Recenze: SLITHERING DECAY – Aeons Untold /2021/ Testimony Records

Recenze: SLITHERING DECAY – Aeons Untold /2021/ Testimony Records

Toto belgické kvarteto bylo asi na nějakém workshopu pro extrémní umělce ve Švédsku. Jejich albová prvotina totiž zní tak seversky, až v Bruselu vypadává elektrika. SLIHERING DECAY však s odkazem švédského death metalu nakládají maximálně citlivě a obratně, takže kopírovací syndrom jako možnou nectnost tohoto alba můžeme rovnou zavrhnout. SLITHERING DECAY zvládají povinnou death metalovou četbu na úrovni soudních znalců v ohledávání mrtvol v pokročilých fázích rozkladu, kteří své povolání ze srdce milují, jeho specifikům navzdory.

U „Aeons Untold“ ani nepřemýšlím, kdo to je, co hraje…jen cítím ten brutální nápor brutální energie, který mě čapnul za límec a začal se mnou mávat, jako bych se ocitl v mlýnku na maso v plných otáčkách. Cesta zpět neexistuje a matrice na konci šneku se děsivě přibližuje. Tohle album vás semele na holandský (belgický???) řízek, případně na sekanou. Sice můžete namítnout, že tohle už ani Pinďa nežere, že tu máme nové, moderní směry, tak proč ztrácet čas nějakým „oldskůlem“? Právě kvůli takovým kapelám, jako jsou SLITHERING DECAY, má sakra cenu si starý death metal pustit do vlastní komfortní zóny. I přesto, že se jedná o prakticky totožný smrtící koktejl, který mezi dělný lid vypustili blahé paměti ENTOMBED, DISMEMBER a GRAVE, mladší generace old school kapel má neméně vražedný potenciál a rozhodně nestojí nesměle v koutě. V dnešním stylovém maglajzu představuje death metalová klasika vítané zpestření scény již jen proto, že řada nepoměrně „modernějších“ deathcorových spolků uvádí staré death metalové kapely jako své srdeční záležitosti a respektované zdroje inspirace, na jejichž základě popadly nástroje do pracek.

Drtivá síla „Aeons Untold“ nechává dostatek místa pro vyvážený podíl melodických momentů právě v takovém poměru, který spíše brutalitu zintenzivňuje, než aby ji ředil. Hrubé thrash metalové základy jako nezbytná součást syrového death metalového průmyslu masného jsou v případě SLITHERING DECAY prakticky všudypřítomné a v dokonalé symbióze se zkorodovaným podladěným zvukem kytar vytvářejí vpravdě rajskou hudbu pro každého staromilského šílence mou osobu nevyjímaje. Přitom se nejedná o zatuchlou a už vůbec ne do mrtě zetlelou mršinu, kterou na krchově náhodou vyhrabal hrobníkův čokl. S touhle umrlčinou ještě zvesela hýbou červi a zní velmi čerstvě, jako když průvan vyvalí dvířka márnice. Strhující zápal pro věc, nápaditá struktura skladeb za použití jen těch nejpůvodnějších surovin, potřebných pro tradiční ukončení životních funkcí funguje bez náznaku klopýtnutí s dechberoucí efektivitou. Smrtonosnou tečku za děsivě úchvatným divadlem obstarávají melodické libůstky v riffech a obdobně strhující sólování. Dalo by se očekávat, že směrem k závěru alba se bude ke slovu dostávat trochu té rutiny a hry na únavu posluchače s cílem zašít za nemilosrdný nápor energie nějakou tu vatovitou výplň. Akorát tak prd, slavný soude!!! „Aeons Untold“ se skladbu po skladbě plynule rozjíždí a nabírá na síle. Od poloviny hracího času se teprve připravte na pořádný masakr podle klasického mustru, zde „Aeons Untold“ vytahuje své nejsilnější trumfy, a to jak co se síly týče, tak i co do nápaditosti a atmosféry včetně. Pokud toužíte po něčem plně srovnatelném s již zmíněnými švédskými ikonami death metalu, SLITHERING DECAY vám poskytnou opětovný vstup do řeky Styx se vší parádou!!!

Medyed

facebook.com/slitheringdecay/

testimonyrecords.bandcamp.com/album/slithering-decay-aeons-untold

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>