Rozhovor s baskytarisou skupin SECOND END a ExARGEMA Radkem Miklicou

„ŽIVOT BEZ MUZIKY SI UŽ ANI NEDOVEDU PŘEDSTAVIT,“

říká v rozhovoru pro náš web baskytarista skupin SECOND END a ExARGEMA Radek Miklica.

 

Muzice se aktivně věnuje od roku 1985, kdy začínal v kapele s interesantním názvem Létající máslo. Patnáct let hraje ve svém domovském Second Endu, s nímž vydal řadu CD a absolvoval tour po boku Arakainu či Kernu.mikl.jpg Nedávno začal participovat na slavném projektu Velká Morava někdejší metalové legendy 80. let, skupiny Argema - dnes pod názvem ExArgema. A aby toho nebylo málo, kromě hraní se věnuje též studiové práci.

Co v hudbě prožil a prožívá, co ho těší a co naopak mrzí, to vše se dozvíte z následujícího rozhovoru, z nějž je patrno, že tenhle člověk má muziku opravdu rád.  

Ahoj, Radku.

Zdá se, že Tvoje domovská skupina SECOND END zažívá jakousi personální renesanci, která by se s velkou mírou nadsázky dala nazvat „vyzvednutí vraku“ (a teď tím myslím spíše samotný Second End) – vrátil se Vám bubeník Milan Velecký (ex-TITANIC) a na postu zpěváka nahradil Stanislava Bořu Peřinku další bývalý člen TITANIKU Broňa Mikulinec. Jak bys tyto události okomentoval, a nebude teď Second End znít trochu jako někdejší Titanic?
No pokud vyzvednutí vraku bude úspěšné, tak proč ne :-) Jinak si samozřejmě myslím, že "tvář" kapely z velké části dělá leader, takže je možné, že to někomu bude třeba připadat jako Titanic a nebo něco jiného. Za ty roky, co se v tomto oboru pohybuji, tak jsme takové záležitosti přestali sledovat. Když někdo potřebuje řešit, zda to zní jako to či ono, tak mu to přejeme, ale rozhodně na to při tvorbě nemyslíme.

Každopádně po vyřešení personálních eskapád si teď asi můžete říct „plnou parou vpřed“, což by mělo být důležité zejména z pohledu koncertní činnosti, neboť poslední roky Second End příliš nevystupoval (ač živě hrát nikdy nepřestal). Hodláte to tedy po téhle stránce vzít nyní konečně za ten správný konec? Bylo by myslím načase, poněvadž je už květen, ale na Vašem webu žádné aktuální termíny zatím bohužel nevidím...
S tím hraním je to samozřejmě trochu složitější. Jednak doba je pro živé hraní složitá i pro ostatní kapely a asi je to otázka spíše na management. V každém případě našim prvotním úkolem bylo připravit repertoár na vystupování, což jsme udělali. Navíc po takové "pauze" je potřeba zase obnovit kontakty atd. Rozjezd onoho "vraku" bude asi pomalejší, ale doufáme, že se to postupně rozjede na vyšší obrátky.

Je pravdou, že první vystoupení v nové sestavě však již máte za sebou - můžeš k akci v Miloticích (okr. Hodonín) říct něco bližšího, o co se jednalo a zejména jaký z ní máš pocit?
Tak jednalo se o takovou soukromou oslavu narozenin několika oslavenců za účasti čtyř kapel. Přestože repertoár ještě dolaďujeme, tak pocit máme dost dobrý. Postupně vše do sebe začíná zapadat, tak jak má a od teď už to může být jenom lepší a lepší.

V dobách největší slávy Second End sdílel pódia s nejvýznamnějšími veličinami metalového žánru u nás, za všechny akce musím zmínit turné s Arakainem nebo Kernem. V posledních letech „mediální humbuk“ kolem Vaší skupiny přeci jen utichl, neplánujete proto za účelem výraznějšího připomenutí opět nějaké tour s žijící legendou?
Teď zatím nějaké větší tour není v plánu, ale to se vše uvidí časem. Nyní je pro nás důležité vše vrátit do starých kolejí. Tzn. co nejvíc hraní, nová tvorba, nějaké nahrávky a vše, co k tomu patří.

