Recenze: ORGANIC - Where Graves Abound /2021/ Testimony Records

Recenze: ORGANIC - Where Graves Abound /2021/ Testimony Records

Obleva na západní frontě v zimě počátkem roku 1916… po kolena bahna a do toho plácá sníh. Nelze se usušit ani zahřát, kolem pach smrti - ty, kteří zůstali ležet padlí v území nikoho, nemá kdo odnést. Chvíli se rozhostí klamné ticho, iluze klidu předtím, než propukne další inferno dělostřeleckých granátů. Od neustálého mokra kamarádům v zákopu uhnívají nohy a krysy jsou našimi věrnými společníky. Je jich tu tolik, že po nich šlapeme….

Obdobný pocit mám i z druhého alba italských ORGANIC, beznaděj a tušení blízkosti smrti. Pokud přijde, bude razantní a nemilosrdně brutální a nikdo netuší, zdali po mě vůbec něco zbyde. Ve vyhánění duše z těla virtuálním způsobem jsou totiž ORGANIC jaksepatří vybaveni potřebným fortelem a nemrhají časem a energií na polovičatou práci. „Where Graves Abound“, to je perfektně seštelovaný těžký kulomet usazený na strategické pozici fronty, kosící vlnu za vlnou nepřátelských útoků. Jelikož jsem neměl vůbec potuchy, co mě v souvislosti s tímto albem vůbec čeká, zásahy velkorážních projektilů číslo jedna až devět nadělaly v mé hlavě řádnou paseku a tu kaši, která si předtím mohla říkat mozek, už těžko uvedu do stavu, ve kterém byla před zásahem. Brutální nápor devastující energie, jaký předvádí úvodní kus „Ropedragger“, jsem neočekával a nekompromisně jsem byl knockoutován k zemi. Každý u mnoha pokusů postavit se na nohy skončil opět na zemi v kotrmelcích. ORGANIC  evidentně moc dobře ví, zač je u Rheinmetallu houfnice, tohle je old school death metal podle původních výkresů evropského typu se zvukem ze záhrobí od slepého ramene řeky Styx.  Sžíravě ponurá atmosféra je kousek před zhmotněním, tak je zahuštěná a přesvědčivá. Neustálý razantní nápor morbidních emocí (citlivě nakouskovaný pomalými pasážemi) nepřipouští příliš místa na vydechnutí, apokalyptická jízda přes bitvou rozervanou krajinu končí až s posledním taktem závěrečné „Knives“.

„Where Graves Abound“  nelze označit za běžnou a už ani omylem za průměrnou death metalovou desku. Jasně, v tomhle stylu už horko těžko někdo vymyslí, o tom se již drahnou dobu není třeba hádat a držet se přitom pod krkem. ORGANIC se o to ani pokoušet nesnaží, klasickou látku však zvládli naprosto skvělým způsobem. Jsou nekompromisní a suroví, nikoliv však přepjatí. Jejich podání starého death metalu má dosti osobitou atmosféru, přičemž inspirace severskou školou stylu ENTOMBED, DISMEMBER a GRAVE nepopírají. Vedle klasických alb skandinávských veličin death metalu pak nejvýrazněji vyniká kvalita „Where Graves Abound“. Nekrčí se uctivě v koutku, ale sebevědomě vrčí a cení mléčný chrup na zkušené vůdce smečky beze strachu, že toho drzého spratka za trest sežerou. „Where Graves Abound“ má úžasný švih, silné temné vibrace a úžasně čpí po smrti. Takovým albům, jako je „Where Graves Abound“ nemám potíže věřit každé hrábnutí do strun a každý úder do bicích. Tohle je death metal od srdce!!!

Medyed

facebook.com/organicdeathmetal

testimonyrecords.bandcamp.com/album/organic-where-graves-abound

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>