Recenze: DEAD CARNAGE – From Hell For Hate /2020/ Immortal Souls Productions

Recenze: DEAD CARNAGE – From Hell For Hate /2020/ Immortal Souls Productions

Název novinky hovoří jasnou řečí – DEAD CARNAGE jsou stále nekompromisní, přímočaří a brutální, a to od svého prvního nádechu v podobě splitka společně se SOUL MASSACRE v roku 2016. Prostí vlivu současných trendů, netrendů a nejrůznějších odvarů, jsou typickým příkladem, až se dítka budou ptát, jak vypadá death metal v původní podobě a vy zrovna nemůžete ve sbírce vyhrabat klenoty od POSSESSED, DEATH, MASSACRE, ENTOMBED a dalších klasických ikon. Nespornou devizou DEAD CARNAGE je fakt, že byli u toho a mají pořádný poctivý old school death v krvi, přirozeně jim koluje v žilách. Teď mě napadlo, že já vlastně taky jakože u toho byl, kdy jsem jako cca patnáctiletý tu explozi skvělých smrtonosných alb zažil v přímém přenosu. Ovšem vězte, že jste v podobě DEAD CARNAGE nevykopali žádnou zkamenělou fosilii, současné zvukové možnosti dávají starému death metalu příležitost být v mnoha případech minimálně stejně likvidačním a mrtvolným, jakým byl kdysi, a povýšit tyto atributy na vyšší orbit. Lze to na druhou stranu i snadno a řádně zmrvit a onu nezbytnou zatuchlou atmosféru zabít přemírou umělohmotnosti, to ovšem není tento případ. Zde se jedná o nevázaný mejdan v márnici, kdy umrlci křepčí s takovým zápalem, jako když šlapali za Císaře pána ráno do obecné školy a cestou se poprali s přespolními.

Už předchozí šleha „Flesh, Blood, Orgy“ dala jasně na srozuměnou, že DEAD CARNAGE nebudou jen příležitostný projekt a jednorázové upuštění páry. Takto vražednou nahrávku jsem předtím dlouho do rukou nedostal a nebyl důvod očekávat zrovna málo ani od nástupce. Ten pocit, že jsem se ocitl ve víru tornáda a nemám absolutně kontrolu nad svou tělesnou schránkou, je prudce návykový. „From Hell For Hate“ sic DEAD CARNAGE nikam jinam (naštěstí, ale o této možnosti snad nikoho nenapadlo ani na chvíli uvažovat) neposouvá, jede pevně po vytyčené linii s urputností krvežíznivého nájezdníka a rozseká vše a všechny, co se mu připletou do cesty. Kapela nezpomaluje, „From Hell For Hate“ si drží vysoký rychlostní zařazený téměř konstantně, přesná razantní rytmika je přímo ukázková. Žádné technické vymazlenosti, pouze a jen hrubá a přímočará řezničina, proti které jsou Kostelecké uzeniny jen taková cukrárnička na malém městě.

„From Hell For Hate“, ač naprosto tradiční death metalové album se všemi plusy a mínusy z toho plynoucími (šťoura je najde za všech okolností), má sílu přeukrutnou. S ohledem na fakt, že se pohybuje mezi hodně těsnými výrazovými mantinely, ještě výrazněji je slyšet nekriticky štědré množství nápadů a muzikantské zručnosti, které se na album podařilo nacpat. Přes všechnu kompaktnost a sevřenost nehrozí problém slití skladeb do jednoho patvaru bez jasné koncepce a myšlenky, každá ze skladeb má svůj vlastní mikrosvět, včetně závěrečné překopávky, kterou mají v originále na svědomí HIEROPHANT (vůbec nemám tušení, že kapela tohoto jména vůbec kdy existovala).

DEAD CARNAGE bez přehánění ukuli řádný majstrštyk, kvalitou se rovnající s globální špičkou a který hravě dokáže udělat na scéně značný rambajz na to, aby „From Hell For Hate“ zapadlo bez povšimnutí. Náhody neexistují, „Flesh, Blood, Orgy“ byla rovněž hořlavina první třídy a její mladší smrtonosný bráška nezůstává v ničem pozadu. Pro old school závisláky naprostá nezbytnost, pro ty ostatní ostuda neslyšet.

Medyed

facebook.com/deadcarnage/

slovakmetalarmy.bandcamp.com/

bandzone.cz/deadcarnage

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>