Rozhovor s Luďkem Savanou Urbánkem!

Rozhovor s Luďkem Savanou Urbánkem!

„CIKÁNSKÝ AKORDY MI NEJSOU UKRADENÝ“

aneb

(S)RANDÁL DÁL! 

Už jsem si myslel, že jako s aktivním muzikantem je s ním amen - to poté, když mi napsal, že definitivně zapíchl Stejšn. Ovšem rozhlasový redaktor, a taky dýdžej LUDĚK SAVANA URBÁNEK (ex-Sax, ex-Kraken, ex-Terminator, ex-Stejšn, v současnosti projekt papakult), nás znovu všechny překvapil. Takže když od prázdnin rozprodal několik věcí, už jich zase pár nakoupil... 

Jo jo, stačilo pouhého půl roku, aby se v něm opět vzbouřila pověstná muzikantská duše, a já osobně si myslím, že se na tu bouři můžeme vskutku my rockeři těšit! 

Je tady Mistr SAVANA & PAPAKULT! 

Ahoj, můj bratře Savano. 

Hele, kdyžs hrál na ulici, na Minské, věděls, že na pivních slavnostech v Rosicích to bude poslední koncert Stejšnu, či kdy? 

Nazdar provokatére :-) Ano, věděl. Zase musím omlít tu obvyklou část, co vysypu do tváře tomu, kdo se mne ptá na muziku, kapelu... Je to tak. Prostě už jsem neměl prostor na to, řešit zkoušky a odkládat domluvené. Věty jako ...sorry, nemůžu na zkoušku, páč jsem se zapomněl v Ostravě... (doplň si jakoukoliv prdel sám), nemůžu páč hrajeme s bubeníkem (ano, s tím novým, co jsem ho vzal měsíc před tím do kapely a on přetáhl mýho kytaristu ke svojí další kapele) v Pekárně...atd. To fakt při svojí časové vytíženosti řešit nemůžu. Tečka byla, když mi bubeník, jo ten novej, řekne,  že na domluveným fesťáku hrát nemůže, protože se mu kámoš v ten den žení... i když to má půl roku na webu... Tak jsem chlapcům poděkoval za spolupráci a zavřel jsem krám. S Charliem jsme se domluvili, že si po prázdninách zavoláme a pokecáme. Ale věděl jsem, že je to asi šmytec. 

Takže Ty jsi loni fakt skončil - s kapelou Stejšn, tj. jedinou, kterou jsi aktuálně měl. Tvůj orchestr dokresloval kolorit Brna, vyluzoval tóny jemu libé (chilli libé i mně). Já tomu ale pořád nerozumím, tak mi prosím řekni PROČ... PROČ? Nota bene když jste hráli s Tublatankou, Kernem, a ještě bůhví s kým... povídej ještě. 

Vlastně jsem Ti to už skoro celý řekl. Fakt mne to ranilo. Já si vždycky říkal, že až mi odejde Charlie, tak to zapíchnu nadobro, ale bál jsem se toho. Teď to přišlo z úplně jiny strany.  Hraní jsem bral jako šou, pocit pohody pro mne a jako setkání s těmi, co mám rád. Mluvím o kapele. Já ji měl jako druhou rodinu. Vždycky. Na jednu stranu chápu, že muzikant, dobrej muzikant, což ti, se kterými jsem vždycky hrál byli, chce hrát i jinde, s dalšími kapelami. Paralelně. Dnes je to asi normální. To já ale snáším těžce. Je to jako manželskej zálet... No a tak to tedy vygradovalo...

Ehm ehm, po Brně se na plakátech povídá, že důvodem konce Stejšnu byla Tvoje zatíženost v Rubínu s děckama...? DJ Savana, to bylo všady. Dopolední radovánky, tam bych taky šel, kdybych nebyl v práci nebo v nedělu v práci u piva ;-)

Vole... já mám děti rád! :-D  Nejsou tlustý a dobře se žvejkaj. Ne, kecám...tlustý dnes jsou...

No a jaké jsou tedy i další, ne-dětské aktivity dýdžeje Savany? 

