Recenze: RAMCHAT – Znelo Lesom /2020/ Slovak Metal Army

Recenze: RAMCHAT – Znelo Lesom /2020/ Slovak Metal Army

Od novinky RAMCHAT jsem nečekal málo, nebyl jsem sice nikdy předtím jejich extrovním znalcem, ovšem těch několik skladeb z předchozích alb, které ke mně zavály pohanské větry, mě vždy dokázalo upoutat a daly mi jasně najevo, že touto kapelou bych se měl zabývat více do hloubky. Strhující energie a mrazivá atmosféra (myšleno mrazením v zádech, onen příjemný pocit při poslechu) jsou vlastní i aktuálnímu „Znelo Lesom“. Na black metalovém základě vystavěný osobitý rukopis RAMCHAT, přesahující nenásilně do dalších metalových subžánrů, zdůrazněný excelentním zvukem alba, je pro mě jako kus sýra pro Montyho Jacka z Rychlé roty. „Znelo Lesom“ chytne a nepustí – nemnoho alb si mě během letošního roku takto rychle podmanilo, abych jim poslušně zobal z ruky. Přitom „Znelo Lesom“ není žádná prvoplánová kolekce na jeden poslech, jeho vícevrstevná výstavba vyžaduje více pozornějších poslechů, ovšem prvotní nápor dokáže posluchače doslova pohltit, aby následně objevoval další, napoprvé ne tolik zřetelné roviny alba.

Úvodní „V Čase Popadaje“ plní beze zbytku úlohu bezchybné návnady, která pochytá všechny, co se s RAMCHAT setkali poprvé a těm, kteří se dobrovolně lapili dříve, spolehlivě přivodí slastné stavy. Black metalová vichřice po okraj napěchovaná originální atmosférou, osobitým stylem kytarového řemesla a skvělými nápady. Jelikož jsem právě teď shrnul v jedné větě, o čem „Znelo Lesom“ bude, mohl bych to tečkou ukončit a „nazdar bazar“. Ale skončit psaní o takto skvělém albu po dvou odstavcích, to by mě musela hanba háčkovat. Hned druhá v pořadí „Ľadová Pláň“ je totiž taková emoční nálož, že mi stále způsobuje ježení a zvýšený tep i po mnoha posleších. Na povrch se dostávají klasické metalové postupy a podávají si pracku s blackovými výplachy, úžasné kytarové vychytávky netřeba nijak rozplétat, do uší a mozku se zavrtávají s lehkostí mozkomora a těžko je pak z hlavy dostat. Absolutorium je pak završeno strhující klenutou melodií v refrénu, skřehotavý vokál ji dodává naléhavost a pocit oné ledové pláně. „Lož a Žlč“ citlivě zpomaluje, účelná a podmanivá přímočarost postavená na dvou nosných riffech a z duše mi mluvící lyrika, to celé je završeno rychlejší pasáží. Zřetelné otisky klasického metalu jsem vždy na extrémnějších subžánrech jako osoba na „hevíku“ vyrostlá nesmírně oceňoval, téměř vždy fungovaly jako příjemné koření a  zdroj vibrací navíc. „Matka Zem“ silnou melodikou zvyšuje naléhavost již tak silného textu, skladba se spíše odvaluje v pomalejších tempech, emoce by se daly krájet na nudličky a sušit na zimu, mezi tóny se stále cosi nachází, co to přesně je, na to si musíme odpovědět každý sám za sebe, každý pro to budeme mít jiné pojmenování – já tomu říkám duše, vnitřní svět skladby. Uhrančivá „Cesta“ roste postupně s odehraným časem, atmosféra mě vtahuje doprostřed děje a já jsem nedaleko od pocitů uchvácení, jako recenzent bych si měl zachovat kritický odstup, ale z pozice metalového šílence na to z vysoka hážu bobek. „Neodpúšťam“ se rozjíždí křehce a melancholicky, což nemá dlouhého trvání. Křehkost mizí a melancholie s ní, nastupuje temná pochmurnost, ta v závěru graduje v mocné erupci živelné energie a silných emocí. „Jastrab“ zabíhá lehce až k gothic-metalu, krásný klasický riff a stejně klasická koncepce skladby vytváří nenucenou a přirozenou hitovost. Přitom „Jastrab“ nikterak z alba netrčí, ale vhodně doplňuje variabilitu výrazu RAMCHAT a šíři výrazu celého alba. „Spanšteli Sme“ se nadechuje k silovějšími pojetí, nabírá na razanci. Písničkovější základ zůstává zachován a nechává opět dostatek prostoru pro množství poutavých nápadů a strhující postupnou gradaci skladby. Majestátní a mocná „Bogyňa“ na poměrně dlouhé časové ploše hraje na vypravěčskou notu a je to opět silný zážitek a silné finále celého alba.

V každém případě jsem potěšen, potěšen takto skvělým albem. „Znelo Lesom“ obsahuje množství vynikajících momentů, má magickou atmosféru a osobitý styl s vyváženým poměrem vlivů mnoha metalových odnoží, které se sbíhají pod jménem RAMCHAT. Nadešel čas, abych si nastudoval starší alba, tahle paráda prostě nevznikla ve vzduchoprázdnu!!!

Medyed

bandzone.cz/ramchat

facebook.com/ramchatband/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>