Co jste opravdu nikdy nepřestali, skládat nové věci, nicméně z platformy oficiálních CD jste přešli v podstatě na virtuální prezentaci (singl 2009, EP 2013 i aktuální Promo remix 2014). Já ale pevně věřím, že od vydávání ofiko nosičů nehodláte do budoucna ustupovat, protože dle mého názoru stejně jako přežijí klasické knihy, není nad potištěný kotouček s obalem, resp. bookletem.
Souhlasím s tebou, že klasický formát CD je pro fanoušky přece jenom něco jiného než možnost poslechu na internetu apod. I když naše skladby budou mít možnost fanoušci vždy stáhnout na našem webu i nadále, tak další CD plánujeme vydat i v klasické podobě.

Slušný základ skladeb pro nové řadové album (od posledního s názvem Tváře z roku 2008) byste již na základě své dosavadní „nevydané“ tvorby měli mít položen. To ovšem platí za předpokladu, že se s novou sestavou nehodláte zaměřit na stvoření úplně nového repertoáru, na němž by se autorsky podílel právě i Broňa Mikulinec...?
Pro příznivce našeho staršího repertoáru jsme zařadili i některé starší skladby, které jsme spoustu let nehráli, čili se mají na co těšit. Jinak ale, tak jak říkáš, už teď na nic nečekáme a pustili jsme se do úplně nové tvorby za přispění všech členů kapely včetně Broňka. Postupně by se nové věci měly objevit i na tvar.jpgnašich živých vystoupeních.

Ke studiové spolupráci jste nedávno přizvali i svého někdejšího zpěváka Richarda Antonína, s nímž Second End v roce 2005 natočil vynikající CD Dobrá rána. Jak se Vám po letech spolupracovalo a vzpomínalo?
S Ríšou jsme v kontaktu, takže nešlo snad o nějaké vzpomínání, ale napadlo nás, že by mohlo být zajímavé udělat pár věcí s oběma vokalisty. Jelikož v tu dobu se jednalo o více méně studiový projekt, tak jsme do toho pustili. Původně tam Ríša měl nazpívat více věcí, ale z důvodu jeho časového vytížení jsme s ním natočili jenom jednu skladbu.

Vaše kapela je sestavou propojena i s heavy metalovou pěticí ExARGEMA, z níž jste ke spolupráci zlákali Broňu Mikulince, aby na oplátku ExArgema svoje „rány“ zacelila Tebou a kytaristou Romanem Švantnerem. Probíhá tato personální symbióza úspěšně?
Symbióza proběhla dle mého víc než úspěšně, ale více se uvidí na prvním hraní, které nás čeká právě teď v sobotu spolu s Kernem a dalšíma dvěma kapelami (17. 5. 2014, hala Sobůlky: Abi Gail, Herold, ExArgema, Kern – pozn. Metal-line). To personální propojení vyplynulo ze situace a myslím, že ku prospěchu obou sdružení. Bohužel obě kapely jsou v podobné situaci - secvičení repertoáru s novými členy, tvorba nových věcí apod., takže je to celkem honička.

Když už se s ExArgemou podporujete hráčsky, neuvažujete i o vzájemné podpoře v oblasti tak říkajíc propagační? Například zpestření v podobě té, že Second End by na koncertech hrál nějakou skladbu od ExArgemy a naopak?
Tak o této možnosti jsme zatím neuvažovali a ani nepředpokládám, že na to v nejbližší době dojde. I když obě kapely nejsou žánrově od sebe tak daleko, tak přece jenom každá má trochu jinou fanouškovskou základnu.

Letos má Second End výročí, 15 let od založení kapely. Připravujete při této příležitosti nějaké speciální vystoupení, obdobně jak tomu bylo k 10 letům činnosti v Brně na Favále? Co takhle společný brněnský koncert Second End, ExArgema a Argema? To by mohla být kompozičně, historicky i personálně docela aktuální pecka... :-)
Tak na letošní rok plánujeme nějaké to překvapení a co můžu prozradit, tak v této sestavě, co říkáš, to nebude. A to z mnoha důvodů, ale i tak by to mělo stát za to. Uvidíme, jak se vše podaří.

