Recenze: PurEnvY - Redemption (2018)

Recenze: PurEnvY - Redemption (2018)

Austrálie byla speciálně pro rock v jeho maximální šíři vždy naprosto unikátní destinací. Nejsou to jen legendární AC/DC a jejich skvělí následovníci AIRBOURNE, skvělí a originální MIDNIGHT OIL a v neposlední řadě parádní metalcoristi PARKWAY DRIVE. Ze země klokanů, koal, jedovatých hadů a bumerangu pochází i tato velezajímavá kapela. PurEnvY znovu potvrdili to, co tvrdím vpravdě pořád dokola již několik let. Neznámá kapela mě dokáže probudit z momentální letargie silou hurikánu přesně v momentě, kdy si začnu myslet, že jsem toho už slyšel tolik, kdy mě může máloco v daném metalovém subžánru překvapit a těším se z drobných střípků a z faktu stabilní kvality matadorů, majících na kontě počet alb dosahující dvouciferného čísla.

A nebyli by to naši milí protinožci, aby se nevymykali zajetým šablonám. PurEnvY do jednoho celku spojují tradici a současnost, thrash metal a současnou melodiku. Ani bych se nedivil, kdyby někdo z mladých sokolíků klasifikoval PurEnvY jako rychlý metalcore, metalových reálií příliš neznaje. Ty současné melodické postupy jsou na „Redemption“ všudypřítomné a přesah, lépe řečeno spojnice mezi thrash metalovým zlatým dnem a metalovou současností je naprosto zjevná. Oba zdroje inspirace se střetly v přitažlivém souznění. Kdo jste přičichli k tvorbě belgických ARTILLERY, tito Australané Vám jistě budou mít také co říci, protože výše zmíněná kombinace vcelku evokuje tuto dosud aktivní partu, která v metalové historii zanechala nesmazatelnou stopu.

Již od úvodních taktů propukne exploze melodií a ostré thrashové jízdy. „End Of Days“ disponuje nakažlivým refrénem, kterýžto vhodně doplňuje nápaditou kytarovou práci, skladba skvěle graduje za neustále přítomnosti melodií, které neubírají na ostrosti a naléhavosti. A popojedeme z příkrého kopce – „Forsaken“ je v jádru klasická thrashová rubanice, jejíž melodické linky dodávají síle další stupně vibrací, což dokonává strojová rytmika a kvalitní technický projev, trhající dlažební kostky z podkladu imaginární pozemní komunikace. Téměř totéž lze říci o následující „Hollow“. Je jen bohatší o modernější výrazové prvky, dvojkytarové silové pasáže mírně „petersonovského“ střihu (zkuste zbystřit pozornost a mrazení se dostaví). Kombinace ostře thrashového a melodického metalového výrazu v „Hollow“ dosahuje jednoho z vrcholů na albu, se silou přirozeně vtáhnou posluchače do vlastního světa, aby poslušně zobal z ruky. „Blood Of The Innocent“ – basa si vzpomíná na Steva Harrise – a předpovídá melodické hody na klasickou notu s koňskou dávkou energie podpořenou přesnou rytmikou, technickou hrou v současném stylu a skvělými sóly. Tahle skladba plně rozkrývá potenciál PurEnvY a jeden žasne, s jakou chutí to kapela hrne s naprostou elegancí hodnou mnoha daleko zkušenějších kapel. „Decemption“ mě opět vrací zpět z melodického opojení na thrashovou frontovou linii. Nářez jako prase, hrnoucí se vpřed zpátky ni krok, opět napěchovaný po víko melodiemi, naprosto funkčně doplňujícími právě probíhající masakr. „Embodied By Dust“ přitlačuje na intenzitu bez toho, aby melodika strádala, ta zesiluje efekt na maximum, máme tu další vrchol alba, ideálně propojená agrese s melodikou, které se mohou učit mnohé metalcorové party, které stále zápasí s ostrými zlomy nářez/melodie – zde mají cestu, jak to dělat bez toho, aby to neznělo šablonovitě. Právě tato skladba s sebou přináší nejvíce metalcorových elementů (hoši, teď na férovku, přiznejte barvu, kdo z Vás poslouchá AS I LAY DYING ???, vsadím se, že všichni, ale přiznám se, já taky). „March To Our Graves“ jede ve šlépějích předchozího fláku, jen ty metalcore šablonky jsou více slyšet, thrash ovšem zcela nemizí a výsledek způsobuje husí kůži !!! Velmi dobře chlapci, takto bych si představoval souznění, když to drobet přeženu, pravěku a novověku!!! Neskutečná síla, kterou si neskutečně užívám i já !!! Vrcholů je několik a tahle skladba je jedním z nich. Na závěr titulní „Redemption“ dotahuje jako finální sprintér celé to úspěšné snažení. Kombinace thrash metalu, melodiky vyjádřené klasickým metalem a přemleté metalcorem, který, přiznejme si to už konečně, už pomalu míří mezi starší brášky mezi retro žánry (patnáct let je pro současné teenagery doba šíleně dlouhá – narážím na stáří „Frail World Collapse“ již zmíněných AS I LAY DYING) .

