Recenze: MNICH - Again In The War (2018)

Recenze: MNICH - Again In The War (2018)

Tato recenze by se klidně mohla jmenovat v duchu „Cesta do historie českého metalu“. Každé metalové nedochůdče zná všechna ta jména jako TÖRR, MASTER´S HAMMER, ROOT, DEBUSTROL, KRABATHOR a další a hanba mi za to, na které jsem zapomněl. MNICH jsou dalšími v zástupu českého metalového zlata, jen s tím podstatným rozdílem, že nikdy výrazně nevystoupili z nejhlubšího undergroundu. Je pravdou, že jejich zrod je datován o něco později, přesněji rokem 1990. Tento fakt jim na jednu stranu zajistil naprosto kultovní status a na stranu druhou nehovoří ničeho o absenci kvality…tou disponovali vždy. Nespornou devizou MNICHů je atmosféra jejich hudby a já mohu hnedle na úvod s klidným svědomím konstatovat, že ona podmanivá atmosféra se neodebrala do kopru, ba právě naopak, aktuální počin „Again In The War“ má atmosféru hodnou staletého hřbitova. MNICH rovněž nejsou žádnou avantgardní kapelou, jsou spíše archetypem té základní metalové esence první půle osmdesátých let, které mnozí chytráci již před více, než dvaceti lety prorokovali jistou smrt. Jenže jepičí trendy se objevily a se stejnou rychlostí se zase odebraly do rockového archivu. Metalové zlaté dno je tu stále a já se všem těmto vizionářům můžu tak akorát vysmát. Domnělé mrtvoly žijí stále a mezi nimi i MNICH si stále užívá své vlastní podzemní existence, která sic doznala albové pauzy mezi roky 1996 až 2007 (podrobnější historie je zamotanější a rozhodně není striktně omezena těmito letopočty, věnujme se raději albu samotnému), nicméně MNICH se nadechli k životu a druhý dech má jaksepatří sílu.

Toto vše tvrdím navzdory nespornému faktu, že mé první setkání s MNICHem s událo z kraje devadesátých let, kdy světlo tohoto nešťastného světa spatřilo debutové album nesoucí název „Přivítej smrt“. Poté se mé znalosti MNICH blíží onomu oválnému číslu. Z klasického death metalu s nepřehlédnutelným černočerným přívlastkem jsou MNICH více tradiční metalovou kapelou se silnou temnou atmosférou, která je málem hmatatelná. S naprostou přirozeností a spontánností dokáže „Again In The War“ vtáhnout posluchače doprostřed děje. Bez náznaku křeče se děje cosi, co bych si troufal formulovat jako zážitek z hudby jako takové. Nečekaje mnoho, o to více se na mně vyhrnulo a já s němým úžasem nemám příliš jiných alternativ krom konstatování stylem „tohle se povedlo jak sviňa“. Krásný syrový a řezavý zvuk kytar, cit pro charakter skladeb a jim uzpůsobená atmosféra, kterážto (znovu musím zmínit) by se dala krájet podobně, jak mlha u rybníčka Brčálníku. Instrumentálně tak jisto nemám žádných výhrad a momentů překvapení si užívám více než dosti. Schválně album nepitvám skladbu po skladbě, tohle je třeba si užít v podobě blízkého setkání a prožít si osobní zážitek.

Každopádně na závěr doporučuji navštívit kapelní Bandzone profil, už jen z toho důvodu, jakou cestu MNICH urazil, a jaký měl už na naprostém začátku potenciál. Ne každé kapele je přán kopec světské slávy, ač na to evidentně má. MNICH navzdory všem kotrmelcům, které je postihly, dali dohromady album (které je k dispozici pouze v digitální podobě) aspirující na to nejlepší, čeho jsme se od nich za skoro třicet dočkali…při vší úctě k minulosti.

Medyed

mnich-metalzone.cz
bandzone.cz/mnich

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>