Report: 15.2. 2019 - Ironbound (PL), Power 5 (MOR), Eufory (SK) - Brno, M13 Rock Hell

Report: 15.2. 2019 - Ironbound (PL), Power 5 (MOR), Eufory (SK) - Brno, M13 Rock Hell

IRON MAIDEN, HELLOWEEN A TI DR(U)ZÍ

aneb

WOW WAVE!

Report / Trium Partium Metallum Tour 2019: Ironbound (PL), Power 5 (MOR), Eufory (SK) / pátek 15. února 2019, po 20. hodině / Brno, M13 Rock Hell (Benešova 22)

Ironbound? – Solidní polský maso! :-)

Tož v noci ze soboty na nedělu koukám na telku, na dvojce pořad Hranice dokořán – Rozmowki polsko – czeskie, a najednou záběr na Muzeum w Rybniku. A pak ještě další záběry tohoto polského města, ano města, odkud pochází heavy metalová skupina IRONBOUND, jež nám v pátek výborně zahrála v brněnském klubu s příznačným názvem Rock Hell.

Ruch hovoru v sále nekompromisně proťal řezavý riff kytary, přidaly se burácející bicí a Ironbound vyrazili na svižnou procházku Brnem. Rockové peklo? – Zde!

Já jsem zarytým příznivcem old school metalových kapel, přičemž Ironbound představují zcela jasný výhonek Iron Maiden, na něž odkazují nejen svojí melodickou a šlapavou produkcí, ale též svým názvem, a rovněž nějakým tím coverem, který si od Mistrů NWOBHM s chutí zahrají (viz v galerce vyfocený playlist, kde naleznete například jakýsi to název 2 Minutes To Midnight). 

IB jsou svou hudební stylizací od IM takřka k nerozeznání, a ať si každý přebere sám, zda je to slovo „kritické“ anebo kompliment. Já jsem si každopádně vystoupení těchto Poláků, kteří velmi sympaticky a skromně opakovaně děkovali v domovské polštině („Bardzo dziekujemy!“), ačkoliv texty mají „bohužel“ v angličtině, parádně užil. Á propos, polština - no jo, kde jsou staré dobré, polské jazykové časy třeba TSA... ...no ať tak či tak, pořád je to skvělý Heavy Metal World! 

Třebaže toto metalové zboží není na polském trhu k mání dlouho, neb dle Encyclopaedie Metallum (EM) byl základní kámen souboru Ironbound poklepán teprve v roce 2014, nepůsobí kluci jako žádné panny, ale pevní jako ze železa  - Hail To England!  Na svém kontě mají ještě s dřívějším zpěvákem 4-písňový počin She-devil z roku 2017, který je sice na EM označen jako demosnímek, já se však domnívám, že svými zvukovými atributy naprosto naplňuje parametry regulérního debutového EP, z nějž zazněla například masívní, věru úderná eponymní hymna Ironbound. 

Z aktuálního (2018) singlu Witch Hunt/Lifeblood, už se současným frontmanem Lukaszem Krauzem, mne zaujala zejména druhá jmenovaná, majestátní balada, jejíž lyrický nástup postupně přechází v říznou rytmiku, kterážto atmosféra nenechá nikoho na pochybách, že ať už nová nebo stará vlna, tohle je prostě vlna - Wow Wave! 

Vskutku velmi příjemné překvapení na úvod, takže jsem zakoupil všechno, co IB na stánku měli, tj. jak oba shora zmíněné kotoučky, tak i kompilaci 16 polských metalových kapel (thrash, death, black) Silesian Butchers Compilation Vol. 5, a považte, vše dohromady za 120 korun českých! No na úvod po všech stránkách spokojenost jak Brno. 

