Recenze: DARCHAIC -Live At Flesh Party 2021 /2022/ Hellforge Music

Recenze: DARCHAIC -Live At Flesh Party 2021 /2022/ Hellforge Music

Od alba „Materia“ zavládl v táboře DARCHAIC klid, tedy přesněji řečeno nedostaly se ke mně informace, že by se klubala další deska. Zachytil jsem odchod vokalisty a dál zavládlo ticho. Už jsem se začal zlehka strachovat, že se z jejich syrového lomozu stane dějepisné učivo. Jenže DARCHAIC o sobě dali letos vědět sice ne novou řadovkou, ale živákem, což je pro mě dostačující důkazem jejich aktivity a třebas se dočkáme v brzkém čase nového studiového výplachu.

Aktuální živá nahrávka stojí na posledních dvou deskách „Bastardistan“ a „Materia“, skladby naživo získaly drtivější energii a špinavější patinu, vděčně kvituji minimální úpravy a zachování autentické atmosféry a kouzla okamžiku, toto je nejzákladnější smysl živých alb!!! Vzhledem k tomu, že nejsem skalním příznivcem live alb a raději si protáhnu kosti jako přímý účastník koncertů, zde mám pocit, že „tam“ jsem a po zádech mi teče potůček potu, hlasivky jsou v posledním tažení, takže jako ostatně vždy se následující den budu s okolím dorozumívat posunky a chraptivými zvuky. Nejsem zas takovým znalcem DARCHAIC, pod čumes mi doposud přistála pouze „Materia“, ale i to bohatě stačilo k tomu, abych i připadal jako vypadlý ze ždímačky zapnuté na nejdrsnější režim. Právě proto jsem skočil po „Live At Flesh Party“, ač se živákům až na čestné výjimky straním - DARCHAIC jsou pro mě synonymem drtivé energie a ta má tu správnou sílu právě live, přetavená a zesílená do přenosu mezi kapelou a publikem.

A je to vážení síla ukrutná, skladby zní v porovnání s jejich studiovou podobou výrazně brutálněji. Změna ve vokálu je samozřejmě slyšet, Veles má projev více do death metalového murmuru, zatímco Kuna to hrnul více do nasraného řevu, ovšem zvuk nahrávky nemá daleko k velkokapacitnímu mlýnku na masokostní moučku, s vokálem tvoří dokonale vražednou kombinaci. Slyšet je absolutně vše, kdyby někomu spadl na zem špendlík, to cinknutí bude slyšet. I tak se jedná o nehorázný hukot, zhuštěnou výbušnou směs, napěchovanou silnou atmosférou až po pomyslné víko. Zvláště ve valivých pasážích mají skladby drtivý účinek, přičemž ty svižné rozhodně nestojí nesměle v rohu. Přetavení síly studiovek do živé nahrávky se povedlo náramně plus zachycení momentálního sdělení zvládlo z nich udělat  solidně ničivý materiál. A tak to má byt, tak je to spravne, jak praví klasik. Ano, je to tentokrát poněkud stručné, jindy se vykecávám podstatně více, ale co jsem měl na srdci, to bylo řečeno a víc si nemá smysl „plácat játra“. Poslechněte a uslyšíte…

Medyed

facebook.com/darchaicmetal

https://bandzone.cz/darchaic/

DARCHAIC - YouTube kanál

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>