Recenze: TROND – Willkommen Im Unheil /2019/ Satanath Records / Black Metal Propaganda Deutschland

Recenze: TROND – Willkommen Im Unheil /2019/ Satanath Records / Black Metal Propaganda Deutschland

I v Německu může nastat situace, že se nebozí obyvatelé probudí do severské bouře. TROND mají patent na její rozpoutání. Mrazivý zvuk, všudypřítomný chlad, co zaleze nejen za nehet, běsné tempo bicích (zde mám pochybnosti, že bubeník je elektronického typu, ta přesnost úderů je prostě „nelidská“), typický skřehotavý vokál – prostě a jednoduše black metal norského typu s kořeny v ranných devadesátých letech. Ani známka po vyleštěné produkci, TROND si to mastí ve všech ohledech postaru, včetně zvukové stránky, která je řádně ztrouchnivělá a porostlá lišejníkem, neustále bičovaná divokým a neúprosným severákem. TROND jsou, dnes již klasická, black metalová řezničina, hrubá, nečesaná a nenavoněná, s naježenými ostny, připravená se zakousnout do prdele všem, co v danou chvíli stojí poblíž a nestihli s divým křikem prchnout směrem k nejbližší enklávě civilizace.

Se stářím TROND, ačkoliv hrnou pěkně staromilský black metal, to není nijak horoucí. Vylíhli se roku 2018, což je vpravdě batolecí věk. Za TROND, ve své podstatě one-man projektem, stojí jistý Tino „Fluch“ Thiele - v metalovém undergroundu ne úplně neznámá persóna – jeho jméno se zjevuje rovněž v souvislosti s ABIGORUM, METAMORPH a WULFGAR. Relativní uživatelská nepřívětivost TROND vůči okolí dala vcelku zabrat i mně…neměl jsem tušení, co mám s tímhle albem vůbec dělat. Nahrávka mi přišla naprosto tuctová, fádní a neoplývající ničím, co by mě řádně chytlo a odmítlo pustit. Ten pocit jednolité hlukové koule, kterou jsem ztěžka rozmotával, už jsem absolvoval mnohokrát a stejně tak mnohokrát se z počátečním nechutenství a sklonu k zívání vyklubal zajímavý zážitek – zářným příkladem budiž EMPEROR před dvaceti lety s jejich „Anthems To The Welkin At Dusk“, kdy moje představa o adekvátním zvuku dostala poprvé přes gezicht. TROND nakonec mému vytrvalému obléhání neodolali a spustili padací most, aniž bych musel vyhrožovat vyhladověním, nebo snad otrávením studny.

„Willkommen Im Unheil“ mimo tu veškerou sevřenost a mrazivost předkládají kvalitativně vyrovnanou kolekci, která posluchači, který má již určitou průpravu a zkušenost s black metalovým podzemím, dokáže bez zvlášť velkého přetahování přivodit chvilky bezbožné slasti. Těm nepolíbeným může na druhou stranu připravit stavy přechodného nechutenství a trudomyslnosti. Někteří, kteří nevěří, že německý black metal zvítězí (obdobně, jako tomu bylo s jamajským bobem), tuto úvodní obtíž překonají a dostanou třebas i chuť na tatarák. Jednou z nemalých předností „Willkommen Im Unheil“, opomenu-li málem nutnost v ohledu sekec-mazec, je jeho vnitřní magie, silná atmosféra chladné temnoty a ono plíživé zlo, které z nahrávky během celého hracího času doslova ukapává na červotočem provrtanou podlahu.

Na „Willkommen Im Unheil“ nakonec není nic ultra avantgardního, neboří zavedené hranice, nezařadí se mezi stylotvorná alba ani se o něm a ani o TROND nebudou psát ty obvyklé žvásty typu „Nejlepší black metalová kapela od dob MAYHEM“ a další nesmysly. „Willkommen Im Unheil“ je dobře zvládnuté black metalové řemeslo, kterému je v podsvětí dobře jako v pokojíčku a nemá ambice se předvádět s cílem kumulovat čísla statistik. A pak je vše v rychtyku, nebo též „Alles Klar“ !!!

Medyed

trond.wb3.de/

facebook.com/trond.official

instagram.com/trond_official

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>