Recenze: TEMPLE OF DREAD – World Sacrifice /2020/ Testimony Records

Recenze: TEMPLE OF DREAD – World Sacrifice /2020/ Testimony Records

Rozjetá smrtící mašina si jen drobet odfrkla a hnedle následující rok vyvrhla další toxickou dýmovou clonu za zmatení nepřítele. „World Sacrifice“, už jen z principu věci nemůže být převratně jiná předchozího zářezu až na kost. Pokračuje přesně v místě, kde „Blood Craving Mantras“ skončilo svůj krvavý rej, zařazuje další kvalt a brutální rock´n´roll může se vší parádou pokračovat. TEMPLE OF DREAD chytili inspirační zdroj řádně pod krkem, jsa pevně rozkročeni mezi thrash a death metalem, přesně podle vzorce z konce let osmdesátých, maximálně ještě s nahlédnutím do počátku devadesátek. Pro jedny čirá metalová archeologie, pro druhé fortelné řemeslo ctící pevné tradice, přeberte si to, jak chcete...jisté je jedno – TEMPLE OF DREAD jsou v těchto kalných stojatých vodách v domácím prostředí a je to prostě slyšet z každého tónu.

„World Sacrifice“ se v pojetí skladeb a komplet celého alba od „Boold Craving Mantras“ neliší, směr je pevně stanoven a karty na stole. Pokud se cosi událo, tak se něco událo se zvukem – poněkud zreznul a je více „nemocný“ a řekl bych mocnější a mohutnější. „World Sacrifice“ zní celkově více death metalově, je to sice především zásluha zvuku, a pochmurněji. Mizantropie a všeobecný zmar je málem hmatatelný, spolu s razancí rytmiky vzniká velmi přesvědčivá a autentická atmosféra, která nemá daleko ke starým death metalovým albům – což vidím jako jednoznačnou devizu „World Sacrifice“. Riffy – může to být zčásti způsobeno vysokou hladinou endorfinů vlivem mého nadšení – nabyly na říznosti a šťavnatosti, jdou rychle do uší a pod kůži, těžko je odatama dostat, páč fungují dlouhodobě bez rizika brzkého vyčpění. TEMPLE OF DREAD s klidem zkušených bojovníků, inspirovaných zlatým dnem death metalu, kdy nesl zřetelné znaky syrového thrash metalu a hranice mezi oběma styly nebyly tak úplně jasné a tohle vzájemné prolnutí je patrné i na „World Sacrifice“. Album je v plné míře, stejně jako tomu bylo i v předchozím případě, death metalová tradice v čisté a konzervativní podobě, ovšem nelze hovořit o zatuchlé fosilii dobré tak akorát do pravěké expozice, aby se na něj chodily koukat školní exkurze. Album sice ctí tradice se vším všudy, zní však jako novotou vonící bojové vozidlo, nikde ani stopy po letitých nánosech, kolos je plně funkční a jeho zbraňové systémy připraveny zjednat si respekt bez vyjednávání.

„World Sacrifice“, i když bych hledal blechy velmi důsledně, snese hodnocení velmi přísnými měřítky, všechny skladby od úvodní po závěrečnou nekompromisně drtí svou silou a nedávají prostor pro slabá místa, pokud se nějaká vyskytují, nehrají vůbec zásadní roli a nemění ničeho na celkovém dojmu. Album nezapomíná na poutavou strukturu skladeb, celou stopáž pouze nemasakruje vše živé a polomrtvé v dosahu, pravidelně dochází na výživná zpomalení a povedenou melodiku, vše precizně zasazené do kompozice skladeb - jako katalyzátor atmosféry naprosto parádní!

K oběma albům TEMPLE OF DREAD jsem se dostal vcelku se zpožděním a prakticky současně a s mým metabolismem nadělala věci ukrutné, rozhodl jsem se je rozpitvat téměř současně. Obě alba považuji za jedna z nejlepších old school death metalových alb za posledních pár let. Téhle partě to prostě žeru i navijákem a není pražádných důvodů jim jejich poctivé řemeslo nevěřit!!!

Medyed

facebook.com/TempleofDread

testimonyrecords.bandcamp.com/temple-of-dread-world-sacrifice

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>