Recenze: DEADLY VIPERS – Low City Drone /2022/ Fuzzorama Records

Recenze: DEADLY VIPERS – Low City Drone /2022/ Fuzzorama Records

Milé čtenářstvo jistě promine, že si zde poslední dobou pouštím proběhnout více než kdy jindy své stoner rockové libůstky. Za poslední půlrok se mi do pracek dostalo poněkud více alb tohoto ražení, než tomu bývalo dříve a pokračuje to dál, takže vás hodlám ubezpečit, že stoner kapely budou na našich stránkách objevovat více méně pravidelně. Vedle NIGHTSTALKER bych rád právě teď uvedl ve známost partu z jižní Francie jménem DEADLY VIPERS.

DEADLY VIPERS duní jako přicházející bouře, duní mocně a nekompromisně. Co jim schází na rychlosti, dohání na hutnosti své muziky. Jako když se prolnou dva světy – původní atmosféra prvního BLACK SABBATH a rocková alternativa ve vzrušujícím a osobitém výsledku. DEADLY VIPERS hrají nahlas, a když říkám nahlas, tak myslím pořádně. „Low City Drone“, to je masivní zvuková stěna, ze které sice už poněkud viditelně opadává omítka a místy jsou vidět cihly, ale tak to přesně DEADLY VIPERS chtějí a tak je to úplně v pořádku, mimoto přesně takový zvukový v dobrém smyslu binec mám rád. Kombinace syrovosti a emotivního obsahu si úplně logicky žádá odpovídající zvukové zpracování, těžko by album fungovalo se stejnou silou, mít jemnou šlehačkovou produkci – to si radši ani nezkouším představit. Když se sporadicky za hlučnými kytarami vynoří bublání a prskání hammondek nebo co to kýho šlaka je, jsem spokojeně naložen v komfortním módu.

Je to stejně na palici, po pětatřiceti letech (Sabaty jsem prvně slyšel ve třinácti), navzdory dalším tunám muziky, které se mi prohnaly ušima a mnohé i srdcem, stále cítím v plné síle ten nápor nadšení, který jsem prožíval tenkrát. „Low City Drone“ ovšem nepovažuji za retro nahrávku, zvukově je naprosto jinde, pouze kořeny stylu jsou nepopiratelné, stejně jako je nemají šanci popřít CANDLEMASS, THE OBSSESSED, SAINT VITUS nebo CATHEDRAL. DEADLY VIPERS vedle své stoner tváře mají zřetelné kontury blízké syrovému grunge ve stylu SOUNDGARDEN nebo ALICE IN CHAINS, fungující jako peprná přísada, oživující výraz a nikterak nenarušující hladký chod těžkotonážního stroje, nezadržitelně se valícího vytýčeným směrem.

„Low City Drone“ je svým způsobem konzervativní album, které se místo k novým obzorům obrací nazpět ke kořenům, nicméně zní velmi živě a řekl bych i současně, ale zcela jinými prostředky než je všeobecně zvykem. Vidím ho jako vítanou protiváhu ke studiové dokonalosti, která má dost často tendenci se mi vzpříčit v krku. Není to případ pouze DEADLY VIPERS, ovšem ti se mezi kolegy ve zbrani rozhodně neztratí.

Medyed

facebook.com/Deadly1Vipers/

instagram.com/deadlyvipers/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>