Recenze: MISERY INDEX - Complete Control /2022/ Century Media

Recenze: MISERY INDEX - Complete Control /2022/ Century Media

Dvacet let mám o nich povědomost, přesto jsem jim patřičnou pozornost nevěnoval. Zlom nastal až s předchozím albem „Rituals Of Power“. Hlasitý, řádně běsný death metal silně řízlý HC mě pozdě ale přece rozcupoval na kusy a mě bylo jasné, že už nikdy nebude nic jako předtím. Neskutečná energie a temnota v jednom, drtivé riffy a zabijácká rytmika, to prostě chcete, zvlášť když se kolem vás děje, to co se za poslední roky semlelo. Skvělý ventil pro toxické emoce a nabíječka v jednom balíku, to jsou pro mě MISERY INDEX!!!

Znáte jistě ten stav, kdy jednoduše nechcete řešit inovace, sofistikovanost muziky a kdovíco dalšího. Jediné, co v tu chvíli potřebujete, je masivní nářez, prostě něco, co vám dokáže vyčistit hlavu přehlcenou všedními strastmi, odlehčit ztýranou psychiku ode všech stresů a jobových zvěstí, kterými jsme dnes a denně masírovaní a stejně jako obíráni o energii psychickými upíry, kterých je všude okolo nějak nadbytečný počet. Pak sahám právě po těchto albech s vědomím, že ze mě ten sajrajt vyženou a doplní mi energii, o kterou jsem přišel. V tomhle ohledu jsou MISERY INDEX sázka na jistotu. Jak mi nevadí a rochním se s gustem v komplikovaných progresivních záležitostech, mám velmi rád surová nekompromisní alba jako protiváhu k nablýskaným dokonalostem, aby mi z té dokonalosti nehráblo. Vypadá to jako Náhlovského léčebná metoda vytloukání klínu klínem, nicméně v mém případě to funguje bezchybně už řadu let a nemám důvodu na tom cokoliv měnit.

MISERY INDEX nebyli nikdy žádní troškaři, ale co je děje za masakr na „Complete Control“, to je nasraný obr Koloděj, který neměl dva týdny v hubě. Absolutní a ničivá smršť surové energie, promakaná agrese, cílící přímo na nejcitlivější místa s maximální účinností. Tady se nemusí vymýšlet nic převratného, stávající prostředky k dosažení likvidačního efektu plně postačují.  V tom hukotu nejde neslyšet poměrně pestrý žánrový rozptyl, brutální death metalové výpady sekundují HC přímočarosti. Groove pasáže a thrash metalová ostrost, další přísady do výbušné směsi skvěle doplňuje vokál, tedy oba dva - vedle deathového growlingu nasraný  HC vokál, ovšem v mnohem drsnější formě. Nic z toho není nic, čím by MISERY INDEX nedisponovali kdykoliv předtím, ale tentokrát má tento zajetý vzorec sílu jako když kopne kobyla!!!

Nehodlám „Complete Control“ pasovat za jejich nejlepší album, nejsem na to ani kompetentní a musel bych za tímto účelem pořádně nastudovat jejich kompletní diskografii. Co však mohu bez uzardění ve vší vážností prohlásit je, že „Complete Control“ je jedním z nejsilnějších metalových alb tohoto roku bez ohledu na styl. Sice nám ještě nějaký ten měsíc do konce roku zbývá, ale s „Complete Control“ to příliš nezakymácí. Tohle album je nekompromisní rubanice od začátku do konce, nemilosrdný úder na čelist, po kterém budete maximálně schopni si spočítat chybějící zuby. Na obranný úder totiž nebudete mít sílu…

Medyed

miseryindex.com/

facebook.com/MiseryIndex

Spotify - Misery Index

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>