Recenze: MELANCHOLY PESSIMISM - Shut Up, Give Up And Obey! /2022/ Bizarre Leprous Productions

Recenze: MELANCHOLY PESSIMISM - Shut Up, Give Up And Obey! /2022/ Bizarre Leprous Productions

Tak tomu se říká návrat v čase a otevření starých ran! Při poslechu novinky MELANCHOLY PESSIMISM se mi v plné síle vrátil tentýž pocit, který jsem zažíval při poslechu jejich prvního dema z roku 1992! Po třiceti letech má tahle bez přehánění kultovní kapela stále ničivou sílu, jako velkokapacitní kafilérní stanice nekompromisně mele vše nedávno živé na masokostní moučku. MELANCHOLY PESSIMISM vlastě mohou za to, že mi zachutnala technická brutalita, k velikánům žánru jsem přičichl až o nějaký ten měsíc později. Takže spolu se SUFFOCATION a dalším nelze jméno MELANCHOLY PESSIMISM opomenout ani omylem.

„Shut Up, Give Up And Obey!“, to je prvé řadě hrubý, technicky precizní a stejně tak velmi dobře poslouchatelný masakr. Není třeba mít nějak zvlášť trénovaný sluch na technický death metal, MELANCHOLY PESSIMISM si ponechávají významný podíl přímočarosti a chytlavosti, čímž je technická stránka skladeb otevřená a velmi přívětivá. Posluchač má tudíž o dost snazší pozici bez toho, aby se před ním MELANCHOLY PESSIMISM museli nějak hrbit. Děje se však něco, co bych popsal jako vybalancovanou brutalitu. „Shut Up, Give Up And Obey!“ vedle strhující a hrubé energie má neopomenutelnou a šťavnatou technickou rovinu, obě tváře spolu dokonale souzní a výsledek je jako bych prošel drtičem na kosti. Ten prvotní úder je řádně razantní a tlak nepolevuje, chytrá a promyšlená struktura skladeb pak přidává nezbytný moment překvapení. Chytlavé a maximálně funkční střídání temp, zabijácky návykové riffy a chirurgicky přesné bicí do smrtelně dokonalé směsi dotahuje naprosto vynikající zvuk - hutný a zároveň ostrý jako břitva. Samostatnou kapitolou alba je vokál, chorobný growling přechází do vysokého ječáku, nevyhýbá se ani téměř čisté poloze. Přitom se jedná o semknutý a neurvalý death metal, všechny zajímavé momenty a zpestřující detaily bezchybně fungují ve prospěch celku.

MELANCHOLY PESSIMISM jsou každým ohledem pevná jistota. Jistota extrovní death metalové kvality, která se neomezuje na českou kotlinu. „Shut Up, Give Up And Obey!“ obrazně řečeno s nohama na stole a s cigárem v koutku ležérně kyne pravicí všem aktuálním peckám tohoto roku a toto sebevědomí nemá charakter laciné pózy nebo prázdného plácnutí do vody. „Shut Up, Give Up And Obey!“ má naprosto zdravé sebevědomí, plynoucí ze síly skladeb. Že to nebude podruhé zalité kafe, to se nechalo čekat. Ovšem obsah „Shut Up, Give Up And Obey!“ překonal má očekávání několikanásobně, takhle vražedné a jedním dechem promakané a energií nadupadné album mě doslova rozcupovalo na atomy.

Jsem nadšen, potěšen, obohacen…tohle je death metal ve skvělém brutálním balení s jasným odkazem na devádesátkový základ, díky modernímu zvuku maximálně rozběsněný a chorobný. „Shut Up, Give Up And Obey!“ posunuje MELANCHOLY PESSIMISM zase o krok dál, přitom ctí vlastní kořeny. Machrovina nehorázná!!!

Medyed

 

facebook.com/MelancholyPessimismOfficial/

bandzone.cz/melancholypessimism

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>