Tak co Vám závěrem povím, mí milí Australané ??? Kurva je to dobrý !!!! Sakra Dobrý !!! A jen tak dál, protože to, co děláte, má energii, má to duši a hlavně metalové SRDCE !!!

Medyed

PurEnvY – Redemption (2018)

In general, Australia has always been unique destination for rock. It isn´t just the legendary AC/DC, their amazing followers called AIRBOURNE, great and undoubtedly original MIDNIGHT OIL and last but not least – one of metalcore leaders PARKWAY DRIVE. From the land of kanagroos, koalas and most poisonous snakes in the world comes this very interesting band. PurEnvY confirmed what I have been saying for many times – relatively unknown bands makes me strongly waking up with the power of hurricane, when I slightly was falling into letargy that nothing the metal territory won´t surprise me. Obviously I am so satisfied with stable quality of the metal legends having many albums on their imaginary account.

PurEnvY confirming again the exceptional status of australian metal scene, combining traditional thrash metal influence and present style with powerful melodies. I wouldn´t been surprised that many of young metalheads could consider PurEnvY as fast metalcore band knowing not so much about the golden age of thrash metal. Present melodic schemes are on the „Redemption“ completely ubiqiutous and connection between classic heavy/ thrash metal and current metal way is hearable. Both sources of inspiration met together in very attractive point. Who ever listene at least few songs of still active belgian band ARTILLERY with the indelible fingerprint in the metal history (their sound and melodies asking you for attention), that PurEnvY could also bang your head!

Melodic explosion combined with sharp thrash metla ride will start directly from the beginning. "End Of Days" contains attractive refrain that completed the result of clever guitar work. Permanent presence of melodies doesn´t reduce strenght and urgency. „Forsaken“ is concerning powerful thrash metal elements wrapped into melodic lines, precise drumming style and quality of instrumentation are delivering  the higher power level. I can say almost the  same about the next song called „Hollow“, which is containing more modern expression elements. Guitar work could sometimes should remember Eric Peterson´s playing style (and I am so excited !!!). „Hollow“ is one of the TOP songs on „Redemption“ with ability to naturally push the listener into its own world. „Blood Of The Innocent“ is starting with Steve Harris-like bass riff pretending melodic metal party. This song clearly shows band´s creative potential and I tell to myself: „This band could kick ass of many experienced bands !!!“. „Decemption“ brings me back to the ground from melodic ecstasy to the strong thrash metal frontline. It´s absolutely metal meltdown, galloping straight forward fully stuffed with melodies, beautifully complementing unleashed hell. „Embodied Into Dust“ increases pressure without suffering of melody, melodic building parts streghthens the power to maximum. There is another TOP song in this album, ideally linking aggression with melodic parts. This could be a manual or workbook for many metalcore bands, how to make songs with strong and melodic breaks nonviolently and elegantly. „Embodied Into Dust“ contains most metalcore elements, and I want to ask you guys: „Admit the color, who´s listening AS I LAY DYING??? I also confess, me too. „March To Your Graves“ goes in the footsteps of previous song, thrash metal and metalcore parts are equal and result is so nice !!! Just like that I could imagine symbiosis between „history“ and present time !!! Ubelievable power that I really ejoy as TOP song number three. Final and title song as well, „Redemption“,  successfully ends the metal battle campaign in great style. Combination off thrash metal, clever melodies, and metal core that, we have to admit one fact – this style is directly marching into classic styles (regarding to age of AS I LAY DYING´S album „Frail World Collapse“) . 

So, what I´ll tell you, austrailan guys ??? It´s so good !!! It´s so f…… good !!! Continue with your work, hold the line, because your music has a lot of energy, your music has a strong spirit, and first of all – your music has a big METAL HEART !!!

Great deal!!!

Medyed

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>