Rozhovor s kapelou Death on Arrival

Rozhovor s kapelou Death on Arrival

NA RANVEJI...DEATH?
DEATH ON ARRIVAL!

aneb

„NA PRÁCI NEJSME STAVĚNÍ!“

Když jsem se po vynikajícím koncertě v klubu M13 (25. 2. 2017) s klukama z DEATH ON ARRIVAL bavil, říkal jsem cosi v tom smyslu, že až budou hrát ve Wembley, doufám, že mi poskytnou rozhovor. A pak jsem si řekl, proč čekat na Wembley, když můžeme ten rozhovor udělat hned teď. 

Na Dědkovy „infantilní“ otázky odpovídá trojka, která byla ještě před chvílí úplně nezletilá: „leadka“ Zbyněk Zemánek – zpěv, kytara & Martin Szabó – baskytara & Michal Kupka – bicí nástroje. 

A před Vámi jsou odpovědi kapely, která hraje tak, že na ni možná čeká Wembley - bez legrace. ;-) Tož pojďme do toho, nejen hej mistře basů...

Technická poznámka: rozhovor probíhal tradičně přes e-mail. 

Ahoj, kluci. Mohli byste nějak představit Vaši kapelu DEATH ON ARRIVAL? Jak a proč vznikla, kolik je Vám málo let, co pijete atd.? 

Zbyněk: Ahoj, jmenuji se Zbyněk, hraju na kytaru a zpívám, Michal hraje na bicí a Martin je mistr basu. Jsme blanenská thrash metalová skupina, která vznikla v roce 2015, kdy jsem se s Michalem bavil, že by bylo fajn mít kapelu a začal jsem ho přemlouvat, aby začal hrát na bicí, ten souhlasil a začaly první pokusy s hudbou. Co se týká našeho věku, mně bude v květnu dvacet, Michal už dvacetiny oslavil a našemu benjamínkovi Martinovi bude v červenci 18 let. Naším hnacím motorem je pivo a Martin do toho musí ještě dorůst. (směje se) 

Jelikož muzikou se alespoň zatím asi fakt živit nemůžete, co děláte? Studujete, pracujete? 

Michal: Já jsem na financích na Mendelově univerzitě, „leadka“ studuje chemii taky na „Mendelce“ a Martin je na gymplu v Rájci Jestřebí. A doufáme, že se tou hudbou začneme co nejdřív živit, protože na práci nejsme stavění. 

Ten název DEATH ON ARRIVAL mi ovšem připadá poněkud zavádějící, když nehrajete death, ale thrash. Jak to vzniklo a co Vy na to? 

Martin: Žádnej příbeh to nemá, prostě nás to napadlo a líbilo se nám to. (Poznámka redakce: Slogan Death on Arrival, nebo též zkratkou DOA, znamená „smrt při příjezdu“, tj. když někdo umře v sanitce těsně před příjezdem do nemocnice).  

Proč angličtina? Myslíte si, že tím spíš prorazíte do ciziny? Anebo Vám krásná čeština nejde „do huby“? Možná víte, že angličtinu u českých kapel v metalu nikterak nezbožňuji. 

Zbyněk: Samozřejmě si myslíme, že s angličtinou se dostaneme dál a jak říkal Kupec, chceme se hudbou živit a útočíme dál než na český fesťáky. Čeština je krásnej jazyk a rád si v ní skládám básně, ale řekni mi, kolik kapel zpívajících česky, jsou známí po celém světě.

Na Vašem posledním vystoupení v M13 jsem Vás svým pokřikem označil za „moravskou Sepulturu“, čímž jsem měl na mysli, ne že byste ji kopírovali (jako třeba kopíroval Gladiator na LP Designation), ale že z Vás cítím energii, drajv a svěžest z dob největší sepulturovské autorské slávy, tzn. pro mne čas kolem alba Beneath The Remains. 

Michal: Jak jsme skupinu založili, tak jsme se shodli na tom, že bychom chtěli skládat hudbu, která je energetická, agresivní, rychlá a zároveň melodická, proto nás velmi těší, že nás srovnáváš s takovou hvězdou.

Kapelo moje milá, co posloucháš, jakou muziku máš ráda? A co neposloucháš? A poslouchá Tě Metallica? ;-)

Martin: Od vážné hudby po True norwegian black metal, ale abychom byli konkrétnější, tak mezi naše inspirace patří například Metallica, Megadeth, Slayer, Lost Society (Zbyňova srdcovka), Led Zeppelin. Neposloucháme sračky a doufáme, že si nás Metallica brzo poslechne.

Hudebně jste podle mne vynikající, ale Vaše mediální prezentace dosti pokulhává. Profil na Bandzone je prezentačně dost příšerný, protože tam nemáte v podstatě žádnou zvukově reprezentativní skladbu. Kdy s tím hodláte něco udělat, resp. kdy zřídíte ofiko vlastní web? 

