Report: 24.03. 2018 - Death On Arrival, Abused & Neglected, Brewed & Canned - Brno, M13

Report: 24.03. 2018 - Death On Arrival, Abused & Neglected, Brewed & Canned - Brno, M13

KDYŽ MILUJEŠ DEATH ON ARRIVAL, TAK JSEŠ KING!

aneb

BREWED AND CANNED IN M13

Report / Death On Arrival, Abused & Neglected, Brewed & Canned, Solution of Panic: cenzurováno policií / sobota 24. března 2018, od 19 hodin / Brno, M13

Aj ta thrashová krajta! Tož si tak du po Divadelní na DOA do M13, dyž uslyším zvony - fakt, regulérní zvony. Kurwa, to už začali?!? Panč vím, že gilotina Endless Agony nemá na začátku nic jiného než bimbavé intro. Hou hou, naštěstí ne, to nebimbaly zvony z intra, ale z nějaký brněnský zvonice, jinak thrash metal neprodukující. 

A už to začíná - DEATH ON ARRIVAL! Kucííí sice hrajóóó pár chvil, ale už je na ně fronta. A právě kvůli frontě na lístky jsem nestihl pár chvil ze skladby, díky níž se jednou rozboří Wembley. KING!!!

Tudů tu tudu, tudů tu tudu, tudů tu tudu, tudů tu tudu, no a já se asi poseru. Za svých více než 30 let, co poslouchám metalovou i jinou muziku, jsem slyšel dost skvělých riffů, ale tenhle je totálně top, tenhle je totální King. Uchcávám z něho nejen na záchodě, uchcávám z něho v em třináctce. Doma bohužel ne, panč nahranej zatím není. Ou ou, i král musí občasto plakat...

Speciální poznámka ex post: Na základě mého ustavičného žadonění se na YouTube díky iniciativě kapely zjevil alespoň úryvek této majestátní kompozice, takže kdož máte zájem, koncert začíná právě zde!

Žahavá pálenka Endless Agony vám přeťafne život směrem, kterým byste netušili, a budete moc rádi, když do vás (ne)vrazí pogující miniaturní děvče. Tři kluci takřka ze střední na jevišti, deset tisíc atmosfér v hledišti a stratosféra v nááááás! 

The Price Of Freedom anebo The Rules Of Anarchy, další megaprdy z právě vydaného EP, jež bylo v klubu ke koupi za výborných 70 Kč, zněly klubíkem, v němž stáli a tančili lidé, kteří chtěli slyšet právě tuhle poctivou muziku. Pogo, pogo, ty vogo pogo! 

Jekyll & Hyde, 2 IN 1, uzavřeli thrashové hodování, a rozplynuli se každý do svého božského i ďábelského světa, zatímco DOA se po skončení produkce rozplynuli mezi nás. „Ahoj, kluci!“

Netrvalo to příliš dlouho a na stejdži se zjevili ABUSED (kurwa teď musím někde v symbolech najít to & - a už to mám) & NEGLECTED. Docela slušně skromnej název pro takovou nářezovou skvadru (volným překladem Zneužíván a bez respektu). Zmíněnými přívlastky naštěstí tento kolektiv rozhodně netrpí, dle solidní klubové návštěvy je totiž užíván velice pozitivně a s totálním respektem. 

Orchestr dnes navíc křtil nové CD Enlivened, od nějž se odvíjí též celé tůr (anglicky tour), takže klubík se velice slušně zaplnil a teplota začala stoupat, což bylo poznat i na jednotlivých pracovnících, když se po předchozím vzoru bubeníka DOA svlékli hned dva strunaři. Aneb je ti teplo, děvenko? Teplo, teplo, Dědečku (abych si přihřál i svoji horkou polívčičku). 

Z hlediska Dědka sedícího na klubové lavičce jsem styl kapely, již jsem znal pouze dle názvu, hodnotil jako HC crossover, abych vzápětí z internetových zdrojů zvěděl, že prý sama sebe označuje jako crossover-metal. 

