Recenze: HORRIBLE CREATURES – EP Internal Decline /2020/ vlastní náklad

Recenze: HORRIBLE CREATURES – EP Internal Decline /2020/ vlastní náklad

Tři roky uběhly od vydání zatím posledního alba „Pitfall“ a zdánlivé ticho kolem HORRIBLE CREATURES je u konce. Nejedná se sice o regulérní album, ale o čtyřskladbové EP, což znamená pouze konstatování počtu skladeb. Krátká stopáž je bohatě vyvážena obsahem – „Internal Decline“ je totiž zabijácký koncentrát, který Vás bez varování rozemele na masokostní moučku. „Pitfall“ také nebylo žádné lehoučké šudlání, „Internal Decline“ je ovšem v tomto směru ruská ruleta s odjištěným granátem.

První, co mě zarazilo do židle, je strhující a silný zvuk, který nepřipouští pochybnosti. První pecka „Unprocessed“ by svou razancí zvládla vyvrtat tunel skrz Alpy během jednoho večera. Úvod nemá daleko ke klasickému old school death metalu, posléze dochází na ostrý thrashový riffostroj, maximálně zintenzivnělý již jednou vychváleným mocným zvukem. HORRIBLE CREATURES znějí agresivněji, jsou nebezpečnější a útočnější. Teď vím jistě jednu věc - budou se dít věci, po první skladbě mě HORRIBLE CREATURES mají v hrsti a zbývá čekat, co dalšího se na mě vyřítí s dalšími skladbami. „Artificial Death“ rozvážně plyne pomalejší rychlostí, přičemž intenzity neubývá. Lehce „panterovský“ riff to seká na všechny strany hlava nehlava, nehledě na v podstatě neměnné valivé tempo. „Human Remains“ znamená další explozi zápalné pumy v bezprostředí blízkosti. Jednoduchý, na kostru odstrojený nářez, orámovaný bzučením masařek, nic co by v tuto chvíli bezpodmínečně nutné, tu není. Rychlý kobercový nálet dojíždí po dvou minutách bez pocitu, že by v něm něco chybělo, nářez jak má vypadat. „D.S.O.M.“ na závěr vypaluje punkem načichlý syrový thrashing napěchovaný energií. Kapela jede jako nebezpečná silná kára bez brzd na maximální výkon, nijak složitým způsobem, přímou cestou k samotné podstatě.

Pouhopouhé čtyři skladby, ale během té čtvrthodiny se děje až překvapivě hodně. HORRIBLE CREATURES, ač se drží svého přístupu známého z předchozího alba, slyšitelně přidali na razanci. Když death, tak syrový a špinavý, když groove, tak převálcovat bez varování a když thrash, tak rozcupovat na cucky. Skončím stejně, jak jsem začal – u zvuku EP. Stejně tak, kdy zvuk dokáže mnohé nahrávky div ne pohřbít, dokáže z nich vhodný zvuk a produkce vytáhnout a zároveň zdůraznit potenciál kapely. Všechny čtyři výbušné kousky, obsažené na „Internal Decline“ dostaly natolik skvělý zvukový ohoz, až jsem ani nepostřehl, že mám celou dobu hubu dokořán jak to tele. Čtyři zabijácké kusy znějí naprosto strhujícím způsobem – HORRIBLE CREATURES s přehledem potvrdili vydobyté pozice, znatelně naježili srst, jejich pohled zkrvavěl a drápy přibrousili. Povedlo se…

                Medyed

horriblecreatures.bandcamp.com/

instagram.com/horrible_creatures_band/

facebook.com/HorribleCreatures

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>