Sečteno a podtrženo – prostě solidní polský maso! :-)

Síla pěti: Power 5

Zatímco polská filharmonie je na světě teprve krátce, moravská skvadra POWER 5 z Brumova-Bylnice brázdí metalové vody již více než dvacet let a na svém kontě má množství alb, kdy zatím posledním je 2CD digipack, obsahující jednak nové řadové, 10-skladbové CD Talisman, a druhak 15-skladbovou výběrovku Best Of Power 5; celkem tudíž 25 písní, za 250 korun, což vychází na skvělou cenu 10 kaček za jednu písničku, no nekup to. Tak jsem to teda koupil. 

Třebaže polští chalani možná z hlediska početnosti publika trochu doplatili na to, že je tady u nás ještě moc lidí nezná (i já jsem měl s nimi tu čest poprvé), Moraváci Power 5 byli v Brně jako doma, a to bylo znát taktéž na publiku, když kotel pod stejdží přeci jen výrazně přibral. 

Melodický večírek úspěšně pokračoval, poněvadž stejně jako IB, i Power 5 mají v rukávu spoutu es v podobě výrazných hitů s patřičně zpěvnými refrény, a tak nám karetní partie svištěla jako v tom nejlepším „hazardním“, pardon, hudebním klubu.  A když jsem zmínil to jejich vyvážené 2CD, tak aby byl koncert, potažmo report vyvážený, tak z Talismanu se hrály třeba Planety anebo Destruktor (jak trilobit do kamene se mi do paměti obtiskl silný zpěvný slogan „Hrej dál, hrej dál“, a pak už stačilo pouze dohledat jej na desce) a z výběrovky např.  Symbol („Město“). 

Z čehož jasně vidíte, že tento orchestr si bohatě vystačí s češtinou; což ovšem nepopírá ani eventuální inspiraci zahraničím, kdy hit Černou barvu máš je údajně cover německých rockerů Mono Inc. s názvem Children Of The Dark (a slyšíte ten shodný rytmus? „Čil – dren – ov - d – dárk / čer – nou – bar – vu – máš“... !) 

Na rozdíl od IB – kurnik šopa, už zase nějak srovnávám, no ale snad se s tím kucííí všicííí nějak srovnají – kteří disponují vpravdě stylovou metalovou imidží, od Power 5 příliš vlasů nečekejte. Muzikál Hair to v jejich případě opravdu není, ovšem zase na druhou stranu musím podotknout, že zpěvák Olin Škrabal je děsnej pohodář, hrozně příjemnej člověk, s nímž se výborně komunikuje. A navíc je v podstatě jakýsi Nomen Omen, neboť Škrabal si píše do tý vlastní hudby i huby sám texty, což je vždy úkaz nadmíru sympatický. No tak jistě, každý přece nemůže být Kája, který na to má lidi a který složil snad jediný text v životě, s příznačně řinčícím názvem Text k téhle písní jsem psal já. 

To Olin Škrabal by mohl zmíněný název-zmíněný slogan zpívat prakticky u každé písně, „tolik nocí s páwr fajv“, a teď vážně – trému nemá, jelikož jak jsem již říkal, kapela funguje už mnoho let a Olin je jejím stabilním pilířem. No to se pak nelze divit, že mu je do zpěvu! 

Úspěch v M13 značný, a tak skvadra svoje kufry rozhodně nebalí, ba naopak – po koncertě jeden kufřík vybalila, a sice kufřík plný cédéček, a hnedle bylo plno nejen v kufýrku kotoučků, ale i kolem stolku plno fanoušků. Inu, tak to má být a big beat, dobrá muzika se musí podporovat nejenom hrozením rukou, ale i rukou v peněžence. 

Na závěr: Euforie z Eufory

Třebaže Martin na bílém koni je už za námi (ale vlastně nezadržitelně opět i před námi), ze slovenského Martina se k nám přiřítil silný kůň pro změnu heavy/power metalový, euforicky zaržavší – kapele EUFORY stačilo vydat dvě velmi dobře přijatá alba, Flying Island Eufory (2015) a Higher and Higher (2018), aby se jejich jméno začalo po střední Evropě šířit solidně dál a dál a výš a výš. Koneckonců, jejich tvorbu symbolicky charakterizují už samotné výrazné a zvučné názvy některých písní, jako například Metal Is The Hero, Dragon Hearts, Dancing Star anebo ... I Want Out. 

