Recenze: FRIGHTFUL - Spectral Creator /2021/ Awakening Records

Recenze: FRIGHTFUL - Spectral Creator /2021/ Awakening Records

„Spectral Creator“ je venku už téměř rok, ale trvalo poměrně dlouho, než jsem si jím byl jistý Přitom zrovna alba tohoto typu - death metal ve starém stylu - se mnou příliš práce nemají. S plnometrážním debutem FRIGHTFUL jsme se potýkal od začátku června a stále to nebylo jaksi úplně ono. Vše je v naprostém pořádku, krásně zašpiněný zvuk, chorobná, krví nasycená atmosféra, klasická struktura skladeb na pomezí syrového thrash a death metalu. Jistým kamenem úrazu se ukázal svébytný přístup FRIGHTFUL ke klasické látce, zde jsem se zapotil více, než mívám ve zvyku. „Spectral Creator“ mi připadalo jako takové těžkopádné album na půl plynu, jedna skladba jako druhá, chtělo to daleko více poslechů a nechat „Spectral Creator“ jaksepatří „uležet“.

Co se musí FRIGHTFUL nechat a co je hodno ocenění, je výrazná zatuchlá a mrtvolná atmosféra starých časů. Jako bych se přenesl v čase o třicet let zpátky do chvíle, kdy jsem přes sklo výkladu zahlédl obal „Subconscious Terror“. Jistá paralela mezi BENEDICTION a FRIGHTFUL mě napadla téměř ihned, svou zásluhu na tom má i „dobový“ zvuk a dominující střední rychlostní stupeň. Jinak si FRIGHTFUL  s britskou legendou spletete jen velmi těžko, do klasické šablonky se jim podařilo zakomponovat výrazný podíl vlastního pohledu na věc a výsledek nakonec vůbec k zahození, byť jsem byl zpočátku poněkud jiného názoru. FRIGHTFUL působí velmi jistě a přesvědčivě nato, že se jedná o debutové album, mám pocit, že mám co dočinění se starými undergroundovými harcovníky s bohatou diskografií na svém kontě. Kromě již uvedené inspirace je ve stylu FRIGHTFUL jasně slyšitelný floridský základ z konce osmdesátek, střet evropského a amerického rukopisu se FRIGHTFUL (jakkoliv byl možná neúmyslný a vyplynul z podstaty věci jaksi nenuceně) povedlo skvěle vybalancovat, s neodmyslitelnými thrash metalovými výpady zní „Spectral Creator“ řádně zlomyslně a dostává potřebný odpich a ponurou energii.

„Spectral Creator“ na mě, jak jsem již zmínil na začátku, působil tak trochu těžkopádně a místy až mdle, tedy jen do té doby, než jsem se stačil adaptovat a odpovídajícím způsobem naladit na dech smrti, který z alba čpí na sto honů. Potom se z nepřístupného a jednolitého kusu zahnívající hmoty začínají postupně oddělovat jednotlivá bezútěšná zastavení na cestě do podsvětí. Svádí mě tvrdit, že dál je to v podstatě jako přes kopírák - střední rychlostní stupeň, valící se jako mrak bojového plynu vstříc zákopům nepřítele. Ale je to pravda tak maximálně z poloviny, a to jako jednotící koncept a čelní pancíř, dál nacházím v každé ze skladeb dost orientačních bodů a velmi zajímavých momentů, abych tuhle myšlenku zapudil do hloubky demilitarizovaného pásma. Vedle vlastního obsahu stojí za to i vizuální stránka - obal alba vyloženě souzní s hudební rovinou, i když po přímočaré morbiditě na něm nenajdete ani stopu. Malba Mariusze Lewandowského v sobě má značnou hloubku sdělení, přičemž u mě jako osoby se značně bujnou fantazií podněcuje představivost dopídit se základní myšlenky, ovšem závěr patrně bude co člověk, to zcela odlišný závěr. „Spectral Creator“ je pravověrné death metalové album ze staré školy, hrubé a neuhlazené. Do staré matrice se FRIGHTFUL podařilo vyrazit vlastní otisk a to je i to nejpodstatnější, co „Spectral Creator“ činí album, které by nemělo zapadnout.

Medyed

facebook.com/Frightfulband/

instagram.com/frightful_band/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>