Upřímně si myslím, že s metalem to příliš společného nemá, třebaže některé lyrické pasáže mi svou náladou evokovaly atmosféru éry Paradise Lost v dobách alba Icon. Výrazně rytmické pasáže byly špikovány právě zmíněným erotickým zvolněním, a přiznám se, v jednu chvíli jsem byl docela slušně uhranut magickým refrénem i zpěvem. Anebo možná taky přítomnými krásnými děvami, jichž bylo pod pódiem plno, no a ve mně bylo najednou – abych tak řekl - taky tak nějak plno. :-)

Křest „ňů sídý“ proběhl bez zbytečného křiku havranů, zato však za účasti jednak DOA (kotouček polil titěrný basáček Szabó) a jednak pánů ze Solution of Panic, kteří ještě netušili, co je ten večer čeká, respektive vlastně nečeká. 

Mezitím jsme ovšem přivítali bijce zované BREWED (kurwa zas to &) & CANNED. Inu, tohle heslo my pivaři dobře známe: vařeno a plněno v... a plechovkáři zvláště, neboť „can“ není nic jiného než plechovka, a taky že „můžu“, asi že ju můžu vypít. 

VÍDEŇŠTÍ ŘÍZCI! Tihleti boxeři nepocházejí odnikud jinud než z Rakouska a Vídně, jo jo, dali byste si vídeňský řízek? Mno, já po těch pivech určitě aspoň kousánek. A po těch brutálních rytmických vibracích vídeňských řízků ještě víc těch vídeňských řízků.

Čímžto jsem naznačil, že po rytmické stránce bylo všechno v pořádku, ba co v pořádku, naprosto dokonalé. Jediný problém v duši mé metalové vznikal důsledkem tím, že většina písní se hrála tak nějak na jednom jediném tónu, resp. akordu, čímž bohužel splývala v jeden dlouhý, sice dobře řachavý, leč melodicky lehce monotónní rambajz. Na druhou stranu musím objektivně podotknout, že tento můj vjem může být ovlivněn okolností, že jsem Brewed & Canned doposud neslyšel (né že nepil!). 

Nicméně abych nebyl nepřiměřeně přísný, některé momenty melodicky přeci jen výrazněji vybočily z nastaveného „sado-maso“ schématu, a ty jsem si docela užil. Tudíž těmto „vídeňským plátkům“ doporučuji, aby skládali vícero melodicky průbojnějších písní, a pak to bude dokonalé!  

„Plejsvist“ máte opět kdesi v galerce, takže se tady nemusím zbytečně namáhat, nota bene když jsem kapelu do té doby vůbec neznal, a její písničky rovněž ne. Nicméně orchestr tento rakouský působil dojmem, že si emtřináctku dost dobře užívá a nezívá. 

Následný dusot v klubu již nebyl určen hřmotem písní, alébrž hřmotem orgánů policejních: v důsledku hluku či vibrací totiž muselo dojít k ukončení produkce, takže poslední plánovaná kapela, SOLUTION OF PANIC, se svého naplnění nedočkala. V paměti jim tedy zůstane pouze účast na shora zmíněném křtu. No, tomu říkám roz(h)řešení. Ach jo. 

Nicméně abych tak řekl názvem rakouského symfonického orchestru, v emtřináctce uvařeno a naplněno do té doby very beer! 

Vážení přátelé, závěrem Vás prosím o jedno: choďte choďte a ještě jednou anebo třikrát choďte na hlasitou muziku, a to na pořádnej randál, až z toho ohluchnete. Protože když z toho ohluchnete, tak už nebudete nic slyšet, a nebudete tím pádem votravovat někoho, kdo na ten randál stále chodí, chodí a chodí, rozuměno nebudete ho votravovat, že vás votravuje, protože když už nic neuslyšíte, tak vás přece už nemůže žádnej hluk votravovat.  Panč kde není sluch, není hluk. Howgh!

Slova Dědek, foto Míťas.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>