Radku, nedá mi to, abych krátce nezabrousil i do strašlivé historie. Na webu ExArgemy jsem se dočetl, že Tvá první kapela nesla název Létající máslo. Předpokládám, že byl asi odvozen z anglického označení pro motýla – butterfly, kdy butter je samostatně máslo a fly létat. Nebo má to pojmenování ještě nějaké jiné souvislosti, resp. jak Vás to vůbec napadlo, a byla ta tehdejší muzika - psal se rok 1985 a bylo Ti nějakých 16/17 let - taky taková legrace jako onen název?
No zmíněné souvislosti s názvem tam nehledej. Název byl nápadem tehdejšího kapelníka Reného Obrovského a těžko říct, zda tam byl nějaká souvislost s něčím :-), ale dle mého hlavní důvod byl vytvořit zajímavý název a zmást lidi, protože se z onoho názvu nedalo absolutně vysledovat o co vůbec jde, což se myslím podařilo dokonale :-). Legrace tam samozřejmě byla a nutno podotknout, že název kapely zaujal a lidi se o ní dozvěděli ještě dřív, než jsme vůbec vystoupili. Zajímavou "historku z natáčení" měl náš zpěvák, kdy po cestě na zkoušku vlakem vyslechl rozhovor dvou spolucestujících, kteří oba tvrdili, že kapelu celkem dobře znají, přičemž jeden tvrdil, že hrajeme punk a druhý naopak folk. Ve skutečnosti jsme kromě převzatých věcí, které se v tu dobu hrávaly (Iron Maiden, Accept, ...., vše s českými texty), dělali vlastní věci ve stylu "Heavy Metal".

Ty už dneska v muzice nejseš žádný „máslo“, naopak - „nalítal“ ses toho v ní za těch svých takřka třicet hudebně aktivních let už dost, polovinu z toho jsi obětoval Second Endu. A „lítáš v tom“ furt :-). Řekni mi, kam bys až chtěl doletět, máš v sobě z hlediska hudby něco, co vnitřně považuješ za svůj dosud nesplněný cíl či sen?
Já jsem celkem realista a jak už jsem v jednom rozhoru říkal, nikdy jsem nějaký vysněný sen vysloveně neměl. Naopak by mne nikdy ani ve snu nenapadlo, že se jako kapela dostaneme na Tour s Arakainem nebo na velké festivaly atd. O to víc to pak člověka potěší. Tak snad se zadaří i v budoucnosti. V nedávné minulosti nás naši přátelé ze skupiny The Pant označili jako pravou rockovou kapelu, tedy žemikl.jpg hrajeme jednou a za rok, tak věřím, že se nám podaří počet vystoupení vyhnat alespoň na dva :-). To je v podstatě onen prozatím nesplněný sen :-).

A z hlediska onoho reálně dosaženého – co považuješ v hudbě Ty sám za svůj dosavadní největší úspěch, a co naopak za největší neúspěch či zklamání?
Já ani nedokážu říct, co z toho, co jsme zažili, byl onen top. My všichni děláme muziku, protože nás to baví a ne za účelem výdělku. Takže z každého menšího či většího úspěchu máme radost. Jediné co mne mrzí, že byla období, kdy se vše docela slušně rozjíždělo a pak do toho přišla nečekaná situace, kdy jsme museli zase začínat znovu. Na druhou stranu se o to víc těšíme na to, co se nám ještě podaří v nové sestavě dosáhnout.

A na závěr tradiční prostor pro Tvé vyjádření, které není „svázáno“ mými otázkami – zde máš prostor pro svůj neomezený slovní rozlet...
Když to vše shrnu, tak já osobně si život bez muziky už ani nedovedu představit. Vždy je nejdůležitější, aby se v kapele sešli lidi, kteří si rozumí nejen po hudební stránce ale i jinak. A to se nám naštěstí zatím vždy daří. Navíc bez ohledu, jak se těmto dvěma kapelám, kde působím, bude dařit, jsem se pustil do nového hudebního koníčku, a to práce v nahrávacím studiu Paradox. Je to běh na dlouhou trať a zabere to víc než spoustu času, ale jsem rád, že jsem se do toho dal. Doufám tedy, že i tady se bude dařit.

Za Second End i ExArgemu bych Vás na závěr chtěl pozvat na některé naše vystoupení, kterých snad bude přibývat.

Za rozhovor děkuje jménem webu METAL-LINE Dědek.

BONUS:

Rozhovor s Radkem Miklicou zejména o jeho studiové práci na webu MAXMUZIK.cz.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>