Recenze: TEMPLE OF DREAD – Beyond Acheron /2023/ Testimony Records

Recenze: TEMPLE OF DREAD – Beyond Acheron /2023/ Testimony Records

Jsou kapely, které rostou do variability a košatosti výrazu, objevují nové obzory a posouvají hranice. Ale jsou i kapely, které tuto potřebu nemají. Jedou svoji poctivou kovařinu i kdyby rohatej na koze jezdil. Řemeslo má zlaté dno a TEMPLE OF DREAD jsou poctiví dříči death metalového řemesla podle staré školy. Srdcařina jako rovnocenný ekvivalent a protiváha avantgardě, tak bych to asi shrnul. Takto vypadá death metal, který jsem si zamiloval zkraje devadesátek – syrový, brutální a přímočarý. Co kapela, to unikátní sound a svébytný rukopis. TEMPLE OF DREAD jsou přesně o tom, pevně ukotvení v podstatě stylu s vlastním náhledem a osobitým rukopisem.

Předchozí tři desky daly jasně najevo, že tohle nejsou žádní čerti čtvrté kategorie. V každém z případů to byla pořádná řacha a nebyl důvod si myslet, že tentokrát to bude jinak. Jenže to, co se valí z „Beyond Acheron“, je o několik pater nad tím, co jsem čekal! TEMPLE OF DREAD postupně pilují svůj rukopis do smrtelné dokonalosti. Dobová atmosféra přenesená s chirurgickou přesností do současného dění, to má účinek jako velkokapacitní drtička na kosti, obracející v prach vše, co se ocitne v její blízkosti. Neskutečná síla každé ze skladeb jako apokalyptická morová rána smete každého nepřipraveného nešťastníka šupem do podsvětí, že se ani nestihne pomodlit. Nehorázná palba, která nepolevuje ani na moment, pouze zesiluje ve zběsilých výpadech a drtí vše kolem sebe v energií nabitých středních rychlostech. Když k tomu připočtu další plusové body za vynikající songwriting a zabijácké riffy, pak už nemám absolutně co řešit. „Jen“ si naplno užívám provotřídní death metalové práce.

Tvrdil jsem to už u debutu „Blood Craving Mantras“ a tvrdím to stále. TEMPLE OF DREAD patří mezi to absolutně nejlepší, co může starý, prašivý death metal nabídnout. Úzké výrazové mantinely old school death metalu nejsou určitě na překážku tomu, aby nadále vznikaly takto strhující desky. Na míle daleko od současné technické gymnastiky a svíravé emotivnosti, starý death metal více, než kdy jindy nabízí vhodnou a hyperkvalitní alternativu v podobě přímočaré brutality s vědomím, že to jde relativně jednoduše bez toho, že hrozí zlámání prstů a zavařená hlava z luštění hudební matematiky. Někdy je prostě potřeba si pořádně zařádit na starý poctivý death metal a nic složitého neřešit. Máme tu vedle matadorů žánru i řekněme mladší krev. Ta to dává se stejným zápalem a zručností. Zde najdete TEMPLE OF DREAD!

Medyed

facebook.com/TempleofDread

testimonyrecords.bandcamp.com/album/temple-of-dread-beyond-acheron

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>