Recenze: SILENT WINTER – Empire Of Sins /2021/ Pride & Joy Music

Recenze: SILENT WINTER – Empire Of Sins /2021/ Pride & Joy Music

Máte slabost pro vrcholné období STRATOVARIUS, FREEDOM CALL a DRAGONFORCE jsou Vaší krevní skupinou? Potom byste neměli minout řeckou partičku SILENT WINTER. Nejsou sice tak hyperpozitivní jako řečení Němci a nadzvukově rychlí jako rovněž řečení Britové, ale stylově se jim oběma poměrně dosti blíží. SILENT WINTER vycházejí z původního vzorce melodického speed metalu, tudíž nejsou tak vyleštění jako řada jejich power / speed souputníků a já zase nemám na patře onu sladkou pachuť, kterou občas z tohoto stylu mívám – na začátek pro mě povzbudivé zjištění a hleďme dál v širý prostor, kam že se to bude dále ubírat...

Z pohledu toho, že „Empire Of Sins“ není žádným avantgardním počinem a nic prudce originálního, nevidím důvod jej hned zkraje zatracovat. Tohle pojetí speed (nebo chcete-li power) metalu se těšilo druhého vrcholu popularity někdy před skoro dvaceti lety, takže nelze SILENT WINTER osočovat z snahy svézt se na módní vlně s vidinou brzké a závratné světské slávy. Jasným ústředním prvkem stylu SILENT WINTER je přehledná struktura skladeb postavená na výrazných melodiích a razantní rytmice, model osvědčený a přístupný širokému publiku (zcela rozhodně z mé strany bez cynického podtónu). Slyšet v tom lze mnohé a milovníky rychlé melodiky ani nemůže být zklamán, SILENT WINTER naštěstí a i k potěšení mému nejsou žádní kulhající pocestní, prezentují sebe sama velice sympaticky a bez výhrad uvěřitelně. Dovoluji si rovněž prohlásit při plné tělesné a duševní svěžesti, že SILENT WINTER zní v rámci stylu i poměrně dosti osobitě a nejsem svědkem přílišného opisování. Velmi v tom hrají významnou roli povedené a jedním dechem chytlavé (nikoliv vtíravé) melodie a vynikající zpěv, plynule přebíhající mezi vysokými polohami a hlubší, drsnější polohou (docela jsem se obával konstantní exhibiční roviny „kastrát“ a dál už nic) a doslova sametovou barvou hlasu ve středních výškách, pro přiblížení taková divoká kombinace – Barlow / Papathanasio, vlastním jménem Mike Livas. Krom vokální barevnosti není „Empire Of Sins“ pouze jedna zběsilá jízda z kopce na výhaz samospádem, SILENT WINTER u jednoho rytmu nezůstávají, a to v rámci jedné skladby a nebojí se ani vkusných balad bez nadbytečného patosu („Where The River Flows“). To samé lze říci o heroické atmosféře (titulní „Empire Of Sins“) – ztuhlost v kolenou nemá nárok – skladba sviští jak vítr v uších před zatroubením do útoku. Zajímavý je polední kousek, dokud nezazněl refrén, marně jsem hloubal, odkud to jen tenhle song znám. „Leave The Light On“ je předělávka popového hitu od Belindy Carlisle. Ale jo, v této podobě jej mám lépe „předžvýkaný“ a nemám problém, hodně povedený cover...jako bonus na závěr rozhodně berná věc.

„Empire Of Sins“, i když nepřekvapuje formou, v rámci žánru však sahá po velmi vysokých metách. Naštěstí ne vždy totiž platí, že skvělá produkce a zvuk ukrývají luxusní vzduchoprázdno. SILENT WINTER jsou na svém druhém plnohodnotném albu ve skvělé skladatelské formě, dokáží výborně vybalancovat power a heavy metalové prvky do přitažlivého celku, který se zas tak lehce neoposlouchá vzhledem k lehce čitelné a k posluchači vstřícné struktuře skladeb. Power maniaci by měli špicovat ušiska!!!

Medyed

facebook.com/silentwinter.gr

silentwinter.bandcamp.com/

instagram.com/silentwinterofficial

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>