Recenze: INCARCERATION – EP Empiricism /2021/ Dawnbreed Records

Recenze: INCARCERATION – EP Empiricism /2021/ Dawnbreed Records

Nic zásadního  proti hlavnímu proudu, ale čím víc křížků mi přibývá na hřbetě, tím častěji se stahuji zpět do undergroundu, více mi začínají vyhovovat akce menšího formátu a vyhledávám osobnější formy kontaktu, jako bych instinktivně prchal od masovosti, nebo ji už tolik nevyhledával. Německo / brazilská smečka INCARCERATION je dalším vyjádřením hlasu z hlubin metalového podzemí, surovým vyjádřením hrubé metalové energie a temné stránky lidské existence. „Empiricism“ spíše sází na sílu emocí a silnou atmosféru, než na bezchybný a křišťálově čistý zvuk. Produkce „Empiricism“ je prakticky v opozici vůči profi produkcím, EP, když to drobet přeženu, spíše jako demosnímek než jako album podle současných nároků na zvuk a produkci. Já to ale chápu jako jednoznačnou přednost – syrový zvuk bezchybně funguje jako skvělý katalyzátor atmosféry a ta je pořádně hustá a chorobná, v žádném případě nemá za cíl kamuflovat instrumentální neohrabanost a nedostatek invence. Nápaditost totiž všem čtyřem skladbám rozhodně nechybí a o hráčském neumětelství už nemůže být už vůbec ani řeči. Faktem je, že spoustu posluchačů může hrubost a neučesanost „Empiricism“ odradit a při prvním letmém setkání jej prostě nedají, nu což i tohle se stává a nemožno tomu zabránit. INCARCERATION na každý pád nejsou kapelou pro masovou spotřebu, ale spíše pro užší publikum, které na tyhle surovosti v dobrém slova smyslu mají nastavená ušiska.

Přitom „Empiricism“ není žádný primitivní kravál, skladby jsou nápaditě a rafinovaně vystavěny kolem death metalové kostry a technicky solidně promakané, akorát že posluchači nic zadarmo pod nos nestrčí, je jen na něm, aby se pod tu hrubou skořápku prokousal sám a nechal na sebe tu silnou podzemní magii působit. Pak možná dojde k závěru, že tahle mezinárodní brutalita pokrytá korozí má nejen onu brutální rovinu přímočaré energie, ale že těch rovin je podstatně více a že tahle potvora hází na okolí zlomyslné black metalové ksichty, dokáže mezi střelivo zařadit i melodičtější prvky (rafinovaně zamaskované animálním vokálem), a že páni muzikanti umí podstatně více než tři ušmudlané akordy. Ačkoliv se jede ve značně zběsilém tempu až chlupy lítají, INCARCERATION nejsou žádní nýmandi ani v pomalejších pasážích – právě zde nejvíce vynikají temné a chmurné frekvence nálady „Empiricism“. Kromě zčernalého death metalu ve stylu INCARCERATION zřetelně probleskuje ostrá čepel hrubého thrash metalu, přesněji řečenu jeho „zlé“ podoby z poloviny osmdesátých let.

Podle těchto skutečností si při plné duševní svěžesti dovoluji zcela vážně tvrdit, že ta „zkorodovaná“ produkce má své jasné opodstatnění a není na „Empiricism“ dílem nahodilé souhry okolností, jakože se zvukařovi udělalo nevolno nebo že to měl v prackách prvně v životě. Všechny ty stavební prvky a ingredience, které tvoří ten smrtící koktejl jménem „Empiricism“ spolu navzájem fungují bez výrazných škobrtnutí a výsledek má sílu trhat sloupy veřejného osvětlení z asfaltu na jedno trhnutí s jednou drobnou vadou na kráse, a tou, že u toho pravděpodobně nebude tak početné publikum. Ale ti, kteří u toho byli nebo se jen tak přichomýtli, na tenhle mazec jen tak nezapomenou. A kam se na to hrabe, když tenkrát v devětapadesátým hořel prasečák...

Medyed

facebook.com/incarceration

incarceration.bandcamp.com/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>