REPORT ZE VZPOMÍNKOVÉHO VEČERA NA BRNĚNSKÉHO ROCKERA JIŘÍHO DONNÉ SMÝKALA

REPORT ZE VZPOMÍNKOVÉHO VEČERA NA BRNĚNSKÉHO ROCKERA JIŘÍHO DONNÉ SMÝKALA

V pátek 17. 06. 2022 se uskutečnil vzpomínkový večer na Musilce na počest brněnského rockera a nejlepšího znalce big beatových kapel šedesátých let v Brně a okolí Jiřího Donné Smýkala pod záštitou starosty Brna – severu Martina Malečka.

Celý večer uváděl program hudební publicista Petr Gratias. Na přání Jirky vystoupily kapely, které původně měly vystoupit k jeho sedmdesátinám, které se měly oslavit na Musilce, ale oslavu překazil Covid. Proto na počest tohoto skvělého a neuvěřitelného člověka, výborného kamaráda vystoupily kapely Madmen, Anitals, Timtoo, Rocky Eagles After a Senior. V druhé půlce večera proběhl křest knihy Jiřího Donné Smýkala „Big beat šedesátých let v Brně a okolí“ za účasti starosty Brna severu Martina Malečka, který zavzpomínal na své setkání s Jirkou v klubu Esenc na Křenové ul., zároveň vznesl hold a pozdrav Jiřímu do rockového nebe.

Touto cestou bych chtěla také krátce zavzpomínat na Jirku. Seznámili jsme se v roce 1972 na České ulici v Brně. Takže letos bychom s Jirkou oslavili padesátileté přátelství. Potom jsme se vídali na mnoha kulturních akcích. Od roku 1980 do roku 1984 jsme spolupracovali na programech v Klubu mládeže na Křenové (dříve Esenc), kde hlavní programátorkou byla Vlaďka Smýkalová, první žena Jirky, později si Jirka vzal jméno své druhé ženy Donné.

Klub mládeže na Křenové ulici spadal pod Obvodní výbor Svazu socialistické mládeže Brno IV, možná to nebude některým vhod, ale tenkrát byla taková doba. Jirka byl vůdčí osobností tohoto klubu. Programy se schvalovaly na zasedání, a proto jsme někdy měli něco jiného, než ve skutečnosti proběhlo. Svaz mládeže dostával od krajského výboru svazu mládeže kapely a písničkáře, kteří měli zakázané vystupovat pro veřejnost, jako např. Jarek Nohavica, který v našem klubu vystoupil několikrát, i když o tom věděla StB. Nebyli jsme žádní hrdinové, ale pánové od StB byli rozumní.

Pak jsem se s Jirkou několikrát potkala na Musilce, kde se podílel na kulturních akcích. Jako jednoho z nejlepších kamarádů jsem ho pozvala na mé padesátiny a pětapadesátiny. Jirka vždy přišel a velmi jsme si krásně popovídali. Naposledy jsem se s Jirkou setkala na mé opožděné oslavě pětašedesátin v říjnu 2021 v Rusty Nail na Veveří ul. v Brně, kde se ale již dlouho nezdržel a omluvil se, že nechodí mezi lidi z důvodu možné nákazy. Nikdy bych nevěřila, že je to naše poslední osobní setkání. Dodnes nejsem schopna smířit se s jeho tak náhlým úmrtím, ale co naděláme, je to život.

Text + fotky Věrka.

 

Dědkův dovětek:

Věruško, moc Ti upřímně děkuju za tuhle Tvoji nádherně napsanou vzpomínku na Jirku Donného, a vážím si toho, že ji můžeme zveřejnit právě u nás na webu. Nikdy nezapomenu, jak jsem měl tu čest sedět na Tvých narozeninách na Mezírce právě přesně naproti Jirkovi, takhle snad na metr a půl. Nikdy nezapomenu na ten pohled ve čtvrtek v osm devět večer do výlohy Indies na Kobližné, kde bylo vystavený CD Kernu Na Rosničce 1986, jež vydal právě Jirka Donné (prý dostal nahrávku přímo od Kronka), a dodnes tvoří unikátní součást mé rockové sbírky, protože jsem si ho hned druhý den koupil (a nejenom já – viď, Shaumal?). A nikdy nezapomenu ani teď poté, co je Jirka v Nebi, na ten pohled do výlohy knihkupectví na Kounicově, na Skleněné louce, kde jako nejčestnější artefakt vystavena jest dvojka jeho hudební trilogie.

Jirko a Věrko, nikdy nezapomenu.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>