Hele, jo... mám toho moc a živí mne to. Dělám na Signál rádiu, Kiss rádiu, pracuju  pro spoustu organizací, měst a vesnic. Jezdím po celé republice, ať už jako moderátor nebo pouštěč muziky, bavič. Ale nechoď na mne s tím, že jsem zanedbával Stejšn. To nikdy. Já se chlapcům vždy přizpůsobil.

Od hej-rocku k thrash metalu: před časem jsi mi v jednom rozhovoru říkal, že máš v plánu obnovit ikonu Sax. Ovšem bez Pijáka. A že ti všici ostatní dali souhlas. Nicméně to by neměl být takový problém, protože kultovní členové vlastně stále hrají, ne? Tak proč to ještě není? A jestli se budeš zase vymlouvat na nedostatek času, tak to mi teda jak se říká „poser prso“. 

Ano, tahle fáze proběhla, dokonce se mi povedlo jednotlivé členy přesvědčit o tom, že je to dobrej nápad. I když Měchura je velmi vytížen svojí firmou, Miloň zalezlej v té své elektronice a bratr ztracen v jeskyních... Jenže problém byl trochu s repertoárem. Miloň by býval rád hrál naše věci, což zase nechtěl bratr. Ten měl plán, že budeme hrát covery. ...No a jak už to tak chodí... čas všechno pohřbil. Miloň dnes jede s Džorem, Měchura má další rodinu, bratr nevím a já na další aktivity v tomhle směru...se..u--Nééé. Nemám čas :-)

Mimochodem, jaký máš aktuálně vztahy s bráchou?

Dobrý.

Á propos, kterou písničku od Sax máš nejradši a kterou nesnášíš? Já miluju Čarodějnici. 

Myslíš tu, kterou jsem zahrál, otextoval a Piják si ji přisvojil?! Nevadí mi. Tedy ta Čarodějnice. 

Takže Sax (ne)vyjede na turné? Mimochodem, mohli byste to pijmenovat „urné“, jako že posmrtné... (No a pijmenovat taky, překlep, protože k metalu to pití zkrátka patří...) Úplně to vidím: SAX – URNÉ 2019! 

V dnešní době bych se ani nedivil, kdyby někdo dal dohromady SAX a já o tom nevěděl :-)

Kontrolní otázka: Máš doma sampler Detonation? Asi ne, když na něm nejseš. Ale jestli ne a jestli ho chceš, tak já Ti ho za 90 kachlí koupím – vím kde... 

I já Tě miluju...

A taky krapet přírody, tudíž samozřejmě savana, pardon, Savana: Vím, žes přijel na motorkářskej sraz a zařval Savanáááá! Tos mi řekl v nějakým dávným rozhovoru. Mne by ale zajímalo, kde to bylo, kde byla přesně ta lokalita, kdes získal tuhle přezdívku? Víš, ať se zvýší turistický ruch tam. 

Brněnská Myslivna. A nebyl to sraz, ale každotýdenní vyjížďky ve všední den v podvečer party kluků na motorkách. 

No a úplně drzá otázka, na kterou se mne ovšem ptají policejní složky: Pane Urbánku, kdy jste jel naposledy na motocyklu? (banda XJR smích).  

Budeš se divit, ale občas vyjedu na některým ze svých motocyklů. 

Poslouchej, brácho, jak Tě znám, bez aktivní muziky dlouho nevydržíš. Zase si dáš tu prácu, zase seženeš schopný muzikanty a zas budeš aktivní vokalista. Akorát teď asi s dětským sborem, né? Že by Kulínská Savana, he? Anebo se přidáš k Zadákům? No a teď vážně. Prej stavíš ňáký trio, či co jsem zaslechl, a dokonce prý i s Lubošem Beránkem z bývalýho hard rockovýho Detta... Tož to bude asi tvrdý trio??? 

