Recenze: GUZZLE BOOZE – Maniacs (2019) EP / Support Underground

Recenze: GUZZLE BOOZE – Maniacs (2019) EP / Support Underground

Thrashobraní pokračuje již několik let a dalším plodícím výhonkem jsou banskobystričtí GUZZLE BOOZE. Ti navzdory svému mladému věku spáchali šestiskladbové debutové EP, obsahující thrash přívětivější podoby a svým pojetím pošilhávající po starém dobrém speed metalu a klasickém železe. Pojetím to připomíná první půli osmdesátých let a debutové placky pánů z METALLIKY a MEGADETH, „rezpektyye“ rukopis Davea Mustaina. Totok uvedené třeba bráti s reservou a jako přibližné vodítko, další parta hodící se jako příměr by mohli klidně býti DEATH ANGEL (k nimž bych to viděl jakože nejblíž). Vokál je méně hulákaný bez toho, aby působil vzhledem k muzice nepatřičně jemně. Zvukově má EP vše, co má mít, sympatická je v pohodě slyšitelná basa a nepřeostřené kytary, ze kterých rozhodně v uších nepíchá. Nese to s sebou značnou dávku retro atmosféry a punkového odéru, což z pohledu mně coby staré metalové pixly není vůbec na závadu, trocha té koroze ve prospěch autenticity před velkovýkrmem mi naprosto spolehlivě zvedne hladinu endorfinů.

Motory na plný céres, náhle zvuky havárie a kolečka jedou z kopečka. „Maniacs“ jsou takovým repre vzorkem GUZZLE BOOZE, klasický heavy-thrash riff ve středně rychlém tempu s občasným zvolněním a vrchol ve výbušném sólu. Postup, který tu třicet let vegetí snad v milionu verzí, a který se mi ne a ne oposlouchat od školních let. „I Wanna See Your Death“ znamená výraznější ponor do thrashe, přičemž melodičtější linky stále vystrkují klepeta a koření atmosféru. „Lady Killer“ příjemně čpí osmou dekádou jako takový výlet za louži proti proudu času kamsi blízko San Franciska, což lze taktéž říci o následující „Real Bad Guy“. Když už jsem zmínil výše pár jmen hodných inspirace, uvedu ještě jedno – OVERKILL, přesněji jejich rané období. „Trapped In Hell“ svádí si představit ječákovitější vokál a na obalu konkrétní siluety s ohněm na pozadí, popřípadě ten o fous novější. „Society Overdose“ na samý závěr EP nabízí zajímavě zabarvené kytary lehce do hard´n´ heavy, tahle poloha kapele náramně sekne, pomalejší tempo rozhodně neubírá na energii a v širším záběru dává vyniknout atmosféře, která ne že by v rychlejších věcech paběrkovala, ale v těch zatěžkanějších leze blíže ku hladině.

Netvrdím, že GUZZLE BOOZE jsou bombou sezóny. Jejich debutové EP obsahuje vzdušnější thrash, který zcela bez kosmetických úprav čerpá ze zlatého věku metalu jako takového. Přestože bychom se mohli naprosto klidně bavit o retru a staromilství, křísení starých časů, zamrzlosti v době křiváků a pyramid, „Maniacs“ je příjemná a svěží nahrávka. Příjemná a svěží nehledě na stáří inspiračních zdrojů, kdy bych čas vyřadil ze seznamu kvalitativních ukazatelů jako irelevantní. I když je stále na čem makat, výchozí pozici si GUZZLE BOOZE nastavili více, než slušnou s ambicí se mnou příštím počinem razantně majznout o rodnou hroudu.

Medyed

 

bandzone.cz/guzzlebooze

facebook.com/GuzzleBooze
Support Underground

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>