Metalu se věnuji poměrně dlouho, a tak jsem po jisté době čistě subjektivně pochopil, že power metal nebude nikdy můj nejoblíbenější žánr. Aneb jak trefně prohlásila jedna ze zúčastněných významných osobností, těžko v tomto stylu něco nového vymýšlet, když všechno podstatné vymyslel už v 80. letech Helloween, který tehdy výrazně předběhl svou dobu, a vlastně utvářel nový žánr. 

Nicméně tímto konstatováním nechci jakkoli zlehčovat snahu nových skupin, které jsou plné chuti, plné energie, plné euforie. Deset let staří Eufory k těm kvalitním následovníkům bezesporu patří, jejich koncert v brněnském klubu M13 to bezpochyby potvrdil. Svěží metal plný šťávy, šlapavý, melodicky nepřehlédnutelný, slavil u přítomného publika značný sukces, a nutno objektivně znamenati, že na tuto kapelu byl kotel nejplnější, řada fans měla na trikách logo Eufory a ve tvářích totéž – eufory. Proto zřejmě nejlépe vystihuje atmošku, která tou dobou v klubu M13 Rock Hell vládla, název jedné skladby z debutového CD skupiny, která se v pátek hrála, a sice Cheers!  

Ale teď, vážení přátelé, vskutku pozor! Pravdou jest, že ženy nejsou v power metalových kapelách žádnou výjimkou, ovšem zpravidla na postu zpěvaček. Eufory jsou zvláštní výjimkou, neboť ve své členské základně ženu sice mají, ale za bicí baterií! A aby oněch překvapení nebylo málo, tak krásná a prsatá Madama Miriama je navíc dokonce zakládající členkou souboru. - Ehm, v zemích českých se sice traduje „Běda mužům, kterým žena vládne“, avšak  v této slovenské kapele nechť klidně žena udáváním rytmu vládne dál, protože ono to takhle prostě funguje! Prááásk! 

Eufory působí profesionálně po všech stránkách včetně marketingu: zatímco Poláci měli cenu svých CD uvedenu pouze ve zlotých, Slováci udali jasně a přehledně „trium partium“ PLN – CZK – EURO, takže žádný fanoušek nemusel volat do nejbližší směnárny, jaká je zrovna aktuální podoba kurzovního lístku. Pošetková kompilace slovenských kapel byla sice bohužel vyprodaná, ale jsou mnohem horší věci na světě, třeba válka a tak. 

Jak můžete vidět v naší fotogalerii, na stejdži se skvěla magicky působící zástěna s motivem z obalu Higher And Higher, ale hlavně se tam skvěli Eufory, kteří byli dle ohlasů publika - skvělí. A co se týká zmíněné zástěny, za tou byste se bez problémů schovali a mohli klidně i volit, přičemž já osobně tuším, koho by řada přítomných volila: Ano, metalové hnutí jménem Eufory! :-) 

Trium Partium Metallum in Rock Hell

Úplným závěrem patří poděkování klubu m13 Rock Hell za věru vydařenou akci téhle „tripartity“, správně řečeno Trium Partium Metallum. V klubíku jsem byl posléze jeho vynuceného přestěhování teprve poprvé, a překvapila mne nejenom totálně narvaná celá členitá hospoda, ale na čepu i „obyčejná“ desítka, což v hudebních klubech nebývá moc obvyklé, kdy právě tato výborně ošetřená desítka byla zřejmě příčinou, že si koncert pamatuji až do konce, ha ha. 

Jo jo, tyhlety pověstný kytary na stěnách Vám budou hrát v uších ještě hodně dlouho, protože ... protože tohle je to pravý rockový peklo! ROCK HELL! 

Text + foto Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>