Recenze: ZED DESTRUCTIVE – Corroded By Darkness /2020/ Wings Of Destruction / Grimm Disrtribution

Recenze: ZED DESTRUCTIVE – Corroded By Darkness /2020/ Wings Of Destruction / Grimm Disrtribution

ZED DESTRUCTIVE možná mlátí prázdnou slámu, ale dost možná z té prázdné slámy vymlátili ještě tolik zrna, že bychom se upřímně divili. Death metal smíchaný s black metalem na nás juká zpoza každého rohu v nesčetných podobách, v různé kondici a životaschopnosti. Vzniklo bezpočet více i méně přesných kopií osvědčených šablon vedle temných klenotů, které v tom množství neprávem zapadají. Zdali je „Corroded By Darkness“ klenotem, nechť posoudí každý sám podle svého. Počítat lze ovšem s tím, že ZED DESTRUCTIVE se do toho opřeli v souladu s názvem a „Corroded By Darkness“ v sobě skrývá značný destrukční potenciál. Skloubení hutné brutality death metalu, black metalové temnoty, techniky a melodiky zvládají ZED DESTRUCTIVE na pochvalu před nastoupenou závodní radou v nažehlených montérkách. Nejedná se o tuctový mix sprostě opsaný podle něčeho, co se již ujalo a slaví úspěch s vidinou, že jim se to povede stejně tak.

Nespornou výhodou „Corroded By Darkness“ budiž zjištění, že nezabředává do příliš technicky komplikovaných přemetů. ZED DESTRUCTIVE stačí kotrmelec vpřed a silová cvičení. Úspornější, přesto technicky vypilovaný styl si zachovává dostatečnou hrubost a živelnost ve velmi chytlavém poměru k instrumentální zručnosti, která se nemusí drát dopředu za každou cenu a stavět se na odiv. Mezi chytlavostí skladeb a jejich lacinou vlezlostí je kolikrát velmi tenká hrana, a mám pocit, že si podél této tenké hranice ZED DESTRUCTIVE natáhli elektrický ohradník – ani na mžik se jim nepodařilo sklouznout do laciné  hitovosti, melodika ZED DESTRUCTIVE je nenuceně přirozená, bez lámání v pase obohacuje silový a energický projev kapely. Není to jen tak samozřejmé, takto přirozeně a nenásilně  zakomponovat melodiku do poměrně značně brutálního stylu a přitom zachovat jeho primární sílu nenaředěnou. Aby to nebylo málo, ZED DESTRUCTIVE se rozhodně nebojí agresivní výpady proložit volnějšími a pocitovějšími pasážemi a na energii bohatými nápaditými sóly.

Na jedno album je toho celkem dost, co lze objevovat a čím se kochat. ZED DESTRUCTIVE s inspiračními zdroji naložili s kvalifikací alchymistů, všech ingrediencí použili v přesném a vyváženém množství ve prospěch celku, „Corroded By Darkness“ zní kompaktně a zároveň dynamicky, kapela se vyvarovala přesycenosti, takže vše, co album obsahuje, je poměrně přehledné a lze bez nadměrného úsilí vstřebat. Mnoho alb tohoto ražení bohužel trpí jedním neduhem, a tím je rychlé oposlouchání a zploštění, jako by praskla bublina. Schválně jsem „Corroded By Darkness“ podrobil takovému malému zátěžovému testu, a vydrželo. Ba co víc, místo vyprázdnění po první vlně příjemných endorfinů se na povrch prodraly další zajímavé momenty, které jsem tak nějak předtím nepostřehl. „Corroded By Darkness“ se může jevit jako mainstreamový extrémní metal – pokud necháte svou prchlivost cloumat vlivem čistého a průzračného zvuku. Buďte ovšem ubezpečeni, že v případě ZED DESTRUCTIVE nezvítězila forma nad obsahem.

Medyed

facebook.com/ZedDestructiveBand/

instagram.com/zedestructive/

grimmdistribution.bandcamp.com

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>