Recenze: TEMPLE OF DREAD – Blood Craving Mantras /2019/ Testimony Records

Recenze: TEMPLE OF DREAD – Blood Craving Mantras /2019/ Testimony Records

TEMPLE OF DREAD bych mohl popsat jedním slovním spojením „old school death metal“, bylo by vymalováno a mohl bych jít od toho. Takto by to pojal progresivista, který nenašel nic avantgardního, stižen bolehlavem a s hadrem na čele se odebral hledat nové obzory. TEMPLE OF DREAD svůj rajský dvoreček dávno našli a zjevně se jim mezi tradičními zatuchlými stěnami líbí natolik, že nemají sebemenší důvod ke stěhování. „Blood Craving Mantras“ je ovšem starý death metal jako řemen a žádný staromilec by neměl zůstat v klidu, tohle album obsahuje v míře vrchovaté vše, co lze od death metalového gruntu očekávat a navíc v luxusním balení!!!

Jako luxusní balení míním obsah alba, nikoliv materiální stránku významu tohoto slova, to poslední čím by se TEMPLE OF DREAD vystavovali na odiv, je prvoplánová nablýskanost. Jsou přímočaří, syroví a pevní v postoji, a death metal staré školy mají nastudovaný do posledního písmenka, ba co víc, zažraný pod kůží a vypálený v srdci, tady sice není prostor pro experimenty, ale maximum místa pro naprostou srdcařinu a brutální autenticitu. Surový nápor drtivé energie nepolevuje, na začátku posluchače strhne a vyplivne až na konci s posledním taktem, její proud sice nemá podobu komorního dýchánku, spíše dravé horské řeky nebo jízdou v tanku po bojišti rozsekaném dělostřeleckými granáty na plný céres.            I tak posluchač navzdory ranám zevnitř o pancíř a nedýchán zplodinami z kanónu nebude chtít ven, a nebude to strachem že to venku koupí od nepřátelské pěchoty, ale z důvodu uhrančivé a ukrutně silné atmosféry, která spolu s tunami energie je silně návyková a vyskočit za jízdy se prostě nechce.

Album jede v razantních otáčkách prakticky nepřetržitě,  o pomalejší pasáže lze sice pravidelně zavadit, ovšem prim hraje dynamická střední rychlost (razance bicích výslednému dojmu významně pomáhá) s občasnými výlety do kulometné kadence. Řádně hutný, plný a řezavý zvuk se špetkou koroze je tím pravým pro death metalové inferno – to dokonává vokál z kategorií „Van Drunnenů, případně „Tardy“, ale garantuju, že k záměně dojít nemůže, spíš cílím pouze na barvu hlasu Jense Fingera, jehož hlas z říše neživých k projevu TEMPLE OF DREAD bezvadně pasuje. Na to, že se jede sveřepě v hluboce vyjetých kolejích death metalové tradice, nemá pocit ani na chvíli, že by kapela zněla nějak zavzdušněně. „Blood Craving Mantras“ má naopak natankováno do plna, je plné síly jako jeskynní lev v říji a běda tomu, kdo by téhle rozběsněné potvoře byť omylem zkřížil cestu a chtěl si ji snad podrbat. Smrt bude v lepším případě rychlá, v tom horším se ten nešťastník podívá na svůj vnitřek, než skončí jako snadný zdroj bílkovin.

Ano, v takto výrazově limitovaném stylu lze těžko nového vymyslet. Zdroj inspirace TEMPLE OF DREAD je sice letitý, na účinnost „Blood Craving Mantras“  to má pramalý vliv – jako kdyby si velebný kmet dal špeka, zapomněl na zničené klouby a vrátila se mu paměť. Během osmi skladeb počítaje i intro se koná ukrutný sekec, na který si rychle zvyknete a možná i ku svému údivu se k němu budete vracet, i když syrový death metal starého střihu zrovna dvakrát nemusíte. Úzké mantinely stylu ale TEMPLE OF DREAD úplně stačí, aby stvořili nadupaný demoliční stroj, který smete z povrchu zemského všechny protiargumenty. Nemusíte to milovat, ale můžete to respektovat.

Medyed

facebook.com/TempleofDread

testimonyrecords.bandcamp.com/album/temple-of-dread-blood-craving-mantras

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>