Recenze: MALLEPHYR – Womb of Worms (2018)

Recenze: MALLEPHYR – Womb of Worms (2018)

Svět, a nejen svět hudební, je plný šablon. Toto nemusí být prioritně na škodu, a není ani z principu možné, aby všichni byli vizionáři a průkopníci. S tímto albem jsem sváděl lítý boj. Zpočátku mi MALLEPHYR zněli jako česká mutace BEHEMOTH, případně HATE (dodnes mám občas problém tyto polské klenoty od sebe rozeznat, byť v žádném případě nepopírám nespornou kvalitu obou, a Nergala & spol. měrou tuplovanou). Rady si nevěda, z jaké strany do toho, naplivat na druhou desku MALLEPHYR síru a oheň pekelný není žádný kumšt a bez námahy by to konec konců svedl každý kotelník na hranici právní odpovědnosti. Přec jen jsem tomu nepovolil a dopřál „Lůnu červů“ výrazně více času, než bývá v mém případě obvyklé.

MALLEPHYR jsou další kapelou vydávající album pod ruskými Satanath Records (prvními byli relativně nedávno Igorovi SOLFERNUS), aktivním labelem, jehož početná stáj aktuálně skrývá nejeden zajímavý počin.

MALLEPHYR, jejichž podoba s výše zmíněnými tkví především v podobném stylu produkce a techničtějším stylu hry, se ovšem více bratří s metalovou černotou moderního střihu. Vokál ctí taktéž pravověrný škřehot, máme tu sic pár pasáží, kdy vokál sjede na čistou linku, ale v globále vzato krákání krkavců naprosto dominuje. Ostrost kytar uchu zhýralcovu prakticky nemůže neladit, s ostrostí kytary nepostrádají hutnost, která hnaná kupředu kulometně přesnou rytmikou vytváří v konečném výsledku předobraz zkázy a zmaru, ostatně – grafika přebalu fatální a nihilistické myšlenky jednoznačně vzbuzuje. Čemu se naštěstí MALLEPHYR obloukem vyhnuli a k čemu, jak pevně doufám, jen tak nedojde, je umělá, života a duše zbavená produkce. MALLEPHYR se ke své cti nenechali stáhnout do septiku plastových produkcí, kdy na úkor vyleštěného velkovýkrmového zvuku a nákladné produkce odchází do kopru veškerá přirozenost a vražedná síla mnoha metalových alb. Právě tato síla je na „Womb Of Worms“ obsažena v množství, na kterém tvůrci určitě nešetřili. Duše skladeb pod nánosem technické instrumentace a nejinak technické rytmiky nezašla na úbytě, což bylo častou bolestí pozdějších alb mnoha black metalových smeček. Instrumentálně neustále rostly, kvalitní studio a produkce dodaly hyperkvalitní zvuk, a dušička pošla hlady, opuštěna u krajnice hlavního proudu. 

MALLEPHYR se tato politováníhodná událost naštěstí nepřihodila, „Womb Of Worms“ není ani omylem albem na efekt a vystavování se na odiv. Opomenu-li technickou stránku věci spolu s energetickou porcí, kterou se povedlo do hracího času alba nacpat, „Womb Of Worms“ disponuje nádherně morovou atmosférou, kdy po právě skončené poslechové anabázi tam už přestávám ty Poláky pomalu slyšet. Chutně nevyrovnaný poměr přísad ve prospěch black metalu vyplivl ve finále (potácel jsem se k tomuto radostnému zjištění dlouho a dlouho) loňského roku album, které bude ve svém ranku v domácích končinách složitě hledat konkurenci. 

Medyed

https://www.facebook.com/mallephyr/
https://bandzone.cz/mallephyr

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>