Recenze: NEVHODNÉ LOUTKY –  EP Symbol Míru /2020/ vlastní vydání

Recenze: NEVHODNÉ LOUTKY – EP Symbol Míru /2020/ vlastní vydání

Nikdy jsem nebyl expertem přes punk, raději jsem se s chutí plácal v HC rybníčku, který mi byl osobně bližší. Našly se však pravidelně chvíle, kdy mi punk přišel k chuti, držel jsem se však klasiků žánru (SEX PISTOLS, RAMONES), další punková generace mě již tak moc nebrala, i když pár výjimek by se našlo (za všechny uvedu tři případy –  THE CASUALTIES, PIPES AND PINTS a DROPKICK MURPHYS, ty jakože můžu).

NEVHODNÉ LOUTKY patří k těm kapelám, o kterých jsem dosud nevěděl zhola nic včetně základního faktu že existují. Sedmiskladbové EP „Symbol Míru“ se nese v klasickém punkovém duchu, zpěvné melodice a dostatečně rebelské atmosféře. Ty RAMONES  jsem nezmínil náhodou, NEVHODNÉ LOUTKY se dle mého laického rozhledu legendárním Amíkům svým pojetím lehce blíží a jejich jméno zazní v pořadí druhé skladbě „Lovesong“. Z „Loutek“ nečiší na sto honů nihilismus a apatie, jsou naopak velmi zábavní s jasným názorem, stejně rock´n´roll jako punk. Ke cti kapele musím podotknout, že nesklouzla k profláklé laciné šabloně, jak já říkám „mejdanu střední školy“ a nepasují mi do chlívečku „velkovýkrmu“ (jakkoliv jsou kapely z tohoto ranku v pohodě a naživo super, instinktivně opisuji bezpečně široký oblouk).

„Symbol Míru“, jak už jsem se „vyjátřil“, je zábavná záležitost, ovšem zábavná bez cynického tónu. Všech sedm songů nepostrádá patřičný švih a energii, pro punk nezbytné předpoklady. Textová složka už takové ejchuchu není. Lyrika se drží při zemi, každodenní realita nepřestává být bohatým zdrojem inspirace a jeden by musel být pořádný magor, aby si troufl tvrdit, že je vše zalité sluncem a kdo tvrdí něco jiného, je zemský škůdce. Je často vhodným řešením si něčím o více voltech zresetovat řídící jednotku, vyklepat si kebuli a vyřvat hlasivky – i o tom jsou texty „Loutek“, prostě jednoduše o tom, s čím se běžný našinec potýká téměř nepřetržitě a nemá problém se v tom najít. Sedm svižných songů se zpočátku možná zdá  díky logicky očekávané přímočarosti poněkud na jedno brdo, ovšem „Loutkám“ se s úspěchem daří do nich nacpat dostatek nápaditých momentů, aby se ze „Symbolu Míru“ nestala jedna dvacetiminutová punkovka o sedmi zastaveních. „Symbol Míru“ se bez větších problémů dokáže zavrtat do hlavy a hrát tam ještě hodnou chvíli potom, co „Roztáhlo nohy“ (poslední song v pořadí). Pokud nebudu hitovost brát za sprosté slovo a v rámci punku skoro za politickou diverzi, „Loutkám“ za jejich přirozenou hitovost dávám palec hore.

NEVHODNÉ LOUTKY určitě nejsou žádní punkoví inovátoři a jsem si téměř jist, že to snad nikdo ani neočekával. „Symbol Míru“, to je punk – v případě „Loutek“ raději dávám přednost univerzálnímu „rock´n´roll“ – ušitý podle klasických měřítek, který se nikam silou necpe – prostě nemusí. Stačí nenucenost, přímočarost a energie, navíc je to dobře a nápaditě zahrané – no já myslím, že za mě dobrý!!!

Medyed

bandzone.cz/nevhodneloutky

facebook.com/nevhodneloutky/

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>