Našlo se pak spousta detailů, na které bysme asi nepřišli, s časovým odstupem se věci, které nám zněly super, nakonec různým stylem měnily, tu kopáky, tuhle různé úpravy zvuku a výsledek můžeš slyšet na CD.

Medyed: Sotury, název mi zní hodně japonsky, jak jste k němu přišli, případně má nějaký spešl význam?

SOTURY: úplně vedle. Sotury znamená ve finštině bojovník, akorát v měkkým „i“. Náš původní název byl „Helldicks“ – Pekelní č…ci, a na tom jsme začínali. Ve snaze najít nějaký normální název kapely z Google vypadlo „Soturi“ při zadání bojovníka.

Medyed: Padlo jméno Masters Of Rock, velké akce Vás neminuly. Mohli byste tak nějak v kostce zmínit, kde jste se počas posledních let vyskytli?

SOTURY: tři roky zpátky jsme hráli festivaly, Tachov, Basinfirefest (…nojo, teď mi cvaklo, kde já Vás viděl), spíše západ republiky, pak zmíněný Masters.

Medyed: „Anděl Zkázy“ má velmi příjemný zvuk. Sami dělali, nebo jste ještě přizvali nezávisle nezaujatou osobu? Já po přečtení bookletu již vím, ale čtenáři jistě nee…

SOTURY: Pravdu díš, že z bookletu je jasné, kdo byl na novém CD nezaujatou osobou, která napomohla ve slepých uličkách, kde jsme sami potřebovali názor nestranného muzikanta. Jako příklad můžeme uvést jihlavského hudebního matadora Pavla „Sedmu“ Augustina či kytaristu spřátelené formace Abi Gail, Jozefa Moravanského. Co se týče samotného zvuku CD, je kompletně od nahrávání po mastering naše práce v našem studiu.

Medyed: poměr tradičního a moderního výrazu si na albu bratrsky podávají pracky, je to i záměr do budoucna, tak říkajíc progresivně vpřed, nebo necháte vývoji opratě úplně navolno?

SOTURY: Chceme, aby v naší hudbě byly slyšet základní pilíře metalu, ale i moderní progresivní prvky. Každé nové skladbě necháváme opratě navolno, tudíž někdy převažuje klasika a někdy moderna. Nebojíme se experimentů, ale furt chceme být samozřejmě stěžejní pro rockové a metalové fanoušky. Záměr do budoucna je jít s dobou, ale i podle našich vizí.

Medyed: prvních šest skladeb, jak už jste zmínili, tvoří koncepční celek. A kdo nám poví, o čempa že to je?

SOTURY: Dejw: Koncepční část alba vypráví příběh smyšlené postavy Anděla Zkázy, Samaela, jakožto vyděděnce nebe i pekla, který se chce pomstít celému světu za veškeré křivdy vůči jeho osobě.

Medyed: řada muzikantů přiznala, že kromě svých kapel jinak v civilu moc metal nevyhledává a čistí si hlavu úplně něčím jiným. Jste podobný případ, nebo „Metal Rules“ ve všemožných podobách za všech okolností?

SOTURY: Spíš Metal Rules, ale to bysme museli říct každý sám za sebe. Vlastní hudbu posloucháme spíš s odstupem, abychom porovnali vývoj kapely a zvuku. Všichni rádi posloucháme konkurenci a vzory v našem oboru, ale není vyloučen ani poslech odlišných stylů.

Medyed: závěrem se mi sluší poděkovat za příjemně u Vás strávený čas a neméně příjemný pokec. Popřeji nepřeberné množství skvělých nápadů, neméně skvělých skladeb a brzký návrat před diváky!!!

SOTURY: Děkujeme za přání. Dále děkujeme, že jsi nám věnoval svůj čas a udělal s námi rozhovor na kamarádské ale zároveň profesionální úrovni. Do budoucna doufáme v naše další setkání. Na diváky se pochopitelně těšíme, ale všichni víme, jaká je situace. Doufáme proto v brzké shledání i s našimi fanoušky na akcích. Ještě jednou děkujeme a přejeme Ti zdraví a spoustu úspěchů.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>