Zbyněk: Děkujeme moc, jsme hrozně rádi a ohledně naší prezentace máš naprostou pravdu, ale už se na tom pracuje, právě tento týden vznikly naše oficiální stránky, zatím tam toho moc není, ale všechno se bude zlepšovat, mrkni na to www.deathonarrival.cz. Skrz nahrávku, co by se dala poslouchat, tak jsme domluvení, že nahrajeme EP, takže co nevidět bude něco na poslech a ty shity z Bandzone odstraníme. 

Nikde také nemáte zveřejněné Vaše texty, které mne moc zajímají, a na koncertech samozřejmě pochytím pouze zlomek. O čem jsou a proč? Dying Mother (Umírající matka), Price of Freedom (Cena svobody) a tak dál. 

Zbyněk: Nějak jsme nepovažovali za důležité je někam dávat, ale určitě budou v bookletu toho EP. Texty píšu hlavně já a snažím se psát o životě, občas taky upustím uzdu své fantazie, ale hlavně se snažím psát o normálních věcech, problematice, se kterou se potkáváme každý den.  

V souvislosti s oněmi texty jsem nedávno zaznamenal libou slovní hříčku. Skladba „Dying Mother“ byla v klipové podobě označena jako „Dear Mother“. Což se samozřejmě nevylučuje, aby umírající matka byla drahá, leč ona skladba má určitě jenom jeden název. 

Martin: Text je o naší drahé planetě Zemi. Název jsme změnili jenom proto, že se nám líbí Dear Mother, nic hlubšího bych v tom nehledal. 

V současné době jedete svoje první mini-turné, dost slušně jste odstartovali v brněnské emtřináctce. Jaký jsou to pocity z „Tour De Metal“? 

Michal: Myslím, že můžu říct za všechny, že jsme totálně nadšení. Je to pro nás začátek kariéry a vystupování, prostě naše první tour. Vystupujeme současně se skvělýma skupinama Lucas Ronald Style a Blackened Snake. Spolupráce klape, domluva je úžasná, těšíme se na další pokračování, čekají nás města jako Olomouc, Prostějov, Kroměříž, Boskovice. Fakt se na ty další koncerty těšíme a doufáme, že naší tvorbou oslovíme další lidi. (Poznámka redakce: otázky pro rozhovor byly položeny před těmito termíny). 

Na webu čtu, že chcete aktuálně natočit EP s názvem Death Is Coming. Troj-otázka: Není EP málo, a za druhé, ten slogan mi trochu zavání názvem krabathorovského debutu Only Our Death Is Welcome... Třetí otázka: proč Death Is Coming? Protože Death On Arrival?!? Proč ne Thrash Is Coming?  - heh. 

Martin: Říkali jsme si, že ze začátku postačí jenom pár písniček, abychom viděli, jak je odezva a podle toho pak nahrát album. Upřímně, já znám od Krabathor jenom jednu písničku a vůbec nás nenapadlo, že by to mělo být podle něčeho okopírovaný. Ano, přesně proto, že Death on Arrival přichází, uvidíš, jakej bude obal EP, nech se překvapit. 

Prosím, co na Vaše aktivity říkají rodiče a Vaše dívky? To někdy bývá a někdy nebývá v souznění. Zbyňku, Tvoji rodiče byli na koncertě v M13 a byli úplně super, třeba s Tvým taťkou jsem si good pokecal. 

Zbyněk: Co se týká slečny, já žádnou nemám, co se týká rodičů… Jak se to říká? Člověk si svoje rodiče nevybírá, ale kdybych měl tu možnost, vybral bych si přesně je, podporují mě úplně ve všem, můžu se na ně ve všem spolehnout, říkám jim úplně všechno, prostě s něma mám úžasný vztah a nikdy bych si to nechtěl pokazit, víc k tomu asi nemám co říct, myslím si, že máme od našich rodičů podporu, i když se to neobejde občas bez nějakých řečí, tak to je pochopitelný, ale my tím žijem a nic nás nezastaví!

Michal: Naprosto souhlasím se vším a i ty slečny, teda moje a Martinova, nás podporují a pro všechny slečny, co si to budou číst: Máte šanci, Zbyndík je volnej, tak neváhejte!

Hoši, co je vlastně Váš největší SEN? Hudební i nehudební...

Všichni: Živit se hudbou, tour po vyprodaných stadionech na celým světě, být bohatí, procestovat svět, chodit po Měsíci, svět bez náboženství, mít děti, vidět je vyrůstat, zemřít šťastní, aby byli naši nejbližší zdraví, šťastní, mít po ruce vždy vychlazenej škopek. (Smějí se) 

Rozhovor končí, Vaše existence nikoliv. Chcete něco dodat? 

Všichni: Snad jen, že děkujeme za rozhovor a brzo se zase uvidíme.

Jménem webu METAL-LINE děkuje za rozhovor Dědek. 

deathonarrival.cz
bandzone.cz/_90703 
facebook.com/DeathOnArrivalBandOfficial/ 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>