Recenze: THE BASTARD WITHIN – Better Dead Than Friends /2019/ Immortal Souls Productions

Recenze: THE BASTARD WITHIN – Better Dead Than Friends /2019/ Immortal Souls Productions

„Better Dead Than Friends“ italských THE BASTARD WITHIN by mohlo být bez větších problémů soundtrackem k modelové situaci, kdy Vás někdo exemplárně …vytočí, do fáze rudého pohledu a tlaku 160 / 110. Brutální a nekompromisní příval drtivé energie nepřipraveného posluchače surově omlátí o stěny jeho příbytku bez špetky slitování.

THE BASTARD WITHIN samozřejmě nevznikli z ničeho a náhodně, bubeník Kevin Talley není rozhodně neznámým krotitelem škopků, vzpomeňme jeho působení v SUFFOCATION, BLACK DAHLIA MURDER, případně MISERY INDEX. Jako první důvod, proč věnovat THE BASTARD WITWIN pozornost, je tedy jasný. Podstatnější je však obsah „Better Dead Than Friends“, a ten je vskutku zabijácký!!! Surový nabušený grindcore s decentním přesahem do brutálního death metalu a natolik technicky a instrumentálně vyspělý, že i v takovéto palbě všech hlavní najednou je stále co poslouchat a co objevovat. Zpočátku, soudě podle zpracování úvodní skladby / intra „Dead End“, jsem měl tendenci srovnávat THE BASTARD WITHIN s NAPALM DEATH, ale tahle berlička rychle zmizla v kanále. THE BASTARD WITHIN jsou svébytnou existencí mimo vší pochybnost, hned s následující „Loser Division“ podobnost definitivně mizí a jede se striktně podle vlastního kompasu a mapy, kudy zkratkou k rasovně. Komplet celé album jede v neskutečných úrovních intenzity, jako by tohle album mělo být to poslední, co máme slyšet před koncem světa, do jehož zániku zbývají poslední hodiny.

Všechen tento sekec si mimo všechnu tu drtivou energii udržuje bezchybnou instrumentaci, naprostou přesnost, techniku a intenzitu. Grindcorová brutalita si často, v drtivé většině všech dvaceti dvou kousků podává packu s technickým brutálním death metalem – jako výrazné koření to funguje přenáramně, různobarevnost zvuku kytar přes všechnu tu sevřenost a zaťatost je album velmi různorodé a překvapivě pestré, přitom se ta pestrost objevuje počas té které skladby a netříští album na nesourodý shluk mnoha skladeb, ale přesně naopak. „Better Dead Than Friends“ je kompaktní celek nespoutané síly a energie, který sází trumfy na stůl jako starý protřelý mairášník a jeden by se divil, že mu stále padá list. Parádní jízda neztrácí šťávu ani s postupující stopáží, ve stylu to nejlepší na začátek. Nápadů je stále více, než dost a mnoha nejrůznějších nápaditých vychytávek a zajímavých momentů si užijeme v koňské dávce. „Formless Mass“ kombinuje death metal s grindcorem téměř pade na pade, a když se rozjede do black metalu hozený riff, jsem definitivně lapen a pohlcen, a ani nevnímám všechny ty přemety, salta a pády na tvrdou zem a můj názor po půlhodině tohoto sofistikovaného zvěrstva je jasný – bez mrknutí oka bych si do tohoto vysokorychlostního drtiče vlezl znova.

Předtím, než jsem se začal THE BASTARD WITHIN vážněji věnovat, jisté reference se ke mně dostaly. Ale to, co nastalo při blízkém setkání, všechna ta doporučení a pochvalné recenze strčilo do kapsy. Osobní zkušenost je několikanásobně silnější. A to tvrdím paradoxně já, který na grindcore ujíždí max jednou za kvartál a zcela určitě se nepovažuje za znalce. To však nic nemění na mém závěrečném konstatování – „Better Dead Than Friends“ je grind té nejvyšší kvality!!!

Medyed

facebook.com/the.bastard.within/

slovakmetalarmy.bandcamp.com/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>