Recenze:DEATH DEALER – Conquered Lands /2020/ Steel Cartel Records

Recenze:DEATH DEALER – Conquered Lands /2020/ Steel Cartel Records

Při vyslovení jména Ross The Boss netřeba dalšího vysvětlování, kdo se třebas jen na skok setkal s metalem, by neměl tuto výraznou a dnes již naprosto legendární osobnost minout.  Ross by si mohl zaslouženě užívat muzikantského důchodu a pohody s tím spojené, jenže naprostý opak je realitou. Pokud prolustruji poslední dekádu a pár let k tomu, lze nalézt ne zrovna malý počet alb, která má Ross na svědomí, případně na kterých se výraznou měrou podílel. Kromě své vlastní kůže na trhu (ROSS THE BOSS) jsou tu DEATH DEALER a jejich aktuální, již třetí album od roku 2012, kdy je uváděn vznik této zajímavé kapely. 

DEATH DEALER nejsou ve své podstatě ničím jiným, než tradiční heavy metalovou kapelou, pevně ukotvenou v intencích metalové klasiky. Ovšem co se děje nad rámec samotné podstaty, stojí minimálně za mnou popsaný formát A4. DEATH DEALER by mohli být jednou kapelou z mnoha klasických sekerníků, a v tom tisícihlavém stádu se jednoduše ztratit bez povšimnutí. Celý ten vtip je v mém spontánním a nezáměrném záchvatu objektivity, kdy jsem na DEATH DEALER narazil, když roku 2015 vylezlo na denní světlo předchozí album „Hallowed Ground“. Netuše nic bližšího jsem bez zjišťování podrobností jen stiskl „play“. Co mě do uší praštilo prakticky okamžitě, byla kvalitativní úroveň stejně jako úroveň instrumentální a výrazná osobitost kapely, prostě nic, co by vykrádalo metalový zlatý fond a hrálo si na něco výjimečného. Jasný autorský patent mě už v tu chvíli mohl praštit přes nos, ale ještě se tak nestalo. Sesmolil jsem své nadšení, udělil pomyslný plný počet bodů a naslouchal dál, album se jaksepatří uleželo a já se začal pídit po dalších informacích, odkud se DEATH DEALER vlastně vzali. Nojo, občas to trvá, než se Medyed probere z limbu a dojde mu, komu patří onen výrazný a osobitý styl, který mu celou tu dobu připadal tak důvěrně známý.

Rossův rukopis samozřejmě nelze neslyšet i na „Conquered Lands“. DEATH DEALER ovšem, a to je nutno zdůraznit, nejsou pouze Ross a ten zbytek jako doprovodné křoví. DEATH DEALER jsou plnohodnotná kapela se vším všudy, kde je podíl dalších členů na výsledné tváři kapely jasně hmatatelný (slyšitelný). Silový, svižný a na výrazné melodie bohatý heavy metal vychází z konceptu, který byl jasně stanoven minulými alby. Koho chytla předchozí vydání, bude nadšen znovu – „Conquered Lands“ je snad ještě kompaktnější a propracovanější kolekcí. Emotivní obsah alba je velmi bohatý, melodie mají opravdu sílu a pořádný nápad, není to jako tomu mnohokrát bývá, jakože pro formu a emoční placatost klopýtá a dechu popadnout nemůže.  DEATH DEALER ve své současné formě rozhodně hypoxií netrpí, jsou dynamičtí, energičtí, instrumentálně výborní. Spanilá jízda jede na plnou páru, pranic nezáleží, jestliže Vám vlaje háro při šťavnatých peckách „Sorcerer Supreme“, svižných hitovkách „Every Nation“, „Beuaty And The Blood“ a „Heretic Has Returned“, podupáváte nohou do rytmu během skvostné „Running With The Wolves“, hrozíte rukou sevřenou v pěst při majestátní „Conquered Lands“, případně při strhující „Faith Under Fire“. Zde není prostor pro slabé kusy, i ty skladby, které jsem nezmínil, drží laťku kvality velmi vysoko. „Conquered Lands“ to má u mě opäť za plný počet bodov, a klidně si o mě myslete, že mi jeblo v kokosu…

Medyed

facebook.com/deathdealerband/

ross-the-boss.com/death-dealer

steelcartel.com/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>