Recenze: SCAFFOLD – Codex Gigas /2021/ Satanath Records

Recenze: SCAFFOLD – Codex Gigas /2021/ Satanath Records

Srbští SCAFFOLD lze považovat za kultovní záležitost a pranic na tom nemění, že o jejich existenci nebudete mít v našich končinách příliš povědomost. My máme KRABATHOR, Srbsko má SCAFFOLD. Old school death metalové monstrum na svém aktuálním albu „Codex Gigas“ (sympatická volba názvu ve vztahu k zemím Koruny České) dělá radost nám všem staromilcům, které stále fascinují staré pořádky, starý death metal s výraznými thrash metalovými kořeny. Že SCAFFOLD nejsou žádní vizionáři, to je myslím v tuto chvíli naprosto jasné, jejich verze old school death metalu však diskuze o smyslu starého stylu předem odsuzuje k nezdaru a nesmyslnosti.

„Codex Gigas“ mi silně připomněl dva zářivé klenoty žánru, a to „Spiritual Healing“ a „From Beyond“. Výchozí pozici má téměř stejnou, na thrashovém základě vystavěný hrubý a tradiční death metal, čpící hnilobou a smrtí. Forma je jasná, výrazové prostředky nepřipouští pochybnosti, atmosféra dopovídá stylu. Nabízí se otázka, proč se věnují srbské kapele, která produkuje styl, který je tři dekády mimo trendovou vlnu a nemá nárok překonat dobové perly. Myslím, a co myslím, jsem přesvědčen, že nikdo při smyslech se ani nepokouší vymazat z piedestalu „Seven Churches“, Leprosy a mnohé další, a ani SCAFFOLD netrpí nesmyslným stihomamem. SCAFFOLD mají tu výhodu, že jsou dobová záležitost. Že se probrali k životu pod dvaceti sedmi letech neznamená, že opustí své poctivé kořeny a popřou sami sebe. „Codex Gigas“ pokračuje tam, kde se uzavřela první etapa, přesněji debutové a na dlouhou dobu jediné album „The Other Side Of Reality“ z roku 1994.

Paralela s old school titány je sice jasná a nepřeslechnutelná, SCAFFOLD si však s žádným z nich rozhodně nespletete. „Codex Gigas“ je dostatečně svébytným kouskem a vyhýbá se přílišným citacím z externích zdrojů. Hrubý a hutný zvuk a stejně tak silná a morbidní atmosféra je velmi přitažlivou vábničkou pro death metalové šílence, kteří se poohlíží po další neokoukané kapele hrnoucí starou dobrou smrtelnou klasiku. SCAFFOLD uchopili staré dobré a důvěrně známé postupy  s obratností kočkovité šelmy, album netrpí únavou a vyčpělostí a už vůbec ne nedostatkem citu pro výstavbu skladeb. Skladby vedle důvěrně známého old school pojetí zaujmou svou nabroušeností, riffy se jednoznačně povedly, není problém zaběhnout do thrashového výraziva a v pravý moment opět se s elegancí vrátit do domácí márnice.

„Codex Gigas“ má vše, co od starého death metalu očekávám – chorobnou atmosféru, sympaticky nečistý zvuk, stylový vokál a přesnou rytmiku. Formě nelze nic vytknout, obsah „Codex Gigas“ je však tím důvodem, proč se tímto albem vůbec zabývám. Kvalita obsahu, nehledě na objem celosvětového věhlasu (SCAFFOLD by si každopádně zasloužili daleko více pozornosti, než se jim dostává) je pro mou osobu až překvapivě vysoko. Nehovořím o průměru, to by pravděpodobně nevznikla ani tahle recenze. Hovořím o poctivém, uvěřitelném a kvalitně odvedeném death metalovém řemesle. A to se mi jen tak nepřeposlouchá!!!

 

Medyed

facebook.com/ScaffoldMetalSerbia/

https://satanath.bandcamp.com/album/sat309-scaffold-codex-gigas-2021

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>