Recenze: UNDERTAKERS – Dictatorial Democracy /2020/ Time To Kill Records

Recenze: UNDERTAKERS – Dictatorial Democracy /2020/ Time To Kill Records

Když se řekne grindcore, synonymem a jedním dechem mnohé z nás napadnou zcela logicky NAPALM DEATH, alespoň mě...osobu, která podniká občasné výlety do tohoto žánru a za experta bych se nepovažoval ani náhodou. Jednou za uherák se mi pak do rukou dostane grindcorové album, které i takový neodborník a diletant na grind jako já má tendenci točit dokola. Aktuálně to „odnesli“ italští zkušeňáci UNDERTAKERS, kteří se potloukají undergroundem od roku 1991. Aktuální album, které vylezlo na světlo loni v říjnu, je slušná prda s možným následkem kompletního vypnutí vědomí již prvním zásahu. Už jen grafika obalu mluví za vše – přesně vystihuje to, co se na albu nachází v lisované podobě – pravověrný grindcore s politicky a sociálně kritickými texty, žádná avantgarda a už vůbec ne „jebemtiboha“ experiment.

UNDERTAKERS si s přehledem vystačí s klasickým extrémem s otiskem britského kultu výše uvedeného, čímž nehodlám UNDERTAKERS označit za „NAPALM DEATH REVIVAL“, takto prosím situace určitě nestojí. Stylově sice mají k sobě obě kapely poměrně dost blízko, ale dále veškeré podobnosti končí. UNDERTAKERS mají výrazně slyšitelný hard corový základ, death metalu je ke slyšení o poznání menší poměr a do popředí se dere pouze v některých skladbách. Tím jsem naznačil, že „Dictatorial Democracy“ není jen primární agresivita a koňská dávka přímočaré energie. Album je sympaticky pestré a přitom pevně držící pohromadě, krom chirurgicky přesných kulometných kadencí nechává významný prostor středním rychlostem a překulování se ve valivém tempu. Při tom nepolevujícím přívalu adrenalinu a energie dávají UNDERTAKERS jasně na srozuměnou, že jsou zručnými a zkušenými muzikanty – „Dictatorial Democracy“ sice zpočátku budí dojem, že je jednolitá a výbušnina první třídy nebezpečnosti, což bezpochyby je, nicméně nezůstává jen u drsného průplesku a razantního útoku na naše smysly. „Dictatorial Democracy“ obsahuje spoustu nápaditých momentů, každý skladba se svébytným kouskem ve skládačce, který obstojí sám za sebe a neméně zdatně si vede i v rámci celku. Není na albu skladby, která by se neduživě krčila v koutě. UNDERTAKERS mají nápadů v zásobě množství nemalé a nasypali jich do skladeb co se do nich vešlo, přitom se neutrhli z řetězu a stále se bavíme o grind coru, jak je všeobecně vnímán.

„Dictatorial Democracy“ nepřekvapuje formou, ale přesvědčuje obsahem. Forma je léty prověřená a stále bezchybně fungující a jsem přesvědčen, že ještě dlouho předlouho fungovat bude. Zeměkoule je velmi vhodné místo pro nejrůznější prasárny, politické zločiny a násilnosti hrubého zrna, kterými si lidstvo navzájem „zpříjemňuje“ své dny na této planetě, takže o extrémní umělecké formy nemám pražádné obavy. Obsah využívá formy do maximální možné míry způsobem hodným zkušených sekerníků. Primární živočišnost a nasranost z alba doslova tryská, konečný účinek je úspěšně korunován likvidačními kytarovými riffy, na které jsem si snadno vypěstoval solidní návyk. Vynikající zvuk a silná atmosféra se pak zdají být pouze samozřejmým doplňkem, ale sami dobře víme, že samozřejmé je pouze to, že až to jednou přijde, tak si zabalíme kufry...

Medyed

undertakersgrind.com/

undertakers-ttk.bandcamp.com/

facebook.com/undertakersgrind/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>