Recenze: EULOGY - Memento Mori /2020/ One Eyed Toad Records

Recenze: EULOGY - Memento Mori /2020/ One Eyed Toad Records

Velšané EULOGY jsou asi nejen pro mě velkou neznámou. Vůbec jsem netušil, co od tohoto EP očekávat, kam ho zařadit a co si na mě cardiffské trio přichystalo. Prvotní zjištění nevypadá vůbec marně – EULOGY neskrývají své kořeny ve starém dobrém hard rockovém a metalovém řemeslu, které obohatili svébytnou atmosférou, dodávající EULOGY dostatečný punc originality. Aktuální EP čítá čtyři skladby na pomezí hard rocku a metalu. EULOGY mají onen můj oblíbený těžký spodek, hutný a zároveň dostatečně ostrý zvuk a výrazné melodické linky, dotažené silným refrénem. No prostě klasika, která prostě nemůže zklamat, pokud ji do rukou vezmou staří mazáci, a když ne staří mazáci, tak muzikanti, kteří mají metalové srdce na správném místě.

„Cross To Bare“ je jako gepard honící antilopu, vmžiku dožene a chytne. Dusavá rytmika, nutný riff a zpěvná melodie – ti z Vás, které kdy brali amíci W.A.S.P., by měli zpozornět. Tedy ne, že by EULOGY ujeli zrovna na nich a byli nějaký tribute band, nicméně nálada a vůbec poloha „Cross To Bare“ a lehce nakřáplý vokál se mírně nese v duchu „amerických vos“, aniž by EULOGY sklouzávali do předělávání velkých jmen – jsou výrazní a svébytní. No, jestli se EP ponese v tomto duchu, bude to hodně nakažlivá záležitost.

„You´ll Die Alone“ nazouvá těžší obuv a zahaluje se do temnějšího hávu.  Podmanivý baskytarový úvod a jde se na věc – ztěžklý riff a sugestivní zpěv vytváří magickou (držím se při zemi, i když endorfiny se již masivně vyplavují) atmosféru, která oproti předchozí skladbě potemněla a dodává „You´ll Die Alone“ výrazný originální rukopis. Tato náladovější, atmosféričtější poloha sedí EULOGY jako Brežněvovi medaile, tedy, v tomto případě – držme se místopisu – jako Walesu David Lloyd George, případně Tom Jones.

„Corvid“ přebíhá od náladotvorby zpět k tavbě těžkých kovů. Cítím z toho špetku stoner rocku, popřípadě odkazu BLACK SABBATH, nicméně hraje se v intencích EULOGY. Ti již mají natolik vypilovaný styl a rukopis, že nelze příliš šťourat do externích vlivů. „Corvid“ je pro změnu co do strukturování skladby bohatší a dočkáme se rozmanitějších vokálních poloh, aniž by „Corvid“ ztratil na důrazu.

„Blood Red Skies“ – málem jsem očekával cover od JUDAS PRIEST. Ale nee, stejný je jen a pouze název. Jedná se o výraznou a rockovější tečku za „Memento Mori“. Kolem nosné melodické linky se točí prakticky vše, nabalují se zajímavé drobnosti, graduje atmosféra, vokál se pouští do vyšších rejstříků – každopádně se jedná o opět vzdušnější skladbu, která se ovšem výrazně nevzdaluje koncepci EP.

EULOGY a „Memento Mori“ by se mohli nechat zapsat do knih jako synonymum momentu překvapení, kdy vlivem předchozí neznalosti podrobností předem neočekáváte téměř nic a záhy dostanete mnohonásobně více. Po poslechu „Memento Mori“ se cítím…. obohacen? V každém případě ano!!!

                                                               Medyed

facebook.com/Eulogy
eulogy-band.com

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>