Recenze: THE TROOPS OF DOOM – EP The Rise Of Heresy /2020/ Blood Blast Distribution

Recenze: THE TROOPS OF DOOM – EP The Rise Of Heresy /2020/ Blood Blast Distribution

Že Vám název cosi evokuje??? Máte pravdu, se SEPULTURou to má velmi co společné, ovšem je třeba se vrátit o více než třicet let nazpět proti proudu času. THE TROOPS OF DOOM  má na svědomí někdejší člen brazilské legendy Jairo „Tormentor“ Guedz alias Jairo G. Tím je úvodem řečeno vše podstatné a víte, vovovo..vo čem to je – bestialita ranné SEPULTURY se dere nazpět, a to ve velmi důstojné a uvěřitelné podobě. Může se to zdát jako sázka na jistotu a čůráni při zdi, on ten název může vypadat jako chladný kalkul, jakože když to nejde jinak, vykrademe pevný základ z minulých let – jako bych to slyšel, až mi zvoní v uších. Ale pokud u toho je persóna, která tuhle nepochybně kultovní etapu brazilského metalu spoluutvářela a nepochybně přispěla svým dílem k pozdějšímu věhlasu místní scény, byl bych s velkohubými odsudky velmi opatrný.

...A vlastně jsem opatrný i v přístupu k „The Rise Of Heresy“, ten červík jednorázového plácnutí do vody tam samozřejmě hlodá i v mém případě. Odkaz na autenticitu  doby se ne vždy podaří a já bytostně  nemám rád zklamání, když mám standardně vysoká očekávání. Ale dost napínání, po první skladbě jsem lapen a metám kozelce – teda ne fyzicky, to by mě ortopedi asi dávali hodně dlouho dohromady, přece jen mám tež svá léta, i když si namlouvám opak. Tohle EP vzkřísilo démona dávných časů, a je to velmi slastný pocit slyšet jak tohle retro zní svěže  a parádně nasraně. Feeling staré SEPULTURY je samozřejmě jasně patrný, o tom se přít nemusíme, přidané hodnoty však EP obsahuje tolik, že to ve finále zní velice sympaticky a ne jako druhořadá kopie vši silou se snažící co nejblíž přiblížit originálu. Hlavně si ani nemyslím, že záměr primárně se odlišit ani nebyl na programu – „The Rise Of Heresy“ má na seznamu hned dvě pecky z nejkultovnějších – „Bestial Devastation“ a „Troops Of Doom“ (samozřejmě ve verzi jedna), takže je to prostě na hulváta jasné a nedělají se s tím žádné fraky (japa by ne, v obou případech je Jairo uváděn jako spoluautor, a při bližším pohledu na obal tam jistě najdete i toho čertíka, zdobícího obal „Bestial Devastation“ – jasný signál, na čem se staví).

Ku cti THE TROOPS OF DOOM třeba přičíst, že EP zní velice spontánně a uvěřitelně, vystihnout ducha doby, ze které „The Rise Of Heresy“ vychází, se podařilo mistrně, až mi z toho běhá mráz po zádech. K tomu patří i odpovídající zvuk, a ten ke skladbám padne náramně, je mohutný a parádně zašpiněný, přesně tak, aby zdůraznil všechny přednosti a za roh zašil slabá místa (těch jsem našel minimálně). S „The Rise Of Heresy“ se mi dostalo řádné generálky a restartu mozkovny, a to bez přehánění. Čekal jsem příjemnou nostalgii a oživení milé vzpomínky na staré časy, to nepochybně, ale že se proti mně vyřítí vzteklá šestihlavá hydra smrdící peklem, to by mě snad ani nenapadlo, že se stane. Čtyři destruktivní zastavení plus dvě archiválie v luxusním provedení však mají síly na rozdávání a nepřipouští pochybnosti o smyslu této nahrávky. THE TROOPS OF DOOM sice moderní technologie nevymysleli, ale po tom nikdo, kdo po tomhle EP sáhne, jistě neprahne a chce si pořádně postaru vypláchnout slechy pořádným a poctivým nářezem. A tady rozhodně vedle nešlápnete, jen by to chtělo plnohodnotný debut, a to fofrem, protože brzy vytrávím a budu chtít nášup!!!

Medyed

thetroopsofdoom.com/

facebook.com/thetroopsofdoom

instagram.com/thetroopsofdoom/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>