Trefa. Vydržel jsem to asi půl roku. Dokonce jsem na elektriku zanevřel tak, že jsem dřel na mandolínu s tím, že se připrcnu k nějakým kamarádům táborovejch ohňů...takže ti vyšiju Řeka hučí, Zlatokop Tom, Rikatádo a další prdy. Pak jsem ale někde na webu uviděl lubovku Gretsch, oranžovou, a musel ji mít. Takže jak jsem od těch prázdnin rozprodal několik věcí, už jsem jich zase pár nakoupil. Zavolal jsem Charliemu a on mne zjebal, že mi po těch prázdninách volal, že jsem byl nedostupnej. Prostě nějakej šum, neměl jsem ani zmeškanej hovor...nicméně po mé otázce, jestli si nevrzneme, řekl, že klidně. Což mne zahřálo. Vrznout si s přítelem na pohodu...to prostě zahřeje :-D  No a když jsem tak přemýšlel, koho na bicí a Stráňa je daleko, padla volba na Berdu. Už kdysi jsem ho chtěl do Stejšnu, ale potřeboval jsem tehdy dvojšlapku a tu on nerad...tak z toho nakonec sešlo. Teď už ji nepotřebuju. Ano, máme trio. Ze Stejšnu nehrajeme nic, je to prostě rokenrol. Myslím, že bude co poslouchat a hlavně, na co se koukat. Název? papakult (je to opravdu s malým "p").  

Tak si z toho vezmi co chceš, ale hlavně si nás přijď poslechnout. Už ladím termíny a pilně zkoušíme. Myslím, že to klapne letos na Minská Open 21. června a na Bohunickém hudebním podzimu jeden ze zářijových čtvrtků. Tam jsem si pozval Lauru a její tygry, protože je mám rád a jejich současná zpěvačka Lucka Bakešová je prostě nejlepší. A taky se ta naše muzika k nim hodí. Mimochodem,  udělali jsme pár coverů v Rockabilly verzích. Na tomto stylu to stavíme. Ze Stejšnu asi jen jednu nebo tři věci... Tedy uslyšíš spíš Call Me od Blondie, Ace of Spades od Motōrhead, něco od Roxette, Free, Michaela Jacksona... pozor, políbil jsem je s Naďou Urbánkovou zaráz, ale i potupili jsme i Offenbacha :-D  Bacha (toho tedy ne), všechno ve velmi netradičních úpravách. Dokonce jsem se dost nadřel s cikánskýma akordama... Nejsou mi ukradený... :-) 

Co že to říkáš, papakult? Proboha, jak jste na ten název přišli? Já znám jenom papamobil... 

Mnoooo, jednak mne to napadlo na koncertě Katapultu, druhak jsem zasloužilej otec a je to moje muzika s těmi, co mám rád, a třeťak se mi to líbí a je to jiný. Navíc Stejšn byl, Tudor nepamatuju a Škoda 1203 mi moc nezní ;-) 

Savano, a teď poslouchej, slavnostně, tak nějak na závěr: už nejseš nejmladší, to není žádný brněnský tajemství. Kdybys měl sepsat metalovou závěť (chilli ne normální, ale fakt metalovou), komu bys co odkázal? 

No jasně, klidně mne hoď do recyklátu už teď! Bacha, tenhle můj počin je opravdu poslední. Pak už jen ty táboráky, fajfka a diskuze o tom, jak se drží D - dur a moč... 

Víš, já na tu charitu dávám docela dost. Ať už formou financí, darů, ale také těmi nehmotnými věcmi, takže kdo by chtěl moje propocená trika? Moje vysílačky, jejichž frekvence už nejsou legální a moje kytary s aparáty, co jsou věci staré téměř jako já.....Babo..sorry, Dědku raď! 

No a bonus je ten, aby sis položil sám nějakou otázku, kterou Ti nikdy nikdo nepoložil, a sám si na ni odpověděl. Tohle jsem totiž kdysi „vyzkoušel“ v rozhovoru na Kronka a mělo to slušný úspěch. Takže klíďo mrkni, co tam Mistr říkal, já počkám. 
Zeptej se mne na to, co si myslím o současném světě?

Tak tuhle otázku jsem ale opravdu nečekal. Hele, já jsem jakože optimista, ale v zásadě pesimista. Takže až to tady zapíchnu, budu mít na Centrálce náhrobek s nápisem: Savana - komediant, co neměl rád lidi, plastový zipy a kamioňáky....

Maestro Luďku Savano Urbánku, jménem webu METAL-LINE Ti velice děkuji za rozhovor. 

Tady Dědek.

papakult:

Luigi Rotor - guitar, vocal
Charles Wheel - bass, vocal
Berry Brake - drums 

naše krédo: PPF (Prostě Prdel Furt)

Fotografie Savany + Dědka Franta Kressa (díky moc!)

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>