Report : Papakult, Minská Open IV., 21.6.2019

Report : Papakult, Minská Open IV., 21.6.2019

PA PA, STEJŠNE...TEĎ SE PAPÁ PAPAKULT!

ale (olé)

OPĚT PAPÁ SAVANA

Report / Minská Open IV. / Papakult / pátek 21. června 2019 / Brno - Žabovřesky, ulice Minská

Premiéra brněnské partičky "papakult", kterou tvoří staří rockoví harcovníci okolo frontmana Luďka Savany Urbánka, se odehrála na akci Minská Open IV. Není to ovšem kultura na podporu Karla IV., ale záležitost veskrze lidem a Bohu libá. Tedy asi ne všem - možná obyvatelé právě Minské můžou reptat na hluk, nepořádek, ale pokud by to bylo na rejpalech, nebylo by v Brně nic. Nuda v Brně.

Ta naštěstí nebyla 21. června. Nebe příznivé, voda se bála na Moravu spadnout, tak zůstala v Čechách. Ale Laura a její tygři se po D1 přískoky ku Brnu sunula. Hlavní podium u místní radnice totiž patřilo jim, ale také Ukulele troublemakers, kteří hudební počin zahajovali.

V cca 23:00 jsem spatřil na podiu oranžový aparát s nárazníkem amerického vozu značky Plymouth...K tomu kontrabas velikosti rodinné skříně, se šachovnicovým vzorem...asi půjde o závody, jsem si v duchu řekl. Hradba bicích mi do toho ale příliš neseděla. Banner na podiu s nápisem "papakult" mi naznačil, že jsem na správném místě a ve správný čas. Byl jsem totiž zvjedav, co ten kanec Savana zase vymyslel. Znám jej moc dobře a vím, že co vymyslí, dotáhne do konce (kance) a vždycky to stojí. Za to. Když vloni rozpustil Stejšn, bylo mi trochu smutno, protože jsem je měl chlapce rád. A před tím i holky. MNooo, jo, měl jich tam pár.

Pod podiem bylo už docela těsno a lid sahal (ne na mě), až na Minskou a vlastně celé prostranství bylo zaplněno dobře se bavícími lidmi. Trošku jsem si lámal hlavu nad tím, jak to bude vypadat, protože ještě před chvílí lítal Savana v bílé košili a staral se, aby všechno klapalo. V přestávce jsem si skočil na svoje jedno, dvanáct, třináct a teď jsem zaujal strategickou pozici. Huš! Co to vidí mé oko! Sním, či bdím? Na podium kráčí....ano, je to on! Savana. Kytara větší než on, oranžové barvy...kšandy, oranžové barvy, ponožky bílé (Favorit Brno)..ano, asi je favoritem :-), rudý šátek na krku. Je snad pionýrem? Sebral ho snad společně s kalhotkami nějaké místní pionýrce? Netuším.

Za ním si vykračuje Charlie. Bacha, bekovku kostkovanou, basu kostkovanou, košile ladící, struny ladící, kalhoty bílé! zatím. Luboše Beránka, z chlapců nejmužnějšího, nepřehlížím. Virbl a jedem!

Gejzír vody ze Savanovy mordy, všude voda, nejen v Čechách. Tu první znám, Kláda. Hráli ji se Stejšnem. Zní v podstatě stejně. Ovšem druhá, ano znám ji také, ale ta aranž... On to celý překopal...je to SKA jak vyšitý. Klobouk, neboli All Right Now a staří dobří Free. Tak to je fajn! Je vidět, že chlapci vsadili na tu správnou kartu. Publikum se od prvních tónů baví a hopsá. Hopsa! Málem jsem si vy(b)lil pivo. Třetí zajímavou peckou jsou Blondie...vlastně Call Me. Ano, to by ani nebyl Savana, kdyby si z toho nedělal prdel. Kolo mý. Rozumět je všemu, zvuk je luxusní. Pochvala asi Ote Sound. Prodavačka, tu taky znám. Maj to potvory dobře vymyšlený. Černej Buick. Novinka. A vlastní. Savana jezdí se želízkem po hmatníku a já si užívám svižnou pecku o tom, že moje holka, za rohem se válí...v dáli...

Do toho Valérie Čižmárová a Savanova hláška, že je původem ze Slovenska a žila dlouhou dobu v Brně - prý ta nejhorší kombinace....Brněnským hlasem rokenrol Léta letí a do toho hned potom Michael Jackson... Úvodní riff je jasnej, nenamotal on do toho hned Semafor?! Nojo. Dopravní situace v Brně tomu nahrává. Z Majkla Džeksna je rázen Grossmann a Naďa Urbánková. Nojo, maj to ti Urbánci v rodině.

Vykopávku Born To Be Wilde - Cestu, si taky pamatuji z dřívějšího repertoáru Stejšnu, ale tohle je opět rokec! Vokály v refrénu - dokonalý.

Následuje Really Got Me - Houby platný a coco? Tu neznám. Katka. Prý hitparádovka. Katchi. Musím zjistit, musím pochválit. Oddechovka taková, že lid zpíval unisono. Ale ten text..." ..cpali ho dovnitř a potom zas ven..." to budu muset s chlapci ještě probrat! Rokenrol ve stylu Stray Cats a přídavek Ace of Spades! Už se těším na další kšeft. Ona je to totiž prdel a je hezký se na to i koukat.

Chlapcům pochvala za to, že pobavili, nezklamali a udivili. Inu, se Savanou na věčné časy a nikdy jinak - tady to platí několikanásobně. Já se jen děsím, ne...já se jen těším, co vymyslí za pár let. Ale říkám vám, byla by to škoda něco jiného vymýšlet, když tohle je prostě DOBRÝ.

Myslel jsem, že si možná udělám čas a přijdu v sobotu na BVV: Na jízdu Revival mezi pavilony, což nemá s revivalovýma kapelama nic společnýho, ale muzika zní - "papakult" . To jsou hezký holky, potetovaní chlapci, americká auta, staré krásné stroje a hlavně....rokenrol.

Ale bez ohledu na to, zda jsem to stihl nebo nestihl, vězte, že výše řečené platí pořád, jako ten nejlepší pořad:

Kult? – papakult!

Text Red Metal, fotky „archiv“ Papakult.

Sestava:

Luigi Rotorino from Torino - kytara, zpěv
Charles Wheel - basa, zpěv
Berry Spark - bicí

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>