Recenze: MEMORIAM – Rise To Power /2023/  Reaper Entertainment

Recenze: MEMORIAM – Rise To Power /2023/ Reaper Entertainment

MEMORIAM nezahálí, po nepochybně skvělém albu „To The End“ zpřed dvou let servírují další kolekci smrtících songů. Když říkám smrtících, tak myslím doslova. Někdo právě udělal v márnici průvan, bude se naskladňovat, prostory dochází a těla přibývají geometrickou řadou. Zas další magor posílá tisíce lidí na jatka ve jménu vyššího cíle. Ve vzduchu je cítit neklamný odér smrti, kterážto mrcha se zase přežírá k prasknutí.

MEMORIAM to hrnou opět pěkně postaru, ovšem s obdivuhodným fortelem. Zpočátku jsem je vnímal jako dočasný all-star band, ale to jsem ovšem spletl na celé čáře. MEMORIAM se vypracovali v jednu z předních death metalových kapel starého kontinentu. Odkaz BOLT THROWER vyrostl a zkošatěl, MEMORIAM lze jednoznačně považovat za zcela svébytnou kapelu, která vedle starého death metalu do svého stylu velice šikovně vpletla doom metalovou pochmurnost a beznaděj. Zručnou kombinaci stylů doplňuje chyby prostá atmosféra, kvůli které jsem se na MEMORIAM velmi rychle naučil jako čokl na pamlsek.  Málokdo dokáže vytvořit atmosféru běsnící válečné vřavy tak působivě právě jako MEMORIAM a vytvořit tak věrnou hudební kulisu k válečnému běsnění. Již podruhé (předchozí alba tolik v uších nemám) jsem nemilosrdně vtažen doprostřed zuřivé bitvy, cítím ve vzduchu krev a smrad od výbuchů dělostřeleckých granátů, kolem hlavy mi sviští střepiny. Noční můra bez reálné vyhlídky na to, že z toho pekla na zemi vyváznu se zdravou kůží se blíží nule, je jen otázka času, kdy mě trefí dobře mířená střela z druhé strany nebo mě rozcupuje kulometná palba.

První kanonáda „Never Forget, Never Again (6 Million Dead)“ mi dává jasně najevo, že tady jsem doma – krásně surově pojatý death metal, který se nikam nežene a svou brutální silou drtí vše před sebou. Nápaditá melodika sílu skladby (nejen této, ale všech bez rozdílu) podstatně zesiluje, jsem vtažen do epicentra smrti a zmaru během pár minut ještě, než úvodní šleha odezní. „Total War“ není svému názvu nic dlužna, nechci předbíhat, ale měl bych tip na sakra horkou hitovku, úplně mě mrazí z husté atmosféry a strhujících riffů, jet album až do konce v této linii, rozhodně bych se nezlobil. Jenže nejede a není to vůbec špatně. Do skladeb začíná více promlouvat doom metalové výrazivo, čímž jsou skladby a konec konců komplet celé album o dost pestřejší a v temných tónech barevnější. Chvíli to trvalo, než jsem po vydatné smrtelné hostině, které se mi dostalo od prvních dvou skladeb, pobral zbytek a jsem věru rád, že jsem byl trpělivý a nechal na sebe „I Am The Enemy“ déle působit, účinek se dostavil a je to vyložená paráda, což platí i o následujících skladbách. „The Conflict Is Within“ začíná melodicky, ovšem ne vlezle, stále tam je drtivý důraz nebo tušení jeho blízkosti, a to je právě případ „The Conflict Within“. Melodický motiv ze začátku se ještě několikrát opakuje a dělá se skladbou neskutečné divy. Pochmurný závěr pak už „jen“ dotahuje vyhlazovací práce do konce. „Annihilations Dawn“ je jednou z nejskočnějších věcí na albu, takový zbrutalizovaný a technicky precizní „hevík“, chtělo by se říci, že nastalo odlehčení, ale s tím rozhodně nepočítejte. „All Is Lost“ opět zpomaluje a přidává groove, zásluhou silného ústředního motivu a nápaditých aranží má skladba neskutečnou sílu, byť jsem ji objevil až po několikerém poslechu. Hitovější strunu rozeznívá titulní „Rise To Power“, druhá horká hitovka, což se postupem času může změnit, přece jen nemám desku ještě tak hluboko pod kůží a něco dalšího se ještě určitě vyloupne. „In Pain“ není žádná dojezdovka na neutrál, aby se došouralo na konečnou. Valí se kupředu nekompromisně a nemilosrdně, jako závěrečná rána z milosti, aby oběť najisto čuchala kytky zespoda.

„Rise To Power“, pokud není zatím nejlepším albem MEMORIAM, nemá k absolutoriu určitě příliš daleko.  Symbióza death a doom metalu s tímto albem dosáhla značně svébytné podoby a nebudu ani moc přehánět, když řeknu, že tohle je jeden z adeptů na death metalové album roku, a to nám ani ten rok ještě pořádně nezačal.

Medyed

memoriamuk.com/

facebook.com/Memoriam2016/

instagram.com/memoriamuk/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>