Recenze: Uerberos - Tormented By Faith (2017)

Recenze: Uerberos - Tormented By Faith (2017)

Polsko a death metal...dvě slova, která v tomto smyslu by mohla bez výhrad sloužit jako naprostá synonyma. Krom globálně známých veličin kovu smrti nevyžadujících uvedení, poněvadž si je jistě dosadíte sami, je tu řada spolků nepožívajících takového objemu světského věhlasu, což ničeho netratí na jejich řemeslné zručnosti. UERBEROS sice nevznikli včera, ale nijak letitá kapela to není, ovšem na dvouleté škvrně jim povážlivě narostly tesáky. „Tormented By Faith“, beru-li v potaz fakt, že se jedná o debut, má sílu prokletí do sedmého kolena. UERBEROS produkují silový rychlý death metal, zahalený do temné atmosféry s nádechem black metalu (řezavý zvuk kytar a „černé“ riffy), přičemž jejich znění vychází sympaticky „postaru“. Prostě žádný křišťálově vybroušený zvouček s aspirací na sterilní konzervu. Dalším významným plusem alba je velmi kvalitní instrumentace, dobíjející velkokapacitní baterky energetické kapacitě „Tormented By Faith“ na sílu orkánu před koncem světa. 

Intro jako předzvěst apokalypsy napovídá brzké rozpoutání nespoutané řeže, která propuká s „...And Finally, I Will Come“. Nekompromisní smršť, hnaná dopředu přesnou rytmikou, nepolevuje v nátlaku ani ani vtěřinu. Výstavba songu je decentně VADERovská, což spíše považuji ani ne za výtku, ale za už skoro konstytování, že krom švédské a US tady máme scénu „polskou“ :-))). Démonická „Destroy The Enemy“ je zahalená do lehce black metalové černě, pravidelné střídání tempa drží napětí na mezní hranici, přímočaré běsnění pokračuje. „Tormented By Faith“ vybuchuje hned od prvního tónu. Nicota a zmar, jakoby byly skoro hmatatelné. Celek, který spoluvytváří nápaditost skladeb, hráčská zručnost a syrová produkce, je vskutku zabijácký. Temná podmanivá atmosféra se rozprostírá po celém hracím čase alba, další morovou ránu „To Be Seen And Heard“ nevyjímaje. Strhující masakr, Kostelecké uzeniny jsou proti téle řeži v pozici cukrárny na náměstí v Mukačevu. „Black Emissary“ se odvaluje pravidelným rytmem drtičky na kosti, což po chvíli přestává platit a opět se strhne kulometná palba za asistence chytře vrstvených riffů. O monotónnosti si nechte vyprávět jinde, zde se opravdu nudit nebudete. „My Lord, My Father“ se s rychlostí sbratřila hned, jak asi skončili Vinnetou s Oldou :) :) :). Urputná přímočará sypačka nemilosrdně pádící vpřed, vyšperkovaná tunou energie a opět šikovnou kytarou. „No Redemption“ řádí jako harvestor ve stoletém lesním porostu. Skladba stojí de facto na dvou ústředních (maximálně třech) nosných riffech, v závislosti na změnách tempa, zvláště to valivé je síla přeukrutná. „Live And Die Like Human“ pokračuje v nelítostné řeži v kulometném tempu, nikterak složitě, ale přesto s precizní přesností a efektivitou kobercového náletu na Drážďany. „Respect For the Dead“ dokonává dílo zkázy poslední erupcí. Zahráno technicky a zároveň nikterak přesyceně a komplikovaně, dle hesla méně kolikrát znamená více. Poslední položka alba v ničem neaostává oproti předcházejícím zářezům, přičemž žije svým vlastním běsem. 

V EUBEROS vykvetla další noční můřička pro polské církevní funkcionáře a konzervativně zabedněné křídlo jejich oveček. Tahle banda se s ničím nijak nepáře a dává jednoznačně na srozuměnou, že své potemnělé smrtelné řemeslo nebere na lehkou váhu. „Tormented by Faith“ je převelice povedený debut, který je výzvou především pro kapelu samotnou. Samotná vyrovnanost kvality skladeb, včetně vyváženého propojení techniky a přímočaré surovosti je hodná potlesku. Velmi milé překvapení, kterých by se jeden jen tak nepřežral.

Medyed

facebook.com/uerberosband/
uerberos.bandcamp.com

immortalsouls.sk

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>